foto: Evija Trifanova/LETA
Mazumtirgotāji pauž gatavību depozīta pārejas posma noslēgumam
Sabiedrība
2022. gada 29. jūlijs, 14:25

Mazumtirgotāji pauž gatavību depozīta pārejas posma noslēgumam

Jauns.lv / LETA

Mazumtirgotāji pauž gatavību nodrošināt dzērienu iepakojumus ar depozīta marķējuma zīmi no 1. augusta, kad noslēgsies iepakojuma depozīta sistēmas pārejas periods.

Mazumtirgotāja SIA "Maxima Latvija" korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja Laura Bagātā stāsta, ka uzņēmuma atbildība ir rūpēties, lai "Maxima" veikalu plauktos no 1.augusta ir atrodami tikai dzērienu iepakojumi ar depozīta marķējuma zīmi, tādējādi nodrošinot pēc iespējas veiksmīgāku un ātrāku sistēmas ieviešanu.

Sistēma darbu sākusi pirms teju sešiem mēnešiem un, vērtējot kā tie pagājuši, ir svarīgi uzsvērt, ka šī ir apjomīga un jauna valsts mēroga iniciatīva, kur iesaistītas gan privātās, gan valsts institūcijas, kas ietver virkni jaunu procesu, kas iedzīvotājiem vēl jāapgūst, skaidro Bagātā.

Latvijā atklāj sen gaidīto depozīta sistēmu

Šodien vairākās vietās Latvijā notiek svinīgais dzērienu iepakojumu depozīta sistēmas atklāšanas pasākums, informē sistēmas ieviesēja SIA "Depozīta iepakojuma operators" pārstāvji.

gallery icon

Šobrīd "Maxima" veikalu klāstā produktu īpatsvars ar depozīta marķējumu ir teju 100%, un jau no 1.maija "Maxima" no ražotājiem pieņem tikai iepakojumus ar depozīta zīmi.

"Pašreiz "Maxima" veikalos ir atrodams ļoti mazs skaits nedepozīta iepakojumu un paredzam, ka līdz 1.augustam arī tie tiks iztirgoti," prognozē Bagātā.

Vienlaikus Bagātā pauž, ka kopumā visas depozīta sistēmas ieviešanā iesaistītās puses ir atsaucīgas un vērstas uz risinājumu, līdz ar to, sadarbību un arī sistēmas ieviešana kopumā vērtējama kā veiksmīga.

Kā atzīmē mazumtirgotāja SIA "Lidl Latvija" Korporatīvās komunikācijas departamenta vadītāja Dana Hasana, "kā nosaka likums, ar 1. augustu "Lidl" mazumtirdzniecības tīklā pārdošanā esošie produkti, uz kuriem attiecas depozīta sistēmas prasības, būs ar atbilstošiem marķējumiem".

Ņemot vērā plašo "Lidl" klāstu un starptautiskos ražotājus, pārejas posms ir bijis ļoti aktīvs. Lielākā daļa produktu ar veco iepakojumu faktiski jau iztirgoti, bet lielāki pārpalikumi "Lidl" tiks aplīmēti ar jaunajiem EAN kodiem un depozīta zīmi, lai tos varētu laist tirdzniecībā, skaidro Hasana.

Tāpat viņa norāda, ka "Lidl" privāto zīmolu produktu tirdzniecības modelis ļauj mazumtirgotājam ļoti labi kontrolēt pārdošanā esošo produktu klāstu, kā arī marķējumu uz produktiem.

Depozīta sistēmas ieviešanai tehniski "Lidl" ir gatavojies jau sen, tostarp iegādājoties un veicot "Tamro" taromātu uzstādīšanu un apkalpošanu.

Vienlaikus Hasana apgalvo, ka iedzīvotāju paradumi mainās jau šajā pārejas periodā, nodotās taras apjoms aug un, reaģējot uz pieaugošo nodotās apjomu, divos "Lidl" veikalos Rīgā tiek veikta plašāku depozīta telpu izbūve.

Savukārt veikalus "top!" pārstāvošā uzņēmuma SIA "Iepirkumu grupa" mārketinga direktore Ilze Priedīte stāsta, ka veikalos "top!" no 1.augusta būs noslēdzies depozīta sistēmas pārejas posms un atbilstoši likumdošanai būs pieejami depozīta produkti. Vienlaikus Priedīte norādīja, ka kopumā tas ir liels dzēriena iepakojumu pārmarķēšanas darbs.

"Depozīta sistēmas ieviešana ir bijusi smagnēja dažādā ziņā, un šobrīd veikalu tīkla "top!" gatavību lielā mērā ietekmē arī ražotāju gatavība nodrošināt depozīta preces ar atbilstošu marķējumu," atzīmē Priedīte.

Tāpat viņa norāda, ka daļa dzērienu ražotāju nebija savlaicīgi gatavi sekmīgai depozīta sistēmas pārējai un nodrošināt produktus ar depozīta sistēmas marķējumu atbilstoši likumdošanai, un vēl šobrīd kopīgi ar ražotājiem tiek meklēti risinājumi, lai no 1. augusta izpildītu likumā prasīto un neviena no pusēm neciestu zaudējumus.

Jau vēstīts, ka 2022. gada 1. februārī Latvijā darbību sāka depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem.

Depozīta sistēmā var nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas var saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma ir nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums ir iztukšots.

Līgums ar depozīta iepakojuma operatoru ir obligāti jāslēdz pārdevējiem par tirdzniecības vietām valstspilsētās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 300 kvadrātmetriem, kā arī par tirdzniecības vietām citās administratīvajās teritorijās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 60 kvadrātmetriem.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators".