foto: Publicitātes
Aicina uz vērienīgo personālizstādi "Jānis Deinats. Laiki. Tik salda"
Kultūra
2022. gada 18. maijs, 18:30

Aicina uz vērienīgo personālizstādi "Jānis Deinats. Laiki. Tik salda"

Jauns.lv

Galerija "MuseumLV" un kultūras centrs "Grata JJ", atzīmējot piecu gadu jubileju, aicina no 26. maija līdz 9. jūlijam apmeklēt fotogrāfa Jāņa Deinata vērienīgo personālizstādi "Jānis Deinats. Laiki. Tik salda".

Izcilais fotogrāfs Jānis Deinats fotografē kopš 1989. gada, pazīstams kā ievērojams portretists, kuram līdz šim portretu izstāde tā īsti nav bijusi. Deinata fotoportreti ir sava laikmeta vizuālā liecība. Izstādē "Jānis Deinats. Laiki. Tik salda" būs redzami vairāk nekā 70 Latvijā pazīstamu cilvēku portreti – tie ir daudziem zināmi ļaudis - politiķi, sportisti, mūziķi, dzejnieki, aktieri.

Izstāde būs lūkojama kultūras centra "Grata JJ" mākslas galerijā "MuseumLV" no 26. maija līdz 9. jūlijam Andreja Pumpura ielā 2, pirmajā un otrajā stāvā.

Viena no telpām būs veltīta izcilajai Nacionālā teātra aktrisei Elzai Radziņai. Meklējot savā arhīvā attēlus izstādei, šī gada februārī Deinats atrada deviņdesmito gadu sākumā izfotografētu filmu, kurai attīstīšanas laikā sabojājās emulsija. No šis filmas iegūtie attāli bija ārkārtīgi spēcīgs pārsteigums. Vēl spēcīgāku iespaidu radīja fakts, ka Elza Radziņa ir dzimusi 1917. gadā Pirmā Pasaules kara latviešu bēgļu ģimenē Harkivā, Ukrainā.

Atsevišķā telpā būs skatāmi lielformāta (130x100m) attēli - fragmenti no autora foto sērijām "Fotografēju attālināti" un "Fotografēju". Sērijas, kas tapušas Covid-19 pandēmijas laikā, veido liecību par šo laiku un tā psiholoģisko tipoloģiju, vizuāli akcentējot sociālo attiecību “pārrautības” efektu un asi izjūtamo cilvēka mazuma sajūtu jaunās, nezināmās, ”lielās” pasaules vidū.