Sabiedrība
2022. gada 21. aprīlis, 11:27

Krievijas vēstniecība pikta – "latviešu nacionālisti" Rīgā esot apķēpājuši padomju pieminekli

Jauns.lv

Pirms dažām dienām visnotaļ mulsinošu vēstījumu savos sociālajos tīklos vienlaikus publicēja pašmāju prokremliskie aktīvisti un Krievijas vēstniecība Latvijā. Saskaņā ar to, Rīgā kārtējo reizi esot ticis apgānīts sarkanarmiešu piemineklis, taču šoreiz – apķēpājot to ar “Z” un “V” burtiem.

Par kārtējo padomju pieminekļa apzīmēšanu savā “Facebook” sākotnēji ziņoja tā dēvētās “Latvijas antinacistiskās komitejas” priekšsēdētājs Aleksejs Šaripovs, kurš vienlaikus darbojas partijā “Latvijas Krievu Savienība” (LKS) un regulāri piedalās tā dēvētās uzvaras dienas svētku organizēšanā.

“Septītais vandālisma gadījums attiecībā uz karavīru apbedījumiem un pieminekļiem [...]” raksta Šaripovs.

Viņš kopā ar līdzgaitniekiem pieminekli esot nomazgājis un 30. aprīlī karavīru apbedījumu teritorijā grasās rīkot talku.

“Rīgā fiksēts kārtējais vandālisma akts pret padomju laika memoriālu. Nezināmas personas apgānīja pieminekli nacistu upuriem brāļu apbedījumā Ziepniekkalnā, kur apglabāti vairāk nekā 14 000 Sarkanās armijas karavīru un civiliedzīvotāju, kas gāja bojā no nacistu rokām 1941.-1945. gadā,” pēc kāda laika savos sociālajos tīklos paziņoja Krievijas vēstniecība Latvijā.

Aktīvisti tīra Uzvaras pieminekli, kurš apliets ar Ukrainas karoga krāsām

Jauns.lv piefiksēja, ka pie Uzvaras pieminekļa, kuru šorīt iedzīvotāji pamanīja apzīmētu un nolietu ar zilu un dzeltenu krāsu, paužot atbalstu ...

gallery icon

Ierakstā arī pateikts, ka vēstniecība “stingri nosoda šo provokāciju”, un ka tas neesot nekas cits kā “kārtējais rusofobu un nacionālistu nekaunīgs mēģinājums pievērst sev uzmanību, izraisīt šķelšanos daudznacionālā Latvijas sabiedrībā”.

Ieraksta beigās vēstniecība arī vaino policiju un citas valsts iestādes bezdarbībā, kas “vairo vandāļu entuziasmu”.

Gan LKS pārstāvji, gan arī pašmāju antifašisti pietiekami regulāri komunicē ar Krievijas vēstniecības Latvijā pārstāvjiem, tiekoties svinīgos pasākumos gan 9. maijā, gan arī citos Kremļa propagandai svarīgos datumos, piemēram, 13. oktobrī, kad, saskaņā ar Krievijas vēstures izpratni, 1944. gadā notika “Rīgas atbrīvošana”.

Vai tiešām “Latvijas nacionālistu un rusofobu” darbs?

Savos notikušā aprakstos nedz Šaripovs, nedz arī vēstniecība neizsakās par to, kas redzams fotogrāfijās no notikuma vietas, proti –, šoreiz sarkanarmiešu piemineklis apzīmēts ar krievu okupantu Ukrainā izmantotajiem “Z” un “V” simboliem.

Nedz vēstniecība, nedz arī pašmāju aktīvisti un antifašisti savos sašutuma pilnajos paziņojumos neuzdod jautājumu: vai tiešām “Z” un “V” burti varētu būt latviešu nacionālistu rokraksts?

Saprotams, ka šāda veida izpausmes ir grūti izvērtēt, ja neviens nav ticis pieķerts uz karstām pēdām.

Taču jautājums gan būtu vietā, ņemot vērā, ka Latvijā par minēto simbolu izmantošanu šādā veidā var iekulties nepatikšanās.

Jāpiebilst, ka līdz šim konkrētie burti Latvijas pilsētās pamatā zīmēti vien uz Ukrainu atbalstošiem plakātiem un citiem līdzīgiem vides objektiem.

Attiecīgi, meklējot pašus zīmētājus, tas, kā minimums, liek vismaz paskatīties citā, nebūt ne latviešu nacionālistu virzienā.