foto: LETA
"Dzintaru koncertzāles" krēslu lieta: Jūrmalas dome neizpratnē par VID aprēķiniem
Krēsli Jūrmalas "Dzintaru koncertzālē".
Sabiedrība
2022. gada 22. februāris, 19:04

"Dzintaru koncertzāles" krēslu lieta: Jūrmalas dome neizpratnē par VID aprēķiniem

Jauns.lv / LETA

Virzību "Dzintara koncertzāles" krēslu lietā apgrūtina pašvaldības puses nevēlēšanās pieteikties par cietušajiem un atgūt zaudējumus, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sūkstījās izmeklētāji, no pašvaldības puses savukārt saņemot kritiku par neskaidriem aprēķiniem.

Izmeklēšana notiek saistībā ar "Dzintaru koncertzāles" 2015.gadā notikušu krēslu iepirkumu, un krimināllieta sākta aizdomās par krāpšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Iepirkumā, kurā piedalījās trīs pretendenti, ar līgumcenu 224 598 eiro uzvarēja Igaunijas uzņēmums "Tooner Master", tomēr Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzskata, ka ar nodokļu krāpšanas shēmu koncertzālē valstij nodarīti zaudējumi nenomaksāto nodokļu veidā nedaudz vairāk nekā 50 000 eiro apmērā.

LTV raidījums "De facto" šomēnes ziņoja, ka, "Dzintaru koncertzālei" nepiesakoties par cietušo krēslu iepirkuma krimināllietā, vainīgajām personām var neuzrādīt apsūdzības.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurore Gita Biežuma šodien parlamentā klāstīja, ka problēma šajā lietā ir tajā, ka pašvaldība nevēlas būt un nesaskata sevi kā cietušo, lai atgūtu finansējumu par kriminālprocesā konstatēto materiālo kaitējumu.

Virsprokurore pauda, ka iepriekš ir nācies saskarties ar līdzīgām lietām, kad pašvaldības nevēlas būt cietušās, lai atgūtu zaudējumus, kurus konstatējuši izmeklētāji.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš piebilda, ka lietā tagad nav cietušā, lai arī ir konstatētas trīs aizdomās turamās personas un iegūti pierādījumi viņu vainai.

Pēc Podiņa sniegtās informācijas, pirms Saeimas komisijas sēdes no Jūrmalas pašvaldības izpilddirektora vien saņemta informatīva vēstule, ka pašvaldība ir uzdevusi jautājumu "Dzintaru koncertzālei" par kompensācijas jautājumu kriminālprocesā.

"Dzintaru koncertzāles" valdes priekšsēdētājs Guntars Ķirsis un Jūrmalas pilsētas pašvaldības izpilddirektors Edgars Stobovs komisijas sēdē klāstīja, ka piekristu būt cietušie, ja VID izskaidrotu aprēķinus par zaudējumu summu.

Pēc Ķirša vārdiem, tā neesot tiesa, ka "Dzintaru koncertzāle" nevēlētos atzīt sevi par cietušo, taču zaudējumu summa, kuru norādījusi VID, viņaprāt, neatbilst patieso zaudējumu apmēram. Ķirsis skaidroja, ka "Dzintaru koncertzāles" grāmatvedības dati neliecinot par VID aprēķināto zaudējumu apmēru, tāpēc pirms atzīt sevi par cietušo iestāde vēlas skaidrojumus, kā tika aprēķināta zaudējuma summa. "Dzintaru koncertzāle" esot iesniegusi pieprasījumu par zaudējumu summas aprēķina skaidrojumu.

Arī Stobovs klāstīja, ka pašvaldība neesot attiekusies no pieteikšanās uz kompensāciju, tomēr pirms tam vēloties, lai tiek izskaidrots kompensācijas apmērs.

Stobovs stāstīja, ka 2014.gadā, kad tika slēgts darījums par krēslu iegādi "Dzintaru koncertzālei", Jūrmalas pašvaldība ieguldīja finansējumu krēslu iegādei, pretī saņemot kapitāldaļas šajā iestādē. Tāpēc Jūrmalas pašvaldība piekristu būt cietušie, ja tiktu izskaidrots, kā tiek aprēķināta kompensācija un kas tādā gadījumā notiks ar koncertzāles krēsliem, proti, vai tie paliktu "Dzintaru koncertzāles" īpašumā.

Ķirsis piebilda, ka neesot konkrētu pierādījumu, ka iepirkumu komisijas darbs šajā iepirkumā būtu bijis nekvalitatīvs, un, kamēr nav pierādījumu, viņam neesot pamata apšaubīt iepirkumu komisijas darbu.

Dzintaru koncertzālē izskanējis 18.starptautiskais festivāls "Kremerata Baltica"

Dzintaru koncertzālē sestdien izskanējis koncerts "Gidons Krēmers, Georgijs Osokins. Šūmanis un Šopēns", kas notiek 18.starptautiskā festivāla "Kremerata Baltica" laikā.

gallery icon

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Pašvaldības departamenta direktors Viesturs Ruzumovskis skaidroja, ka nevienu nevar piespiest pieteikties būt par cietušo kādā krimināllietā. "Ministrijai nav tādu instrumentu, lai piespiestu pašvaldību," izteicās Ruzumovskis.

"Atsaucoties uz prokuratūras likumu, prokurors var piedzīt kompensāciju pašvaldības vietā," informēja prokuratūras Pirmstiesas uzraudzības nodaļas prokurore Evija Zariņa, attiecīgi - ja "Dzintaru koncertzāle" un Jūrmalas pašvaldība nepieteiksies par cietušajiem, prokurors var mēģināt piedzīt kompensāciju pašvaldības vietā.

Zariņa atzīmēja, ka "Dzintaru koncertzāles" valdes priekšsēdētājs komisijas sēdes laikā vairāk pievērsies jautājumam par krēslu kvalitāti, bet ignorējis informāciju, kā noticis pats iepirkums.

Prokurore piebilda, ka kompensācijas summa vēl tiks precizēta, attiecīgi viņa cer, ka sadarbība starp visām iesaistītajām pusēm būs pozitīva, un šajā jautājumā tiks rasts risinājums.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbības jautājumos Ineta Cīrule norādīja, ka konkrētajā lietā netika konstatēti pierādījumi par korupciju.

Sagaidot Dzintaru koncertzāles 85 gadu jubileju, ieskandināts "Jūrmalas festivāls"

Ceturtdien Jūrmalā norisinājās Dzintaru koncertzāles 85 gadu jubilejas un septītā "Jūrmalas festivāla" programmai veltīta preses konference. Festivāls norisināsies no 27.jūlija līdz ...

gallery icon