foto: Paula Čurkste/LETA
Tiesa atzīst prokremlisko aktīvistu Gapoņenko par vainīgu – viņš palīdzējis ārvalstij vērsties pret Latviju
Krimināllikuma 80. pants paredz sodīt par darbību, kas vērsta pret Latvijas Republikas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu Latvijas Republikas Satversmē neparedzētā veidā.
Sabiedrība
2022. gada 8. februāris, 13:00

Tiesa atzīst prokremlisko aktīvistu Gapoņenko par vainīgu – viņš palīdzējis ārvalstij vērsties pret Latviju

Jauns.lv

Valsts drošības dienesta (VDD) virzītajā procesā prokuratūras ieskatā aktīvists Aleksandrs Gapoņenko 2015. gada 27. februārī “Facebook” tīši publicēja rakstveida izteikumus, apzinoties, ka to saturs ir vērsts uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu pret latviešu, lietuviešu un igauņu tautības pārstāvjiem. Tiesā arī atzīts, ka aktīvists palīdzējis ārvalstij vērsties pret Latvijas Republiku.

Gapoņenko tolaik savā profilā ievietoja saiti uz Krievijas “Notum info” mājaslapā publicēto rakstu “Baltija ugunī: no neonacistu lāpu gājieniem līdz liela kara uzsākšanai”, kurā publiskoja savas domas par Baltijā notiekošajiem procesiem.

Prokremliskais aktīvists rakstā apgalvoja, ka Baltijas valstīs, tostarp Igaunijā, patlaban notiekot aktīva pamatnācijas gatavošana dalībai karadarbībā.

Naida kurināšana un pretvalstiskas darbības

Kā noskaidroja Jauns.lv, saīsinātais spriedums Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tika pasludināts šorīt.

Saskaņā ar to tiesa nolēma:

Atzīt Aleksandru Gapoņenko par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 78. panta (nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšana) otrajā daļā un sodīt ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem.

Atzīt Aleksandru Gapoņenko par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 80. panta pirmajā daļā un sodīt ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un probācijas uzraudzību uz vienu gadu.

Atzīt Aleksandru Gapoņenko par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 81. 1 pantā un sodīt ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem.

Šeit jāpiebilst, ka konkrētais pants paredz kriminālatbildību “Par darbību nolūkā palīdzēt ārvalstij vai ārvalsts organizācijai vērsties pret Latvijas Republikas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu, valsts iekārtu vai valsts drošību”.

Papildus tam 80. pants paredz sodīt par darbību, kas vērsta pret Latvijas Republikas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu Latvijas Republikas Satversmē neparedzētā veidā.

Gapoņenko atbalstam tiesā sapulcējušies atbalstītāji

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā pulcējušies prokremliskā aktīvista Aleksandra Gapoņenko atbalstītāji, kur atkārtoti izvērtē Gapoņenko piemēroto drošības līdzekli apcietinājumu.

gallery icon

Piespriež nosacītu sodu

Saskaņā ar Krimināllikuma 50. panta pirmo daļu Aleksandram Gapoņenko galīgo sodu noteica pēc noziedzīgo nodarījumu kopības, daļēji saskaitot piespriestos sodus – brīvības atņemšana uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, ar probācijas uzraudzības uz vienu gadu.

Saskaņā ar Krimināllikuma 55. pantu brīvības atņemšanas sodu Aleksandram Gapoņenko noteica nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Visur saskata nacisma atdzimšanu

Savā bēdīgi slavenajā “Facebook” publikācijā Gapoņenko toreiz pauda: “Bet orientējas Baltijas elite uz pirmskara republiku pieredzi, kuros 30. gados tika ievesti “maigie” nacistiskie režīmi. Kara gados vadošā pamatnācijas elite praktiski pilnā sastāvā pārgāja dienestā pie vāciešiem un ar lielu prieku piedalījās nepilnvērtīgo etnisko “elementu” – ebreju, čigānu, slāvu – iznīcināšanā.”

“Izskatās, ka atkārtot šādu rīcību plāno tuvākajā laikā. Citādi kādēļ, piemēram, organizēt neonacistu lāpu gājienus?! Atzīšos, Igaunijā tādu gājienu neesmu redzējis un tagad jau arī vairs neieraudzīšu, jo man uz desmit gadiem ir aizliegts iebraukt šajā valstī par to, ka kritizēju tās politiku par etnisko diskrimināciju. Bet Latvijā šāda veida gājienu man nācās vērot 11. novembrī pagājušā gadā valsts svētkos – Lāčplēša dienā. Galvaspilsētas ielās iznāca ap divdesmit tūkstošiem cilvēku ar lāpām, viņi kliedza “Mēs, latvieši!”, “Latviju-latviešiem”,” bija teikts Gapoņenko sacerējumā.

Prokremliskais aktīvists arī rakstīja, ka šis skats viņam atgādinājis nacistiskās Vācijas laika režisores Lenijas Rīfenštāles propagandas filmu “Gribas triumfs”.

Rīgā redzēto Gapoņenko salīdzinājis ar to, kā nacistu vadība “zombēja vāciešus ar ideju nolikt savas galvas par augstās nācijas interesēm pirms Otrā pasaules kara sākuma”.

Tiesa apcietina Gapoņenko

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien nolēma piemērot drošības līdzekli apcietinājumu nereģistrētā veidojuma "Nepilsoņu kongress" (NK) vadītajam Aleksandram Gapoņenko.

gallery icon

Publiskojot šādu rakstu, apsūdzētā persona ir pārkāpusi Latvijas Satversmē un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencijā noteikto, kas attiecas uz vārda brīvību, kā arī ANO Starptautiskajā paktā par pilsoņu un publiskajām tiesībām noteikto, tolaik norādīja prokuratūrā.

Pats Gapoņenko publiski izteicies, ka šāda vēršanās pret viņu ir tikai un vienīgi politiska un pārkāpumus neatzīst.

Kremļa mediju “eksperts” ar stāžu

Par Aleksandra Gapoņenko izpausmēm Latvijā droši vien nav dzirdējis vien retais.

Savulaik prokremliskais aktīvists regulāri izcēlās ar Latviju un Baltijas valstis klaji nomelnojošiem apgalvojumiem un pat absurdiem izdomājumiem, piemēram, par to, ka NATO mācību ietvaros Rīgā it kā tiek plānots sadzīt visus Latvijas krievus “Skonto” stadionā noindēšanai.

Lieki piebilst, ka arī šis aplamais apgalvojums, kura pamatā esot bijusi “no amerikāņu drauga iegūta informācija”, tolaik pievērsa Latvijas drošības iestāžu uzmanību.

Gapoņenko ir arī pietiekami regulārs tā dēvētais “eksperts” dažādos Krievijas kontrolētajos TV ziņu sižetos, kur izceļas ar Latvijas zākāšanu.

Vienā no NTV sižetiem Gapoņenko izdomājis, ka ikgadējo lāpu gājienu Latvijas valsts svētkos finansē no valsts budžeta, kas, protams, nav taisnība un ir viegli pārbaudāma informācija.

Gapoņenko arī propagandas TV kanālā “Rossija 24” paudis, ka Latvijā “tiek slavināts nacisms” un valsts pret to neiestājas.