Ledus dzīvnieki Jelgavā 2022. gada februārī

Ierastā Jelgavas starptautiskā Ledus festivāla ietvaros šogad pandēmijas uzlikto ierobežojumu dēļ norisinās savādāka ledus skulptūru parāde. Pilsētnieki un pilsētas viesi ...

gallery icon
Novadu ziņas
2022. gada 8. februāris, 05:21

FOTO: fascinējošais Ledus zooloģiskais dārzs Jelgavā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šoziem pandēmija izjaukusi tradicionālo Jelgavas Ledus skulptūru festivāla norisi, bet tas it nebūt nenozīmē, ka pilsēta palikusi bez krāšņās mākslinieku radīto ledus skulptūru burvības. Pilsētā ikviens varēja apskatīt vairāk nekā divus desmitus ledus skulptūru, kuras no trauslā un kūstošā materiāla radījuši ledus tēlnieki no Latvijas, Nīderlandes, Krievijas un Baltkrievijas. Tagad vairākas ledus skulptūras jau skāris "laika zobs" - tās izkusušas, bet dažas vēl joprojām var redzēt.

Pagājušās nedēļa nogalē vairākās Jelgavas vietās varēja apskatīt 11 mākslinieku veidotas ledus skulptūras. Trauslajā materiālā tēlnieki no Latvijas, Nīderlandes, Krievijas un Baltkrievijas iedzīvinājuši tēmu “ZOO”, un 21 ledus objekts rosina padomāt par dzīvnieku pasaules atkarību no cilvēku darbībām.
 
Darbu pie piecām lielajām skulptūrām mākslinieki, tajā skaitā Kārlis Īle, kurš atzinību guvis daudzos starptautiskos ledus skulptūru festivālos pasaulē, sāka 31. janvārī, bet individuālās skulptūras no viena ledus bloka tēlnieki sāka kalt 3. februārī. Skulptūru izveide noslēdzās 4. februārī, īsi pirms to eksponēšanas pilsētvidē, lai trauslais materiāls un smalkais izpildījums interesentiem būtu skatāms pēc iespējas ilgāk.
 
Mākslas objekti no ledus tika izvietoti dažādās vietās Jelgavā. Pa divām skulptūrām - Jāņa Čakstes bulvārī, Svētās Trīsvienības baznīcas torņa pagalmā un pie Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja. Trīs skulptūras bija Hercoga Jēkaba laukumā un Uzvaras parkā, savukārt pieciem ledus objektiem vietu rada Pasta salā, bet pa vienai skulptūrai - pie kultūras nama un skvērā aiz tā, Stacijas parkā un Ozolskvērā. Ledus skulptūras bija iežogotas un diennakts tumšajā laikā izgaismotas.

Ledus skulptūru festivāls atcelts, tomēr skulptūras tapušas:

Savukārt Jelgavas kultūras nama 2. stāva foajē apskatāmi skolēnu kolāžu konkursa “Dzīvnieku pasaule” darbi, ko iesūtījuši 1.–4. klašu kolektīvi no dažādām Latvijas skolām. Žūrija vērtējusi arī aizvadītā gada konkursam iesūtītos darbus.

Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls Jelgavā 2020. gada februārī

Šodien Jelgavā atklāts 22.starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, kurā piedalās 30 profesionāli tēlnieki no septiņām valstīm, informē pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūra" ...

gallery icon

Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla atklāšana Jelgavā 2019. gada 8. februārī

gallery icon

Ledus skulptūru festivāls Jelgavā 2018

gallery icon
foto: jelgava.lv
Jelgavas pilsētvidē varēja aplūkot 21 ledus skulptūru, kuru veidotāji reflektējuši par tēmu “ZOO”.