foto: Ekrānuzņēmums no "TikTok"
"Kara laikā par baumošanu nošāva" - Linda Apse sašutusi par kovidaktīvista video, kurā aprunāts Mārtiņš Rītiņš
“Ar ko patiesībā slimo Mārtiņš Rītiņš?” saviem 10 000 “TikTok” sekotājiem retoriski vaicā Covid-19 aktīvists Artūrs Bernis.
Sabiedrība
2022. gada 25. janvāris, 06:06

"Kara laikā par baumošanu nošāva" - Linda Apse sašutusi par kovidaktīvista video, kurā aprunāts Mārtiņš Rītiņš

Jauns.lv

Nesen dibinātās partijas “Brīvai, stiprai Latvijai” līderis – sociālo tīklu personība un Covid-19 aktīvists Artūrs Bernis “TikTok” publicējis videoklipu, kurā aprunā un izplata baumas par slimnīcā smagā stāvoklī esošo Mārtiņu Rītiņu.

Aizvadītajās nedēļās bijām liecinieki ne vienam vien gadījumam, kad pašmāju Covid-19 aktīvisti, vakcīnskeptiķi un, bez šaubām, arī nākamajās Saeimas vēlēšanās ieinteresētas personas ne līdz galam korekti izpaudās publiskajā vidē.

Sociālajos tīklos viens no zināmākajiem vakcīnu pretiniekiem Artūrs Bernis ļāva vaļu iztēlei un divas minūtes garā video pēc pilnas programmas sarunāja visu, ko vien spēja par tautā mīlētā šefpavāra Mārtiņa Rītiņa veselības stāvokli.

Rītiņa veselības stāvokli izmanto vakcīnu kritizēšanai

“Ar ko patiesībā slimo Mārtiņš Rītiņš?” saviem 10 000 “TikTok” sekotājiem retoriski vaicā Bernis. Video apakšā tikmēr pierakstīts: “Baumas vai meli?”

“Klīst baumas, ka viņam patiesībā ir AIDS un šis te HIV vīruss jau vairākus gadus un tas ir galvenais, ar ko viņš ir cīnījies savā dzīvē. Man, protams, ir žēl,” turpina Bernis, vēl piebilstot, ka Rītiņam esot “netradicionālā orientācija”, kas “neesot noslēpums”.

Video turpinājumā Bernis, kurš pavisam drīz iesēžas automašīnā un uzsāk braukt nepiesprādzējoties, sāk runāt par to, ka Rītiņam ir Covid-19, lai arī viņš ir vakcinējies.

Jau drīz Bernis piebilst, ka “informāciju” viņam sniedz “cilvēki, kuri strādā medicīnā, policijā”. Tad aktīvists jautā: “Kāpēc mediji mums nepasaka, ar ko viņš tiešām slimo?”

“Tā, lūk – kārtējais sižets, kārtējie meli,” cik saprotams, par medijos saistībā ar Rītiņu un Covid-19 situāciju izlasāmo video saka Bernis.

Tad aktīvists secina, ka “katra pote tev patiesībā drusku atņem spēkus un veselību”. “Bāc, te ir tik slidens,” turpinot vadīt auto nepiesprādzējies, secina Artūrs Bernis.

Grāmatas "De Profundis. Mārtiņš Rītiņš" prezentācija

gallery icon

Rītiņa tuva draudzene sašutusi par vakcīnskeptiķa meliem

Savu viedokli par vakcīnskeptiķu partijas līdera Berņa publicētajiem apgalvojumiem ir paudusi tuva Mārtiņa Rītiņa draudzene un nesen izdotās grāmatas “De Profundis” autore Linda Apse.

“Mēs dzīvojam valstī, kur “vārda brīvība” ir svēta lieta. Vai baumas pieder pie “vārda brīvības”? Kara laikā par baumu izplatīšanu nošāva,” viņa raksta.

“Kad es saskaros ar baumām, es vienmēr meklēju iemeslu, kādam nolūkam tās tiek izplatītas. Acīmredzot, šī jaunekļa neslēpts nolūks ir aizstāvēt vakcīnu pretinieku pozīciju. Katram ir tiesības uz savu viedokli, bet nevienam nav tiesību savu viedokli aizstāvēt ar pieņēmumiem, kas skar cita cilvēka veselību. Interesēties par otra veselību ir cilvēcīgi, bet izplatīt minējumus un melīgus pieņēmumus ir noziegums,” apgalvo Linda Apse.

Mārtiņš joprojām cīnās par savu dzīvību

Jauns.lv jau ziņoja, ka pazīstamais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš jau vairākas nedēļas ir slimnīcā, beidzamajā nedēļā stāvoklis pasliktinājies, un viņš atrodas reanimācijā. Par to, kā Mārtiņš cīnās par dzīvību, iepriekš “Kas Jauns Žurnālam” izstāstīja viņa brālis Jānis.

Jānis atzīst, ka brāļa veselības stāvoklis ir ļoti kritisks.

“Ja vienu brīdi mums vēl bija cerības, tad šobrīd viss ir augstāko spēku un mediķu rokās. Viņam šobrīd ir pieslēgta simtprocentīga elpināšana. Viņš ir intubēts. Mārtiņš ir bezsamaņā, un mēs, pie viņa ierodoties, varam vien viņu redzēt caur caurspīdīgu sienu. Tāpat ārsti mūs pabrīdināja, ka skats neesot patīkams... Mēs dienā zvanām ārstiem divas, trīs reizes un pārjautājam, kā Mārtiņam ir. Un vēl cerība ir,” stāstījis Jānis, norādot: “Mārtiņš turpina cīņu, bet šobrīd ir ļoti smagā stāvoklī. Neraugoties ne uz ko, mēs nezaudējam cerību. Vēlos pateikties ārstiem, jo viņi dara visu iespējamo un neiespējamo, kas ir viņu spēkos.”

Mārtiņa Rītiņa stila evolūcija

Populārā šefpavāra Mārtiņa Rītiņa stila evolūcija gadu gaitā.

gallery icon

Kā vēstīts, Andrejs un Jānis Rītiņi dzīvo cerībās, lai viņus neatstātu jaunākais brālis Mārtiņš, kurš pēc Ziemassvētkiem nonāca slimnīcā un par savu dzīvību cīnās reanimācijā, esot bezsamaņā.

“Bija brīdis, kad stāvoklis stabilizējās. Un gribējās ticēt, ka sliktākajam Mārtiņš ticis cauri,” teica Jānis, pastāstot, ka brālim ir atklāts Covid-19 delta paveids. Savukārt arhitektūras un restorāna uzņēmuma “Vincents” valdes priekšsēdētājs Emīls Jakrins portālam Jauns.lv pirms pusotras nedēļas atklāja, ka Rītiņam ir "gadiem ilgušas hroniskas un nopietnas veselības likstas un, protams, arī cienījamais vecums – 73 gadi... Viņam nav labi".

Kas ir Artūrs Bernis?

Artūru Berni daži varētu zināt, pateicoties īslaicīgai saiknei ar Jauno konservatīvo partiju (JKP), bet daži – pateicoties sestdienu vakariem aiz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, kur Artūrs rīko Bačatas dejas.

Pēdējo mēnešu laikā Bernis izvērš aktivitātes sociālajos tīklos, regulāri kritizējot valdības darbu cīņā ar Covid-19. Savulaik viņš stingri iestājās pret “obligāto vakcināciju”.

Gobzema sasauktais protests pret likumprojektu par nevakcinēto darbinieku atlaišanu

Trešdienas vakarā pēc deputāta Alda Gobzema aicinājuma protestēt pret likumprojektu, kas dotu darba devējam tiesības atlaist pret Covid-19 nevakcinējušos darbinieku, ...

gallery icon

Iepriekš Artūrs Bernis bijis Somijas bankas “OP Finance” (iepriekš “Pohjola Finance”) valdes loceklis, Latvijas filiāles vadītājs, kur atbildējis par 80 000 000 eiro aktīviem.

Artūrs Bernis bija vienojies biedrībā “Stiprai varenai Latvijai” ar kādu citu zināmu, pretrunīgi vērtētu Covid-19 aktīvistu no Latgales – Aivaru Smanu, liecina “Lursoft” pieejamā informācija.

Vasaras beigās telefonsarunā ar Jauns.lv Bernis uzsvēra, ka ar Smanu viņus vairs biedrība nevieno. Tās vietā ir dibināta jauna partija “Brīvai Stiprai Latvijai”, kurā neesot neviens no šajā publikācijā minētajiem cilvēkiem.

Abi šie aktīvisti savulaik regulāri apmeklēja Saeimas deputāta Alda Gobzema un uzņēmēja, bijušā Satiksmes ministra Aināra Šlesera demonstrācijas pret Covid-19 ierobežojumiem, vakcīnām un valdības darbu.