foto: Ekrānuzņēmums / LTV
Pazaudētas medicīniskās kartes un nesalasāms rokraksts - ģimenes ārste dalās skaudrā pieredzē, pārņemot kolēģes praksi
Liepājas ģimenes ārste Linda Reicle.
Sabiedrība
2022. gada 13. janvāris, 12:38

Pazaudētas medicīniskās kartes un nesalasāms rokraksts - ģimenes ārste dalās skaudrā pieredzē, pārņemot kolēģes praksi

Jauns.lv

Liepājas ģimenes ārste Linda Reicle gada nogalē pārņēmusi mūžībā aizgājušās ārstes Mārītes Ruņģes praksi. Pārņemšanas process bijis sarežģīts un izgaismoja daudz problēmas, piemēram, nesalasāma kolēģu rokraksta dēļ nav informācijas par pacienta slimības vēsturi, Reicle stāsta Latvijas Radio.

Jaunā ārste jau iepriekš pārņēma vienu praksi Liepājā, un tagad uzņēmās papildu rūpes par vēl vienas prakses pacientiem. Kopā viņai tagad ir 3000 pacientu. "Es jutu, ka es neesmu gatava tam visam, – to nedrīkst saukt par haosu, bet par sistēmu. Klausoties draugu, kolēģu ārstu stāstiņus, sapratu, ka negribu būt tajā pandēmijas epicentrā, turklāt vēl tajā prakses pārņemšanas procesā. Bet, nu, sanāca tā, ka beigās tomēr to praksi pārņēmu,” sacīja Reicle.

Pazudušas 100 pacientu medicīniskās kartes

"Es braucu ar savu mašīnu, krāmēju kastēs bez pieņemšanas-nodošanas aktiem pacientu ambulatorās kartes. Joprojām tiek veikta inventarizācija, lai saprastu, cik trūkst. Trūkst ap 100 pacientu kartes, kas ir sensitīva medicīniska dokumentācija informācija. Es no tās traumas neesmu atguvusies. Nespēju noticēt, ka Nacionālais veselības dienests vai kāda cita iestāde nepalīdz to organizēt.

Man ir dusmas un šoks, es nezinu, kurš atbildēs par tām nozaudētajām kartēm,” norādīja ārste.

Arī Nacionālā veselības dienesta Kurzemes nodaļas vadītāja Anita Zolmane apstiprināja, ka situācija bijusi sarežģīta, jo sākotnēji praksi plānoja pārņemt cita ārste, kura saslima un slimojot joprojām, līdz ar to nav varējusi uzņemties atbildību par tik lielu pacientu skaitu.

Attiecībā uz pacientu kartiņām Zolmane domā, ka tas drīzāk ir kāds pārpratums komunikācijā starp ārsti un māsiņu, jo dokumenti nevarēja vienkārši pazust.

"Par tām kartēm ir tā, ka mēs, dienests, jau mēnesi algojam iepriekšējā ārsta māsiņu, lai viņa sakārto medicīnisko dokumentāciju, lai atdotu pacientiem kartiņas tiem, kuri vēlas pārreģistrēties pie kāda cita ārsta, vai atdod ārstam, kas pārņem. Kaut kādas kartiņas iznāk, ka pietrūkst. Nedomāju, ka tur vajadzētu būt problēmām, jo turpat Liepājā tas ir, var pajautāt tos dokumentus, kuru pietrūkst,” Latvijas Radio sacīja Zolmane.

Trūkst palīdzīgu roku

Grūtības ir ne tikai ar pacientiem, kuri pieraduši pie savas ārstes un ārstēšanas metodēm, bet arī ar vakcinācijas procesu un cilvēku apzvanīšanu ikdienā.

"Šīs būtu divas prakses ar diviem ārstiem un četriem palīgiem. Tagad praktiski ir viens ārsts un divi palīgi. Tas man liekas ačgārni.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija centās virzīt, ka mums dod iespēju pieņemt darbā trešo palīgu, tagad pandēmijā ar visu vakcinēšanu un visu. Bet ir 12. janvāris, un nekas vēl nav pieņemts,” norādīja ārste Linda Reicle.

To, ka tikt galā ar lielo pacientu skaitu nav viegli, Latvijas Radio apstiprināja arī ģimenes ārstes medmāsa Laura Ziemele: „Darba mums netrūkst, darba mums ir ļoti daudz. Telefons zvana visu laiku nepārtraukti, kamēr runā ar vienu, zvana jau nākamie desmit. Cenšamies visiem atzvanīt un strādājam, cik spējam. Reizēm nav viegli, jo pacienti pieraduši pie citas kārtības, mums ir atkal cita kārtība. Nav tā, ka var atnākt uz vietas un tikt tā uzreiz. Viņiem tas liekas interesanti, ka jāpierakstās. Īpaši Covid-19 laikā tas ir svarīgi, lai ievērotu distancēšanos. Mums iet "jautri”.”

Nesalasāmie ārstu rokraksti

Problēma, pārņemot prakses, ir citu ārstu rokraksti, ko nevarot salasīt. Ar to saskārusies arī Linda Reicle. Jaunie ārsti datus par pacientiem jau ievada digitāli, taču daudzi vecāka gada gājuma ārsti nelabprāt strādā ar datoru.

Situāciju skaidroja Nacionālā veselības dienesta pārstāve: "Jaunās paaudzes ārsti cenšas elektronizēt visu, bet rokraksti – kādi ir, tādi ir. Prasība elektroniski aizpildīt nebija un vēl joprojām nav, kaut arī noteikumos ir noteikts, ka medicīniskie ieraksti ir pilnīgi, patiesi, skaidri salasāmi un bez labojumiem.”

Liepājas pašvaldības Veselības daļas vadītāja Elīna Tolmačova uzskata, ka situācija kopumā ar ģimenes ārstiem Liepājā ir līdzīga kā citviet. Vairāk nekā puse no ārstiem ir vecumā virs 60 gadiem. Tāpēc jādomā par jaunu speciālistu piesaisti.