Laikapstākļu radītais haoss Rīgas ielās: apledojums, sniega kaudzes un peļķes

gallery icon
Sabiedrība
2022. gada 4. janvāris, 16:52

Kurzemē un vietām Zemgalē izsludina oranžo brīdinājumu

Jauns.lv

Kurzemē un vietām Zemgalē izsludināts oranžais brīdinājums par ūdens līmeņa celšanos, tikmēr citviet Zemgalē un Vidzemē - spēkā dzeltenais brīdinājums, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Otrdien atkusnis jau ir iestājies visā Latvijā, bet trešdien un ceturtdien tas pakāpeniski pāries slapjā sniegā un sniegā.

Ūdens līmenis Kurzemes un Zemgales upēs turpinās paaugstināties, kā arī aizsāksies ūdens līmeņa paaugstināšanās Vidzemes un Latgales upēs.

foto: LVĢMC

Plašāk applūdīs palienes un zemākās vietas Lielupes baseinā, arī Kurzemē (Durbes, Bārtas, Užavas, Ventas, Rīvas un citu upju baseinos). Ventā pie Vendzavas ir ledus sega ar lāsmeņiem.

Otrdien Ventā pie Kuldīgas sāka iet ledus, veidosies sastrēgumi, ūdens līmenis posmā no Kuldīgas līdz lejtecei var paaugstināties straujāk, pat par 1,0-2,5 m. 

Palieņu un zemāko vietu applūšana iespējama arī Gaujas lejteces posmā, Lielās Juglas, Mazās Juglas, Ogres lejtecē, Aiviekstes lejtecē.

Daugavas posmā Līvāni – Zeļķi ūdens līmenis saglabāsies paaugstināts, arī pārējā Daugavā gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanas.

Šonedēļ gaidāma šī atkušņa perioda ūdens līmeņa maksimuma iestāšanās. Gaujas un Salacas baseinu upēs ūdens līmeņa maksimums prognozēts 5.-8. janvārī, šajās upēs ūdens līmeņa kāpums pārsvarā nebūs izteikts, krasākas ūdens līmeņa izmaiņas gaidāmas Gaujas lejteces posmā.

Daugavas baseina upēs ūdens līmeņa kāpuma maksimums gaidāms no 7. līdz 11. janvārim, tas lielākoties nebūs straujš.

Tomēr vairākos upju posmos ir ledus sablīvējumi un ūdens līmenis joprojām ir paaugstināts pēc iepriekšējā atkušņa (Aiviekstes lejtece, Daugava, Ogres lejtece u.c.).

Daugavas baseina lejteces upēs (Lielā Jugla, Mazā Jugla, Mergupe u.c.) ūdens līmenis var paaugstināties pat par 0,6-1,2 m, tajās gaidāmais maksimuma iestāšanās laiks 7.-8. janvāris.
Zemgales upēs ūdens līmenis turpinās paaugstināties.

Lielupes augštecē un vairākos tās baseina upju posmos ūdens līmenis joprojām ir paaugstināts, tāpēc šajā upju baseinā applūst palienes un zemākās vietas. Gaidāmais ūdens līmeņa kāpums 0,3-1,0 m, maksimuma iestāšanās 6.-8. janvārī.

Arī Kurzemes upēs turpināsies ūdens līmeņa paaugstināšanās par 0,4-1,2 m.  Ventā pie Kuldīgas iet ledus, veidosies sastrēgumi, ūdens līmenis posmā no Kuldīgas līdz lejtecei var paaugstināties straujāk, pat par 1,0-2,5 m.  Gaidāmais maksimums 5.-8. janvārī.

Jau ir sākušas applūst upju palienes un zemākās vietas. Turpinoties ūdens līmeņa kāpumam, palienes un zemākās vietas applūdīs plašāk. Atsevišķos upju posmos iespējams tiks sasniegts ūdens līmenis ar atkārtošanās varbūtību reizi 10 gados (oranžā brīdinājuma pakāpe).