foto: Zane Bitere/LETA
Lielākie 2021. gada skandāli Latvijas baznīcā: vergu tirdzniecība, kovidnāves, pāvesta degradēšana, cīņa pret amoralitāti...
Šogad lielākie “svētie skandāli” saistījās ar Covid-19. Reizēm “īstenticīgo” vēstījumus bija visnotaļ grūti izprast. Pēc plakāta īstenībā tā arī nav saprotams, ko šis cilvēks vēlas paziņot antivakseru protesta mītiņā pie Rīgas pils.
Sabiedrība
2021. gada 31. decembris, 07:37

Lielākie 2021. gada skandāli Latvijas baznīcā: vergu tirdzniecība, kovidnāves, pāvesta degradēšana, cīņa pret amoralitāti...

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Dedzīgākajos skandālos aizgājušajā gadā ticīgos šķēla un vienoja Covid-19 pandēmija. Vakcinācijas jautājumā it nebūt nevalda kristīgā vienprātība. “Kristus pasaulei” un “Jaunās paaudzes” līderi Mārcis Jencītis un Aleksejs Ļedjajevs it kā savā starpā sacenšas, kurš sirdīgāk nolamās vakserus un iestāsies pret vakcināciju.

Cīņā pret vakcināciju aktīvi iesaistās arī tradicionālo konfesiju mācītāji. Kokneses draudzes mācītājs Haralds Biete, sprediķojot par vakcinācijas kaitīgumu, aizrunājies pat līdz holokaustam. Savukārt bēdīgi izrunāšanās beigusies Tukuma draudzes nu jau bijušajam prāvestam Aleksandram Stepanovam. Augstākā katoļu garīdzniecība vairs nav spējusi izturēt viņa lamāšanos uz Romas pāvestu Francisku un viņu patriekusi ellē ratā no kanceles.

Par “nepareizu mācību” no baznīcas vadības puses degradēts arī vienas no lielākajām Latvijas adventistu draudzes mācītājs Ģirts Rozners. Savukārt Ventspils luterāņu mācītājs Valters Ozoliņš aizsūtīts trimdā uz Viduskurzemi, jo vēlējies godīgi apprecēties ar savu draudzes locekli. Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca vēl konsekventāk norobežojusies no sieviešu ordinācijas, kaut gan varēja domāt – tālāk jau vairs nav kur iet.

Reliģijas lietas cilā arī politiķi. Viskarstākās diskusijas saistītas ar Rīgas Pēterbaznīcu, kuru nu grib nodot mistiski un uz ātru roku dibinātam vācu un latviešu luterāņu dibinātam trestam.

Tomēr baznīca ne tikai atbaida, bet arī aicina jaunus darbiniekus. Tā, piemēram, pazīstamais politologs Andis Kudors pametis politikas lauku un pievienojies Kristus druvas strādniekiem.  

Nākamā lapa: 1. Ģenerālprokurors pret “Jauno paaudzi”