foto: Edijs Pālens/LETA
Kur var saņemt bezmaksas juridisko palīdzību?
Juridiska konsultāciju Notāru dienas laikā.
Sabiedrība
2021. gada 22. decembris, 05:50

Kur var saņemt bezmaksas juridisko palīdzību?

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

Lai aizstāvētu savas tiesības, ir vairākas iespējas saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas un bezmaksas palīdzību.

Juridiskās palīdzības administrācija

Trūcīgie un maznodrošinātie, kā arī dažas citas personu grupas var saņemt valsts apmaksātu juridisko palīdzību civillietās, noteikta veida administratīvajās lietās, kā arī Satversmes tiesas procesā, vēršoties Juridiskās palīdzības administrācijā.

Konsultāciju temati: ģimenes tiesības, aizsardzība no vardarbības, saistību izpilde, zaudējumu piedziņa, maksātnespējas process u. tml. Klientus aicina iepriekš sagatavoties sarunai, aprakstot situāciju un noformulējot jautājumus.

Kontakti: Rīga, Pils laukums 4, LV-1050, bezmaksas tālrunis 80001801, e-pasts: pasts@jpa.gov.lv, mājaslapa www.jpa.gov.lv.

Valsts darba inspekcija

Valsts darba inspekcijā var saņemt bezmaksas konsultācijas darba tiesību un darba strīdu jautājumos.

Kontakti: Rīga, K. Valdemāra iela 38, k-1, LV-1010. Konsultatīvie tālruņi: 67186522, 24777997 (tīkls Bite), e-pasts: vdi@vdi.gov.lv, mājaslapa www.vdi.gov.lv

Arī arodbiedrības saviem biedriem sniedz bezmaksas konsultācijas darba tiesību jautājumos.

Sabiedriskās organizācijas

Palīdzību sniedz arī dažādas sabiedriskās organizācijas.

Latvijas Kredītņēmēju asociācija konsultē pirms fiziskas personas maksātnespējas procesa uzsākšanas, kā arī visā maksātnespējas procesa laikā. Iestāšanās biedrībā ir bez maksas, bet konsultācijas cena ir 20 eiro, tātad krietni lētāk nekā pie advokāta.

Kontakti: Rīga, Tallinas iela 34-5, LV-1001. Tālruņi: 25157553 (Aivars Rudi), 29141525, e-pasts: mkcentrs@hotmail.com.

Krīžu un konsultāciju centrs Skalbes bez maksas sniedz galvenokārt psiholoģisku palīdzību no vardarbības cietušām personām. Krīzes tālrunis 116123 strādā visu diennakti bez brīvdienām. Uz psihologa konsultācijām var pieteikties pa tālruni 24551700 darba laikā no plkst. 9 līdz 17. Adrese: Tērbatas iela 69, Rīga, LV-1001.

Notāru dienas. Latvijas Zvērinātu notāru padome katru gadu rīko Notāru dienas, kad notāri savos birojos visā Latvijā sniedz bezmaksas konsultācijas mantojuma, nekustamā īpašuma iegādes, laulības šķiršanas un citās lietās. Pēdējās Notāru dienas notika 2021. gada 3. martā tiešsaistē.

Žurnāli un laikraksti. Palīdzību var meklēt arī presē. Konsultējoties ar juristiem, atbildes uz juridiskiem jautājumiem sniedz ne tikai mūsu žurnāls Likums un Taisnība.

Svarīgi. Pandēmijas laikā visas konsultācijas notiek galvenokārt attālināti, ievērojot Ministru kabineta noteikumus.