Skatītāji ierodas uz muzikālo pasākumu "100 gadi ar Piafu"

19. decembrī kinoteātra "Splendid Palace" lielajā zālē notika muzikāls pasākums “100 gadi ar Piafu”, kurā piedalījās pianists Andrejs Osokins un ...

gallery icon
Kultūra
2021. gada 19. decembris, 20:41

FOTO: viesi ierodas lūkot koncertu "100 gadi ar Piafu"

Jauns.lv

Svētdien, 19. decembrī, kinoteātra "Splendid Palace" norisinājās muzikāls pasākums “100 gadi ar Piafu”, kurā piedalījās pianists Andrejs Osokins un dziedātāja Katrīna Gupalo. Pasākuma laikā pirmizrādi piedzīvoja arī režisores Jekaterinas Lanskajas Latvijā veidotā īsfilma “Nāriņas sapnis”.

Vakars veltīts dižās franču mākslinieces Edītes Piafas piemiņai un simboliski notika gan viņas, gan arī Andreja Osokina dzimšanas dienā – 19. decembrī. 

Andreja Osokina un Katrīnas Gupalo koncertizrāde “100 gadi ar Piafu” tika radīta 2015. gadā kā eksperimentāls starpžanru projekts. Veltījums leģendārās franču dziedātājas simtgadei ietver gan Piafas slavenos hitus un pēdējo gadu smeldzīgākās dziesmas, gan arī klasisko mūziku, kas skanēja viņas dzīves laikā, iedvesmoja viņu un radīja Parīzes 20. gadsimta atmosfēru. Pasākuma īpašais viesis – jaunais dziedātājs un trombonists Germans Superfins.

Īsfilmā “Nāriņas sapnis” redzamā stāsta fonā ir Edītes Piafas leģendārā kompozīcija “La Vie en Rose” (Dzīve rozā gaismā). Filmas scenārija pamatā ir režisores Jekaterinas Lanskajas bērnu dienu fantāzijas: viņa ir dzimusi Sahalīna un bērnība ticēja, ka salās dzimst nāriņas, taču tām ir jāslēpj savu neparasto būtību. Kā radošu cilvēku un režisoru Jekaterinu vienmēr ir interesējuši autsaideri, subkultūru pārstāvi, cilvēki ārpus sociālajiem rāmjiem. Tā radās filmas ideja – nāriņas un vampīra mīlas stāsts, kas protestē pret garlaicību, piesātinātību un vientulību.

“Nāriņas sapnis” tika filmēts vasaras sākumā, leģendārās Kristapa Morberga vasarnīcas kompleksā un botāniskajā dārzā Jūrmalā. Valdzinošā lokācija un trīsošā izkliedētā gaisma atbilstoši režisores iecerei piešķir stāstam īpašu, pārpasaulīgu nepateiktību.

“Mūsu projekts apvieno paradoksālas lietas: modernu kiču un romantisma poētiku, kas padara cēlu ļaunumu, bagātīgu tēlu iekšējo pasauli un mītu rašanās atdzimšanu. Mūsu projektu nevar neiemīlēt! Galveno lomu izpildītāji – dziedātāja Katrīna Gupalo un mūziķis Germans Superfins – nevainojami tika galā ar gan ar aktierdarbu, gan ar vokālajiem uzdevumiem. Nāriņa un vampīrs, kas slēpjas aiz vienkārša zvejnieka tēla, ir jutekliski, neprātīgi un gatavi balansēt uz mīlestības un nāves robežas,” par “Nāriņas sapni” stāsta Jekaterina Lanskaja. 

Pirmizrādē piedalījās filmas galvenie varoņi un radošais kolektīvs.