foto: PantherMedia / Wavebreakmedia ltd
Vilcāns: nepieciešamība atmuitot sūtījumus iepauzēja cilvēku iepirkšanos trešajās valstīs
Ilustratīvs.
Sabiedrība
2021. gada 15. decembris, 09:27

Vilcāns: nepieciešamība atmuitot sūtījumus iepauzēja cilvēku iepirkšanos trešajās valstīs

Jauns.lv / LETA

No 1.jūlija ieviestā prasība deklarēt muitā sūtījumus no trešajā valstīm uz kādu laiku iepauzēja cilvēku vēlmi iepirkties ārpus Eiropas Savienības, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina VAS "Latvijas Pasts" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Viņš pastāstīja, ka, ja kādreiz sūtījumu apjoms būtiski pieaudzis gada beigās saistībā ar svētkiem, taču tagad liels sūtījumu pieplūdums ir jau ap 18.novembri, jo pirms tam pasaulē notiek dažādas lielas izpārdošanas, ko labprāt izmanto arī cilvēki Latvijā.

Ņemot vērā 1.jūlijā ieviesto preču muitošanas prasību, Vilcāns norādīja, ka tā līdz šim pasta darbā bija radījusi vairāk mīnusu, nekā plusu, jo šādas prasības ir papildu ierobežojumi katram cilvēkam, kas vēlas iepirkties veikalos ārpus Eiropas. "Aptaujas rādīja, ka cilvēki iepauzēja ar iepirkumiem no trešajām valstīm, jo nezināja, kas viņus sagaidīs," teica Vilcāns, gan atgādinot, ka šāda kārtība ir kopīga visā Eiropas Savienībā, paužot cerību, ka laika gaitā process uzlabosies un kļūs raitāks.

Piemēram, platforma "Aliexpress", kas, kā sacīja Vilcāns, ir lielākais trešo valstu sūtījumu ģenerators, jau ir sakārtojusi nodokļa piemērošanas procesa sakārtošanu jau iepirkšanās brīdī. "Tur process ir sakārtots, un jau iepirkšanās laikā nodoklis tiek samaksāts, tāpēc uz vietas vairs nekas nav jāmaksā un cilvēks nejūt atšķirību regulējumā un procesā," pauda "Latvijas Pasta" vadītājs.