Valērija Maligina Iedvesmas istaba Olaines muzejā

Olaines Vēstures un mākslas muzejā iekārtota ekspozīcija, kas veltīta Latvijas lielākajam farmācijas uzņēmumam - akciju sabiedrībai „Olainfarm” un tās bijušajam ...

gallery icon
Sabiedrība
2021. gada 15. decembris, 06:37

FOTO: Olaines muzejā atklāta Valērija Maligina Iedvesmas istaba

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Olaines Vēstures un mākslas muzejā iekārtota ekspozīcija “Iedvesmas istaba”, kas veltīta Latvijas lielākajam farmācijas uzņēmumam - akciju sabiedrībai „Olainfarm” un tās bijušajam valdes priekšsēdētājam Valērijam Maliginam (1965-2017). Ekspozīcijas autori šo “Iedvesmas istabu” sauc par “unikālu gadījumu”.

“Šis Latvijā ir unikāls gadījums, kad ekspozīcija ir veidota mūsu laikabiedram un uzņēmējam, jo līdz šim šādas ekspozīcijas pārsvarā tikušas veltītas māksliniekiem, rakstniekiem, valsts vīriem, bet ne uzņēmējiem. Taču, ņemot vērā Olaines novada specializāciju industriālajā rūpniecībā, šī tēma šķita īpaši piemērota, lai par to veidotu ekspozīciju, kas atbilst ne tikai muzeja misijai, bet arī vietējās kopienas iedzīvotāju interesēm. Ekspozīcija nav tikai biogrāfiska, tā vairāk iecerēta kā telpa, kurā ikviens var atrast iedvesmu savas dzīves uzlabošanai, pašanalīzei.

Emocionālais stāsts, kas vēsta par Valērija Maligina neticamo pārtapšanu no zēna, kas dzimis mazturīgā ģimenē, kļūšanu par vienu no veiksmīgākajiem un bagātākajiem cilvēkiem valstī, pateicoties savām personīgajām īpašībām, spēs iedvesmot ikvienu. Esmu īpaši pateicīga māksliniecēm Madarai Stepiņai, dizaina autorei, un Ellai Mežulei, “Iedvesmas grāmatas” ilustrāciju autorei, kuras ekspozīcijā radījušas īpašu atmosfēru, izmantojot stilu, kas mums šķita atbilstošs Valērija Maligina personībai,” Jauns.lv informē ekspozīcijas kuratore Liene Johansone.

“Valērijs Maligins bija unikāla personība. Vairāk nekā 20 gadu laikā viņam ir izdevies izveidot Latvijas farmācijas veiksmes stāstu - vienu no vērtīgākajiem Latvijas uzņēmumiem un nozīmīgu darba devēju. Man ir gandarījums, ka Olaines Vēstures un mākslas muzeja kolēģi bija pietiekami drosmīgi pieņemt šo izaicinājumu – izveidot stāstu par mūsu laikabiedru, ļaujot ieskatīties cilvēka personības dažādajās šķautnēs un caur viņu pieredzi rosināt katru padomāt par savu dzīvi, vērtībām un virsotnēm,” saka akciju sabiedrības “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Jānis Buks.

“Iedvesmas istabas” atslēgas vārdi ir deviņas spilgtas Valērija Maligina īpašības, kas izvēlētas, analizējot viņa personību un bijušas veiksmes atslēgas Valērija Maligina un “Olainfarm” sinerģijai. “Skaitlis “9” ir apzināti izvēlēts Valērija veiksmes skaitlis, kas caurvijis viņa dzīvi. Ekspozīcijas veidotāji iedvesmu ekspozīcijas izveidei guvuši no Valērija Maligina teiktajiem vārdiem publikācijās un intervijās, no viņa līdzgaitniekiem un Olaines novada iedzīvotājiem,” teic “Olainfarm” Komunikācijas vadītāja Ilze Čikule.

Valērijs Maligins (1965 - 2017)

Valērijs Maligins (1965. - 2017.)

gallery icon

Ekspozīcija ir izveidota ar akciju sabiedrības “Olainfarm” finansiālo atbalstu, un tajā redzamas arī Valērija Maligina personīgās lietas, kas raksturo viņu kā harizmātisku, iedvesmojošu, dāsnu, mērķtiecīgu un ambiciozu personību.

Ekspozīcija būs pieejama skatītājiem līdz 2023.gada nogalei.

Jauns.lv jau šovasar rakstīja, ka Valērija Maligina piemiņu grasās iemūžināt Olaines muzejā un tādēļ tuvākajos gadus tajās nenotiks lielās izstādes, jo lielā izstāžu zāle tagad atvēlēta Valērija Maligina piemiņai.

Ideja par Valērija Maligina piemiņas ekspozīcijas izveidi radās teju pirms trijiem gadiem. Lēmumu par ekspozīcijas izveidi pieņēma tā brīža “Olainfarm” valde. Sākotnējā iecere bija veidot to uzņēmuma telpās, taču vēlāk tika nolemts, ka šādai ekspozīcijai ir jābūt pieejamai plašākai publikai, tāpēc tika panākta vienošanās ar Olaines muzeju par ekspozīcijas izvietošanu viņu telpās.   

Valērijs Maligins, kurš „Olainfarm” prezidenta amatā bija kopš 1997. gada, mūžībā devās 2017. gada decembrī 52 gadu vecumā. Ekspertīzē tika atklāts, ka Latvijas miljonāru sarakstā iekļautais Maligins nebija miris vardarbīgā nāvē, tomēr izskanēja runas, ka viņš, iespējams, miris no narkotiku pārdozēšanas. Šogad jūlijā šīs baumas žurnālam „Una” komentējusi viņa atraitne, multimāksliniece Elīna Maligina, kura teica:

„Ko tik nerunā! Gan man, gan Valērijam tas bija svešs, lai ko citi runātu. Ne viņš šņauca, ne sev kaut ko dūra... Cik zinu, viņš periodiski lietoja zāles. (..) Bet, domājot par Valēriju, veselības ziņā bija aizmetņi tam, ka ir briesmas viņa dzīvībai, taču tie bija viņa lēmumi, kurus neviens nevarēja ietekmēt.

Protams, manā galvā kādu laiku malās visādas domas. Ko es būtu varējusi darīt? Kā es būtu varējusi ietekmēt viņa dzīvi? Es centos darīt kā labāk, bet šajās attiecībās, jāatzīst, biju līdzatkarīgā. Viņš bija ļoti spēcīgs cilvēks, un vairāk es gāju viņa pavadā, nevis viņš manā.”

foto: Olainfarm
Olaines Vēstures un mākslas muzejā atklāta Valērijam Maliginam veltīta Iedvesmas istaba.

Te gan jāteic, ka Valērija Maligina atstātais mantojums ieies vēsturē ne tikai muzeja krājumos, bet arī kriminālajās hronikās, jo joprojām mantinieki nevar sadalīt Valērija Maligina atstāto mantojumu un nemitīgi notiek kašķi par “Olainfarm” akcijām un reiderismu uzņēmumā.

Valerijs Maligins un dāmas viņa dzīvē

gallery icon