Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 4. un 5. jūlijā. FOTO. VIDEO
Šajā nedēļas nogalē romantiskajā Koknesē pie senajām pilsdrupām un Daugavas krastā notiek novada svētki „Zied Kokneses novads!”.
Kultūra
2015. gada 1. jūlijs, 09:02

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 4. un 5. jūlijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē lielas izvēles priekšā ir mūzikas mīļotāji: Rīgā notiek džeza festivāls „Rīgas ritmi”, Bauskā – kantrī mūzikas festivāls, Ogrē – klasiskās mūzikas svētki, bet Ventspilī izvēlēsies šlāgeraptaujas Sirdsdziesmu.

Izcilas latviešu estrādes zvaigznes pulcēsies Bruknas muižā uz ikgadējo labdarības lielkoncertu „Uzcel savu baznīcu!’. Tiem, kuri vēlas „izbraukt pie dabas”, jādodas uz Koknesi vai Lejasciemu Gulbenes pusē, kur notiks novadu svētki. Daudz interesanta, pat šokējoša, var ieraudzīt izstāžu zālēs. Atliek vien izvēlēties!

1. Bauskas kantrī mūzikas festivāls

Piektdien un svētdien, 3. un 4. jūlijā, Bauskā jau 17. reizi notiks Bauskas kantrī festivāls „Country Bauska”. Festivāla organizētāji sola: „Būs labākie pašmāju mākslinieki un jauni viesmākslinieki no ārzemēm”. Programmā gan koncerti Pilskalna estrādē, gan jau ierastais bezmaksas koncerts pilsētas centrā – pie lielveikala „Rimi”.

Festivāla atklāšana notiks piektdien, 3. jūlijā, pulksten 19.00 un tad festivāla pirmajā koncerta uzstāsies grupas „Klaidonis”, Aivars Birzmalis un grupa, „Sestā jūdze”, „Ukus In Fabula” (Itālija) un „Crooks & Straights” (Horvātija). Vienos naktī būs dejas kopā ar grupu “Keksi”.

Sestdien, 4. jūlijā, jau vairāki pasākumi:

* no pulksten 12.00 līdz 15.00 pie lielveikala „Rimi” uzstāsies E.Bauers, Linita, „June Hill”, „Sestā jūdze”, A. Birzmalis un J. Misiņš, „Ukus In Fabula” (Itālija), „Jauna diena”, līnijdejotāju grupa „Kickin Stars” un citi;

* no pulksten 13.00 lidz 14.30 Pilskalna estrādē norisināsies Līnijdejotāju forums, bet pulksten 17.00 notiks Līnijdejotāju mācību stunda, kuru vadīts Baiba Bierne;

* pulksten 18.00 Pilskalna estrādē sāksies koncerts, kurā uzstāsies „Bauer’s Ladies Show”, “JukeBox’, Pits Andersons un “The Swamp Shakers”, “Flame & The Rolltones”, T. Graham Brown (ASV), kā arī Apvienotais Zvaigžņu koris. Pusstundu pēc pusnakts būs festivāla oficiālais noslēgums, kam sekos dejas ar grupu “Sestā jūdze”.

Biļešu cenas: vienai dienas – pieaugušajiem 10 eiro, bērniem 3. eiro; iepriekšpārdošanā divu dienu biļete - 18 eiro (“Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.countrybauska.lv.

Itāļu grupa “Ukus In Fabula”, kas uzstāsies Bauskas kantrī festivālā

2. Džeza festivāls “Rīgas ritmi”

Savukārt rīdziniekus piektdien un sestdien, 3. un 4. jūlijā, uz vairākiem koncertiem aicina džeza festivāls „Rīgas ritmi”. Nedēļas nogalē tik tiešām varēsim baudīt izcilu džeza mūziku, kā jau tas gadu no gada „Rīgas ritmos” pierasts:

Piektdien, 3. jūlijā:

* pulksten 14.00 Rīgas Kongresu nama Jaunajā zālē programmā „Rīgas ritmi showcase” uzstāsies Kristīne Prauliņa ar „Friends Sus Dungo”, „DAGAMBA” un „Catalyst (biļešu cenas: 10 eiro);

* pulksten 19.00 Rīgas Kongresu namā uzstāsies ārzemju viesi - Paolo Fresu (trompete), Daniele Di Bonaventura(bandoneons) un Raul Midon (balss, ģitāra, perkusijas) (biļešu cenas – 10 – 40 eiro);

* pulksten 20.00 Vecrīgas atpūtas parkā „Egle” (pie Rātsnama uzstāsies latviešu mūziķi „Bunch Of Gentlemen”, kās arī Ralfs Eilands ar grupu „PeR” (bezmaksas);

* pulksten 21.00 Kaņepes Kultūras centrā tiks īstenota ģitārista Jāņa Ruņģa projekts „Klātbūtne” (biļešu cenas – 2 – 5 eiro);

* pulksten 22.00 Daugavas koncertzāle notiks „Riga Jazz Presents”, kurā kurā piedalīsies džeza izpildītāji no Latvijas, Lietuvas un Dānijas (biļešu cenas – 10 – 15 eiro).

Sestdien, 4. jūlijā:

* pulksten 19.00 Rīgas Kongresu namā uzstāsies kubiešu pianists Ramón Valle, vokālists Allan Harris un Latvijas Radio bigbends (biļešu cenas – 10 – 50 eiro);

* pulksten 20.00 Vecrīgas atpūtas parkā „Egle” (pie Rātsnama) uzstāsies Kristīne Prauliņa un Friends Rick Feds” ar draugiem (bezmaksas);

* pulksten 21.00 Kaņepes Kultūras centrā uzstāsies ārzemju viesmākslinieki - Reis/Demuth/Wiltgen;

* pulksten 22.00 Daugavas koncertzālē koncertu sniegs franču - dominikāņu izcelsmes vokāliste Sirila Emē (biļešu cenas – 15 eiro).

Biļetes uz koncertiem Rīgas Kongresu namā un Daugavas koncertzālē „Biļešu servisa” tīklā. Sīkāk internetā: www.rigasritmi.lv.

„Rīgas ritmi” svin 15 gadu jubileju (LTV “Rīta Panorāma”)

3. Novadu svētki Koknesē un Gulbenes novada Lejasciemā

Ja vēl šovasar neesat bijuši kādos pilsētas vai novada svētkos, tad šajā nedēļas novadā varat doties uz Koknesi. Redzēsiet ne tikai slavenās Kokneses pilsdrupas un būsiet pie mūsu likteņupes Daugavas, bet arī no 3. līdz 5. jūlijam varēsiet baudīt plašu izklaides un kultūras programmu. Kokneses novada svētku „Zied Kokneses novads!” programmā

Piektdien, 3.jūlijā:

* no pulksten 20.00 pie Kokneses pasta nodaļas - Ziedu paklāju veidošana;

* pulksten 21.00 Blaumaņa pagalmā - Brīvdabas kino seanss (latviešu spēlfilma “Purva bridējs”; īpašu svētku atmosfēru, ieskandinot svētkus, radīs spēlmaņu kopa „Skutelnieki”, folkloras kopa „Urgas” un kapela „Aizezeres muzikanti”)

Sestdien, 4. jūlijā:

* pulksten 11.15 – Svētku gājiens no Blaumaņa ielas uz pilsētas estrādi;

* pulksten 12.00 Kokneses estrādē - pašdarbības kolektīvu koncerts „Zied Kokneses novads!";

* no pulksten 12.00 Kokneses estrādē - novada uzņēmēju produkcijas izstāde - tirgus, radošās darbnīcas, sporta un atjautības spēles, piepūšamās atrakcijas un citas aktivitātes bērniem un pieaugušajiem;

* pulksten 15.00 Kokneses estrādē - izrāde - koncertuzvedums bērniem „Visi kopā!";

* pulksten 19.00 Kokneses estrādē - koncerts „Marhils un draugi" (muzicēs Uldis Marhilēvičs ar draugiem);

* uzreiz pēc pusnakts (pulksten 0.05) - zaļumballe ar grupu „Bellaccord" un DJ madVIP, kā arī svētku uguņošana.

Ieeja svētku pasākumos bez maksas. Sīkāk internetā: www.koknese.lv .

Bet, ja uz Koknesi neiznāk aizdoties, sestdien, 4. jūlijā, varat doties uz Lejaciemu Gulbenes novadā, kur notiks piektie Gulbenes novada svētki, kuru moto šogad ir „Meža zieds – Lejasciems". Svētku programmā:

* Ziemeļaustrumu virsmežniecības medību trofeju izstāde;

* tautisko deju koncerts „Kas mežā brakšķināja” (pulksten 13.00);

* dažādas ar mežu un mežiniekiem saistītas aktivitātes, radošās darbnīcas, sacensības un citas nodarbes pasākumā „Meža brīnumainā dzīve”, ka arī atrakcijas bērniem (no pulksten 14.00 līdz 17.00);

* Dubļu futbols un loka šaušana (pulksten 14.00);

* svētku brauciens – gājiens Taures skan, zeme rīb - med(i)nieki lepni brauc!” (pulksten 18.00);

* izrāde „Miestiņš starp divām upēm” (pulksten 20.00);

* svētku lielā zaļumballe „Šalc zaļais mežs” (pulksten 22.00, spēlē grupa „Mākoņstūmēji” un „Tranzīts”, kā arī DJ Ralfs Rubenis)

* kā arī visas dienas garumā ekskursijas pa Lejasciemu, fotografēšanās un daudz kas cits interesants.

Sīkāk internetā: www.gulbene.lv .

4. Šlāgeraptaujas noslēgums Ventspilī

Jau 12. reizi sestdien, 4. jūlijā, no pulksten 19.00 koncertā „Dziesmu sirdij rodi Ventspilī!” Ventspilī Reņķa dārzā un tiešraidē LTV1 kanālā noskaidros „Latvijas šlāgeraptaujas” 2014./2015. gada Sirdsdziesmu. Šis koncerts ir gada galvenais šlāgermūzikas notikums, kas klātienē pulcē tūkstošiem skatītāju.

Pulksten 19.30 izskanēs koncerta iesildošā daļa, kurā šlāgermūzikas grupas un izpildītāji uzstāsies ar jaunām dziesmām. Bet pulksten 21.25 koncerta galvenajā daļā piedalīsies aizvadītā aptaujas gada fināla 12 dziesmas (trīs pirmo vietu ieguvēji no katras sezonas) – Edgars Pujāts, Andrejs un draugi no Cēsīm, „Baltie lāči”, „Rumbas kvartets” (ar divām dziesmām), „Dricānu dominante”, „Galaktika” un Ingrīda Balode, „Tēva nams”, „Klaidonis” (ar divām dziesmām), Santa Zapacka un „Mūzikas kolekcija”. Koncertu vadīs Guntis Skrastiņš un Raiva Veidenbauma.

Pēc Sirdsdziesmas pasludināšanas – ap pusnakti – sāksies zaļumballe, kurā muzicēs grupa „Galaktika” un DJ ANss.

Biļešu cenas: 4 – 6 eiro („Biļešu servisa” tīkla). Sīkāk internetā: www.ventspils.lv.

5. Bruknas muižā ikgadējais Labdarības lielkoncerts „Uzcel savu baznīcu!”

Par tradīciju jau kļuvis labdarības akcijas labdarības lielkoncerts „Uzcel savu baznīcu!” Bruknas muižā (Bauskas novads, Dāviņu pagasts), kas šogad notiks svētdien, 5. jūlijā, pulksten 17.00. Koncerts vienkopus apvienos tautā pazīstamus mūziķus, māksliniekus un amatu lietpratējus, lai kopējiem spēkiem palīdzētu garīgās un fiziskās rehabilitācijas vietas - „Kalnu svētību kopienas" - ļaudīm uzcelt baznīcu.

Uz Bruknas muižas krāšņajā dārzā būvētās skatuves šogad muzicēs Olga Rajecka, Aija Andrejeva, Aivars Hermanis, Kārlis Kazāks, Goran Gora, Marts Kristiāns Kalniņš, Kristīne Kārkle – Puriņa, Ralfs Eilands un grupa “PeR”, Miks Dukurs, „Lady’s Sweet”, Normunds Rutulis, grupas „Putnu balle”, „Willow Farm” un citi.

Bruknas vārti apmeklētājiem tiks vērti jau no pulksten 15.00, lai ikviens paspētu aplūkot un izbaudīt gleznaino muižas apkārtni, novērtēt paveiktos darbus baznīcas būvniecībā, piedaloties dažādās radošās darbnīcās. Par pasākuma neatņemamu tradīciju kļuvusi arī Bruknas muižas keramikas cepļa atvēršana, iz kura dienasgaismā tiks celti melnās keramikas tehnikā darīti trauki, kurus veidojuši „Kalnu svētības kopienas” ļaudis, sadarbojoties ar Latgales „Pūdnīku skūlu” un keramiķi Evaldu Vasilevski.

Labdarības akcija „Uzcel savu baznīcu!” aizsākās 2012. gadā un tās mērķis ir atbalstīt un piesaistīt līdzekļus Svēto Apustuļu kapelas celtniecībai un apustuļu skulptūru izveidei Bruknā. Izpostītajā Bruknas muižā 2001. gadā katoļu priesteris Andrejs Mediņš izveidoja unikālu dvēseles rehabilitācijas vietu „Kalna svētību kopiena", kur iespēja atrast jaunu dzīvi tiek dota dažādās atkarībās esošiem ļaudīm.

.

Ieeja pasākumā par ziedojumiem: 8, 10 vai 15 eiro (“Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.bruknaskopiena.lv .

Kalna svētību kopiena

6. Ogres Mūzikas svētki

Toties ogrēnieši un Ogres viesi šajā nedēļas nogalē – 3. un 4. jūlijā - var pulcēties uz 8.Ogres mūzikas svētkiem, kuros izskanēs daudzveidīgas klasiskās, laikmetīgās, tautas un sakrālās mūzikas programmas, uzmirdzēs spilgtas mūzikas personības.

Mūzikas svētki piektdienas, 3.jūlija, vakarā pulksten 21.00 Ogresgala parkā pie Tautas nama aizsāksies ar šī gada jubilāriem – Emīlam Dārziņam, Rainim un Aspazijai veltītu koncertu „Sapņu tālumā”. Koncerts notiks pie kādreizējās Rozīšu dzīvojamās mājas, kurā vienu no romantiskākajām savas dzīves vasarām vadījis komponists Emīls Dārziņš. Muzikālo programmu, piedaloties soprānam Ingai Šļubovskai, tenoram Raimondam Bramanim, klavieru trio, vokālajai grupai „Anima Solla”, jauktajam korim „Ogre” un vīru korim „Gaudeamus”, ievadīs rakstnieces Noras Ikstenas īpaši šim vakaram radītā Rainim veltītā eseja „Jāzep, tu esi mans prieks” autores lasījumā. Vēlāk sekos Rozīšu balle.

Sestdienas, 4.jūlija, rītā pulksten 11.00 Ogres luteriskās baznīcas velves pieskandinās sakrālās mūzikas koncerts „Lāsojiet, debesis!”, bet pulksten 18.00 kādreizējās kūrortpilsētas vasaras vakara gaisotni pie Kūrmājas aicinās izbaudīt Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čellu grupas „Dream Team” mūziķi.

Svētku kulminācija būs vērienīgs opermūzikas koncerts. 4.jūlija vakarā pulksten 20.00 Ogres kultūras centra Lielajā zālē, kur Latvijas Nacionālās operas (LNO) galvenā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā skanēs Domeniko Gaetāno Doniceti, Pjetro Maskanji, Džakomo Pučīni un Džuzepes Verdi skaistākās melodijas. Koncerta māksliniecisko spēku un emocionālo valdzinājumu veidos profesionālu mākslinieku – solistu, tostarp arī Egila Siliņa, LNO orķestra un labāko amatieru koru kopīgs sniegums.

Savukārt 4. jūlijā pulksten 22.30 uz Ogres upes skatuves pie gājēju tilta būs mūzika uz ūdens un eksotiskas dejas.

Sīkāk internetā: www.okc.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: homoseksualitāte, modes šedevri un slavenību foto

* Trīs Rīgas mākslas telpās - Laikmetīgās mākslas centrā „kim?” (Maskavas ielā 12/1, Centrāltirgus spīķeros), galerijā „427” (Elijas 20) un Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā (Alberta iela 12-9) - līdz 2. augustam skatāmas projekta „Šķērssvītra”, kas iekļauts EiroPraida 2015 oficiālajā kultūras pasākumu programmā, izstādes. Mākslas centrā „kim?” skatāma izstāde „Šķērssvītra: starp normatīvo un fantāziju”. Bija jāpaiet vairāk nekā 20 gadiem kopš homoseksualitātes dekriminalizācijas atjaunotajā Latvijā, lai varētu izveidot šādu izstādi. Galerijā „427” skatāma Metjū Luca - Kinoja (Ņujorka) izstāde „Princese Ponpona krītošo ziedu namā". Savukārt Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā skatāma Ingas Melderes izstāde „Blaumaņa istaba", kas aktualizē tēmu par latviešu klasiķa Blaumaņa seksuālo orientāciju. Projekta „Šķērssvītra" ietvaros citādais nav pretnostatīts normatīvajam kā dīvaiņa vienpatībā ieslēgts un nepieejams tabu, bet gan kā pieļāvuma izteiksmē formulēta apjausma par būtībā atpazīstamu, sevī aizsniedzamu un pašrocīgi modificējamu personīgās identitātes rakursu. Sīkāk internetā: www.kim.lv.

* Izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 6. septembrim skatāma izstāde „Edvards Steihens. Fotogrāfija", kurā eksponēta izcilā 20. gadsimta fotogrāfa Edvarda Steihena (1879 – 1973) 86 oriģinālfotogrāfijas. Tās ilustrē gan autora radošās darbības agrīno posmu, kura spilgtākais atskaites punkts ir darbība Parīzē 20. gadsimta pašā sākuma, gan fotomākslinieka brieduma gadi, strādājot Ņujorkā izdevniecībā „Conde Nast", radot slavenību portretus un modes fotogrāfijas. Mākslinieku var pieskaitīt pie piktoriālisma, simbolisma un modernisma pārstāvjiem, tāpat pie meistarīgiem slavenību portretistiem, reklāmas un dokumentālās fotogrāfijas kultivētājiem. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

* Latvijas Arhitektūras muzejā (Vecrīgas „Trīs brāļos”, Mazajā Pils ielā 19) līdz 14. augustam skatāma izstāžu cikla „Rīga, kuras nav. Kartes un plāni” pirmā izstāde „Galvenais un pamatplāns”. Muzeja krājumā ir gandrīz tūkstotis 20. gadsimta Rīgas plānojuma projektu. Septiņu izstāžu cikls „Rīga, kuras nav. Kartes un plāni” iepazīstinās ar galvaspilsētas plānošanas dokumentiem.

Pirmo izstādi veido plāni, kuros var aplūkot Rīgas nomaļu attīstību no 20. gadsimta. 20. – 30. gadu Lielrīgas projektiem, kas bija paredzēti pusotram miljonam iedzīvotāju tagadējās Pierīgas teritorijā, līdz padomju perioda 60. – 80. gadu mikrorajoniem. Izstādē aplūkojams arī viens no Arhitektūras muzeja kolekcijas lepnumiem – starpkaru laikā arhitekta Arnolda Lamzes vadībā izstrādātais pilsētas attīstības plāns. Sīkāk internetā: www.mantojums.lv.

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) līdz 6. septembrim skatāma pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva (Maskava, Parīze) kolekcijas izstāde „Jūgendstila mode (1896 - 1915)". Izstādes apmeklētāji var apskatīt gandrīz simts unikālas tā laika kleitas, ko veidojuši slaveni dizaineri, drēbnieki un izšuvumu meistari no Eiropas modes namiem. Izstādē arī eksponēti gadsimtu veci audumi, mežģīnes, apģērbu griezumi, izšuvumi un aksesuāri gan sieviešu, gan vīriešu modei. Daudzas no izstādītajām kurpēm, somām, cepurēm, sprādzēm, piespraudēm, smaržu flakoniņiem savulaik izmantoti, lai padarītu dzīvi skaistāku un acīm tīkamāku. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Vēl viena Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde – skaistāko vakartērpu izstāde „Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015" līdz 25. oktobrim skatāma Rīgā - Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20). Izstādē iekļauti unikāli balles tērpi un vakarkleitas no Aleksandra Vasiļjeva fonda jaunieguvumiem. Brīnišķīgo parādi aizsāk Pirmā pasaules kara laika vakartērpi, kad modē nāca Argentīnas deja tango, kviksteps, fokstrots un amerikāņu džeza mūzikas skaņas. Bet jaunie modes dizaineri ir nāk pie saviem laikabiedriem ar oriģināliem vakartērpu risinājumiem. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Lita Krone/LETA