Kultūra
2021. gada 13. oktobris, 21:07

Kultūras nozarei arvien grūtāk: jau izpārdotās biļetes tagad jāanulē

Jauns.lv

Jaunie ierobežojumi kultūras pasākumu organizatoriem liek daļēji anulēt biļetes uz jau izpārdotiem pasākumiem, piemēram, koncertiem vai teātra izrādēm. Pēc kādiem principiem izvēlēties, kuru biļeti anulēt – jālemj pašiem, jo valstiskā līmenī risinājuma nav, vēsta TV3 Ziņas.

Uz "zaļajā režīmā" organizētiem kultūras pasākumiem attiecināta virkne jaunu prasību. Būtiskākās no tām – pasākumiem jābeidzas līdz plkst. 23 un apmeklētāji drīkst aizņemt tikai 60% no kopējās telpas ietilpības.

Jau šonedēļ notiekošajam Rīgas Starptautiskajam kino festivālam līdz šim bija paredzēts, ka daļa seansu beigsies pēc noteiktā laika. Turklāt arī daļai apmeklētāju pēc jaunā regulējuma, vietas zālē vairs nepietiek. Tas nozīmē, ka filmas vai nu jāatceļ vai jāpārceļ.

Kā norāda Rīgas Starptautiskā kino festivāla direktore Liene Treimane, atcelt festivālu nemaz neesot iespējams, jo tad tikšot zaudēts Eiropas finansējums. "Pilnībā atcelt mēs viņus nevaram un nedrīkstam, jo tādā gadījumā mēs zaudēsim Eiropas piešķirto finansējumu par Eiropas filmām, kuras esam apņēmušies izrādīt festivāla ietvaros. Mēs nezaudējam tikai biļešu ieņēmumus vai tikai mūsu padarīto darbu, mēs zaudējam arī finansējumu, kas mūsu gadījumā nozīmē iespēju izdzīvot šogad un turpināt attīstību nākamgad," norāda Treimane.

Savukārt Dailes teātris jauno prasību dēļ spiests atcelt visas izrādes, kas bija plānotas Stikla zālē. Teātris nolēmis, ka anulēs tās biļetes, kuras atradās zāles pēdējās rindās.

Dailes teātra direktors Juris Žagars stāsta, ka bijis iespējams tirgot 620 vietas, bet tagad tikai 500. "Mēs esam atraduši dažas dienas, kad varam nospēlēt papildus izrādes tiem skatītājiem, kuriem diemžēl vairs nav vietas zālē, mēs esam raduši iespēju piedāvāt skatīties izrādi, piemēram, nevis 25.oktobrī, bet 25.novembrī. Ja skatītāji tam nepiekritīs, mums būs jāatgriež nauda."

Nozarē neslēpj vilšanos par to, ka pildītas visas valdības prasības un uzņemti tikai vakcinētie, bet ierobežojumi vienalga ieviesti. Vienlaikus Žagars uzskata, ka ja drošības prasības pieaugs vēl, tad labāks risinājums būtu "lokdauns", jo vēl stingrākos ierobežojumos strādāt būtu neiespējami.

Kultūras ministrijā norāda, ka nav vadlīniju, kas palīdzētu izvēlēties, kuras biļetes atstāt spēkā, kuras anulēt. Pasākumu organizatoriem pašiem jāizdomā pēc kāda principa veikt izvēli, par kuru individuāli, piemēram, telefoniski vai epastā, jāinformē arī apmeklētājs.

"Gadījumā, ja skatītāja vieta iekritusi zonā, kur jāatrodas tukšiem krēsliem, tad atkarībā no situācijas – vai nu biļete tiks kompensēta, atdota nauda, vai piedāvāts risinājums noskatīties attiecīgo kultūras pasākumu, ja vien tas ir iespējams, kādu laiku vēlāk," norāda Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

Tuvākajās nedēļās finanšu ministra darba grupa skatīs jautājumu par atbalstu nozarei. Kultūras ministrija piedāvās nodrošināt 80% procentu kompensāciju par atgrieztajām biļetēm, piešķirt atbalstu kultūras vietu uzturēšanas izmaksām, kā arī lemt par atbalstu pašnodarbinātajiem. Ko un cik lielā apmērā politiķi atbalstīs, pagaidām nav zināms, taču tieši šādu atbalstu oficiālā vēstulē valdībai pieprasījusi arī nozare.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.