Rīgas Birža ar itāļu mākslu atzīmē desmit gadu jubileju

gallery icon
Kultūra
2021. gada 20. augusts, 22:21

FOTO: mākslas cienītāji bauda itāļu kultūras klātbūtni Rīgas Biržas jubilejas izstādes atklāšanā

Jauns.lv

Atzīmējot Mākslas muzeja "Rīgas Birža" desmit gadu jubileju, 21. augustā tika atklāta itāļu mākslas izstāde “Pašatklāsme. Tintoreto, Omars Galljāni, Lorenco Puljizi”, kas tapusi sadarbībā ar pasaulslaveno Itālijas Ufici galeriju.

Izstādes centru veido renesanses izcilā venēcieša Tintoreto glezna “Jauna vīrieša portrets”, kas Rīgā aplūkojama pirmo reizi. Šī izstāde tiek rīkota ar Borisa un Ināras Teterevu fonda, kā arī Itālijas Republikas vēstniecības Latvijā atbalstu, teikts muzeja mājaslapā.

"Rīgas Biržas tēls nenoliedzami saistīts ar Itāliju, kas atspoguļojas arī krāšņajās Venēcijas palaco formās celtajā ēkā, tāpēc bija skaidra izvēle arī jubileju, gluži tāpat kā muzeja telpu atklāšanu, iezīmēt ar itāļu kultūras klātbūtni. Ja pirms desmit gadiem tā bija Berengo studijas stikla objektu kolekcija “Glasstress Riga” un gadu vēlāk Dmitrija Gutova darbs “Gondola” muzeja ātrijā, tad šogad tā būs laikmetīgās un klasiskās mākslas saspēle izstādē “Pašatklāsme”, kas tiek veidota sadarbībā ar pasaulslaveno Ufici galeriju, un nebūtu iespējama bez Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalsta. Pēc desmit gados piedzīvotā mēs pavisam droši varam teikt – mēs un Borisa un Ināras Teterevu fonds esam draugi lieliem sapņiem un lieliem projektiem," teic Mākslas muzeja "Rīgas Birža" vadītāja Daiga Upeniece.

Borisa un Ināras Teterevu fonds ir ilggadējs Mākslas muzeja "Rīgas Birža" sadarbības partneris, bagātinot Latvijas mākslas vidi ar izcilām izstādēm un citiem mākslas notikumiem.

Itālijas mūsdienu mākslinieki Omars Galljāni un Lorenco Puljizi skatītājus iepazīstina ar speciāli izstādei radītām lielformāta kompozīcijām, kuru ieceres un māksliniecisko izteiksmes līdzekļu izvēle sakņojas Itālijas glezniecības tradīcijās. 

Katrs autors izstādē parāda septiņus darbus, kas veido dialogu par viņiem tik svarīgām esības vērtībām – cilvēka vieta pasaulē, skaistais un vērtīgais, draudi un bailes, drosme un mīlestība. 

Izstāde "Rīgas Biržā" būs apskatāma no 21. augusta līdz 14. novembrim.