Sabiedrība
2021. gada 2. augusts, 20:01

Reģionos uzstādīs jaunus izlietotā tekstila konteinerus

Jauns.lv

Patlaban Latvijā ir pieejami 60 tekstila šķirošanai paredzētie konteineri, lielākoties ap Rīgu, savukārt nākamie 36 konteineri tiks uzstādīti reģionos, tostarp Daugavpilī, Bauskā un citur, raidījumam "900 sekundes" stāsta Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis.

Likums paredz, ka 2023. gadā Latvijā jābūt izveidotai tekstila šķirošanas infrastruktūrai. 

Kā norāda Zakulis, šogad no 1. janvāra līdz 1. jūlijam 433 tonnas tekstila atkritumu tika ievietoti tiem paredzētajos konteineros. Savukārt visā pagājušajā gadā tika sašķirotas 500 tonnas tekstilatkritumu.

“Līdz 2023. gadam mums Latvijā būtu jāuzstāda kādi 1000 tekstila konteineri,” stāsta Zakulis.

Apģērbi, kas vēl aizvien ir labā kvalitātē nonāk atkārtotā lietošanā, taču lielākā daļa no tekstila konteineros ievietotajiem atkritumiem tomēr tiek sūtīti uz pārstrādi, jo nav tik labi saglabājušies.

Kad apģērbi no konteineriem nonāk šķirošanas cehā, tur tos sadala aptuveni 30 dažādās kategorijās, tostarp sieviešu, vīriešu, vasaras, ziemas, bērnu, apavi, mājas tekstils u.c.

Lai dažādus tekstila atkritumus pārstrādātu, tie sākumā ir jāatbrīvo no tādām detaļām kā pogas un rāvējslēdzēji.

Pagaidām vēl aptuveni 40% no tekstila atkritumiem pielietojuma nav. Tos varēs pārstrādāt tad, kad Latvijā būs tekstila pārstrādes rūpnīcas, norāda Zaļā punkta pārstrāvis.

“Pirms jūs izdarāt jaunu pirkumu, padomājiet, vai to vispār vajag. Lai nekrājas skapjos,” iesaka Zakulis. “Tad, kad jūs esat izlēmuši atbrīvoties no tekstila atkritumiem, tad internetā meklējiet informāciju par konteinera atrašanās vietu.”

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.