Sabiedrība
2021. gada 28. jūlijs, 11:30

Putnis dalās pārdomās par savu izslēgšanu no partijas

Jauns.lv

No partijas "Progresīvie" izslēgtais Roberts Putnis trešdien publicējis video sarunu ar Londonā dzīvojošo latviešu mācītāju Māri Santu par viņa izslēgšanu no partijas un homofobiju Latvijas sabiedrībā.

Putnis partijas valdē apstrīdēs 2021.gada 21.jūnijā tās pašas valdes pieņemto lēmumu izslēgt viņu no partijas.

Video viņš runā par situāciju, kurā nonācis, kā arī norāda, ka partijas valde un līdz šim brīdim nenoteikta skaita anonīmu biedru kopa savu homoseksuālo iepriekšējo cīņu biedru un arī bijušo partijas vadītāju piespiež publiski visas valsts mērogā pierādīt, ka šim homoseksuālajam partijas biedram partijā tomēr varētu būt bijusi gan diskriminācijas, gan homofobijas pieredze.

Putnis norāda, ka viņam šādi runāt par savu homoseksualitāti esot šķitis pārcilvēcisks un emocionāli nepaceļami smagi. Kopš izslēgšanas no partijas viņam atmiņā atgriezušās daudzās gadu gaitā sakrājušās viņa homoseksualitātes noteiktās traumatiskās pieredzes.

Putnis norāda: "Tik ļoti biju vēlējies tās izdzēst no atmiņas un tik aktīvi centos sevi piespiest tās aizmirst Berlīnē pavadītajā "terapeitiskajā" gadā. Man nekad manos visšausmīgākos murgos nebija rādījies scenārijs, ka man šīs atmiņas un pieredze būs "kamieliski" jātirzā publiski visas Latvijas sabiedrības priekšā, kā mana partija ir mani nolikusi to darīt šeit un tagad. Taču šī saruna patiesībā bija ārkārtīgi atbrīvojoša, jo šajā pēdējo nedēļu spiediena iespaidā deva iespēju skaļi izteikt divus gadu desmitus neizteiktās sajūtas".

Sarunā kopā ar Putnis piedalās arī Londonā dzīvojošais latviešu mācītājs Māris Sants, kurš savas homoseksualitātes dēļ savulaik tika izslēgts no LELB un tā rezultātā emigrēja no Latvijas.

Jau ziņots, ka partijas "Progresīvie" valde pirmdien, 21. jūnijā, lēma par tās bijušā priekšsēdētāja Roberta Putņa izslēgšanu no partijas.

Valde izskatīja 8.jūnijā saņemtu biedru iesniegumu par Putņa izteikumiem publiskajā telpā, "graujot partijas reputāciju, par nomelnošanu un centieniem kaitēt partijas nākotnei".

Partijas statūti arī paredz, ka biedra pienākumos ir "neveikt tādas darbības, kas var negatīvi ietekmēt partijas vai citu biedru reputāciju", teikts partijas paziņojumā.

Roberts Putnis ir viens no partijas "Progresīvie" dibinātājiem. Viņš 2017.gada rudenī kļuva par partijas ģenerālsekretāru. 2018.gada februārī partijas kongresā viņu ievēlēja par priekšsēdētāju. Putnis bija partijas Ministru prezidenta un veselības ministra amata kandidāts 2018.gada Saeimas vēlēšanās, kurās viņš startēja no partijas Rīgas saraksta ar otro numuru aiz Antoņinas Ņenaševas. Putnis vadīja partijas priekšvēlēšanu kampaņu, "Progresīvajiem" tādējādi ar 2,6% vēlētāju atbalstu iegūstot tiesības uz valsts finansējumu EUR 106 000 apmērā gadā.

2019.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās Roberts Putnis startēja ar otro numuru aiz saraksta līderes Guntas Ančas. Uzņemoties politisko atbildību par EP vēlēšanu kampaņas mērķu nesasniegšanu, Putnis atkāpās no priekšsēdētāja amata, bet 2019.gada septembra partijas ārkārtas kongresā uz valdi nekandidēja.

Tā kā Roberts Putnis atteicās izstāties no partijas, 2020.gada ziemā Saeima noraidīja Putņa kandidatūru uz NEPLP locekļa amatu. Savukārt, 2020.gada martā valde Putnim kā "partijas reputācijas riskam" liedza startēt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās. Tādējādi Putnis 2020.gada vasarā devās līdzi savam laulātājam uz Berlīni, kur abi šobrīd dzīvo.