foto: LETA
"Apkaunojums Saeimai" - pret Gobzemu ierosina ētikas pārkāpuma lietu
Deputāts Aldis Gobzems
Politika
2021. gada 5. jūlijs, 11:49

"Apkaunojums Saeimai" - pret Gobzemu ierosina ētikas pārkāpuma lietu

Jauns.lv / LETA

Šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē deputāti lēma ierosināt ētikas kodeksa pārkāpuma lietu pret deputātu Aldi Gobzemu (LK) par viņa izteikumiem sociālajos tīklos, nevakcinētos faktiski salīdzinot ar ebreju genocīda upuriem un aicinot tos piespraust sev dzeltenu sešstaru zvaigzni, ko Otrā pasaules kara laikā nacistiskās Vācijas režīms kā atpazīšanas zīmi lika valkāt ebrejiem.

Iesniegumu par lietas izskatīšanu komisijas sēdē parakstīja deputāti Arvils Ašeradens (JV), Juris Jurašs (JKP), Uldis Augulis (ZZS) un Inese Voika (AP), savukārt to iniciēja parlamentāriete Krista Baumane (AP).

Baumane šodien sēdē uzsvēra, ka vakar, 4.jūlijā, tika pieminēti Otrā pasaules kara ebreju tautas genocīda upuri, kā arī atzīmēta 80.gadadiena kopš nacisti un viņu sabiedrotie nodedzināja Lielo horālo sinagogu Rīgā, Gogoļa ielā, ar lūgšanu namā esošajiem cilvēkiem. Viņa uzsvēra, ka nacisti ebrejus apzīmēja ar dzeltenām zvaigznēm, kas faktiski nozīmēja nāvessodu.

Valsts augstākās amatpersonas noliek ziedus pie memoriāla ebreju genocīda upuriem

Šodien, Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienā, godinot holokaustā bojāgājušos, Rīgā nolikti ziedi pie memoriāla Gogoļa ielā.

gallery icon

Viņasprāt, Gobzems šo simbolu izmantojis, kā "izmisīgu mēģinājumu piesaistīt uzmanību sakarā ar bailēm par vakcīnu pret Covid-19". Baumane uzskata, ka tā ir ciniska rīcība, un tā domājot arī Latvijas ebreju kopiena, Žaņa Lipkes muzeja direktore un ārvalstu vēstnieki.

"Tas ir kaitējums un apkaunojums Saeimai," uzsvēra deputāte, aicinot komisiju vērtēt Gobzema rīcību.

Tikmēr Gobzems savu uzrunu komisijai sāka ar jautājumu par to, vai iesnieguma autori paši ir ebreji. Viņam tas esot jāzina, lai varētu atvainoties. "Ja Baumane nav ebrejiete es viņai neatvainošos," teica Gobzems. Savukārt Baumane norādīja, ka uz šo jautājumu neatbildēs, jo iesniegums nav tapis tāpēc, ka viņa ir aizvainota personiski, bet gan, lai aizstāvētu Latvijas sabiedrības daļu - ebreju kopienu - un holokausta upuru piemiņu.

Gobzems teica, ka "latvieši vienmēr gribot izlikties par lielākiem ebrejiem, amerikāņiem, vāciešiem vai baltkrieviem". Tāpat piektdien viņš esot ticies ar ebreju kopienas pārstāvi Arkādiju Suharenko un puses šķīrušās kā draugi. Deputāts aicināja kolēģus "neizlikties par lielākiem ebrejiem", piebilstot, ka viņam nav zināms, ka kāds no iesnieguma parakstītājiem jeb "latviešiem" būtu pilnvarots ebreju vārdā izteikt kādus paziņojumus.

Viņš aicināja Mandātu komisiju izbeigt šo lietu, piebilstot, ka autortiesības uz dzelteno krāsu neesot nevienam.

Tikmēr šīs sēdes vadītājs, deputāts Vitālijs Orlovs (S) teica, ka kādā raidījumā bija redzējis Gobzemam pie krekla piespraustu ausekli, ne zvaigzni. Lūgts izskaidrot, kāpēc lietoja citu simbolu, Gobzems norādīja, ka jautājums nav par simbolu, bet principiālu nostāju. "Genocīds sākas ar sabiedrības segregāciju," teica Gobzems, ar to domājot dalīšanu "vakcinētajos un nevakcinētajos".

Gobzems arī aicināja Baumani "būt latvietei un atbalstīt tās intereses, ko viņa izprot labāk, piemēram, geju intereses". Ebreji paši zina, kā sevi aizstāvēt, uzskata parlamentārietis.

Savās pārdomās par paustajiem viedokļiem dalījās Baumanes partijas biedrs Ilmārs Dūrītis (AP), kurš uzsvēra, ka no deputātu puses nav ētiski vakcinācijas procesu pielīdzināt holokaustam. Tāpat viņš absolūti negribēja piekrist Gobzema teiktajam par to, ka latviešiem jāiestājas par savām tiesībām, "nejaucoties tajā, ko Gobzems saka par citām tautībām".

Viņaprāt, ir tieši pretēji, un Saeimai nav jāklusē gadījumos, kad viena cilvēku grupa vai kāds notikums tiek noniecināts. Dūrītis uzskata, ka šis ir nopietns jautājums, kā rezultātā būtu nepieciešams ierosināt ētikas kodeksa pārkāpuma lietu.

Par lietas ierosināšanu nobalsoja seši deputāti - Aldis Adamovičs (JV), Ainars Latkovskis (JV), Andris Skride (AP), Dūrītis, Normunds Žunna (JKP) un Linda Medne (JKP). "Pret" balsoja deputāte Ieva Krapāne (PCL), bet deputāts Jānis Vucāns (ZZS) balsojumā atturējās, jo Gobzems apgalvojis, ka runāja ar ebreju kopienu.

Deputāti vienojās lietu izskatīt citā sēdē, un Saeimas kārtības rullis paredz, ka tā jāsasauc nedēļas laikā.