Maucīgā aktiera dvēsele? Emocionālā vēstījumā Bulis skaidro, kāpēc braucis uzstāties Krimā
Andri Buli uz Krimu uzaicinājis Sanktpēterburgas festivāls, jo pirms diviem gadiem viņa izrāde "Lidojums" festivālā Krievijā ieguvusi trešo vietu.
Kultūra
2015. gada 4. augusts, 22:02

Maucīgā aktiera dvēsele? Emocionālā vēstījumā Bulis skaidro, kāpēc braucis uzstāties Krimā

Jauns.lv

(Ziņa papildināta ar aktiera Andra Buļa skaidrojumu) Krievijas pērn anektētajā Krimā maijā norisinājies starptautisks teātra festivāls "Varavīksnes tilts Sanktpēterburga-Simferopole-Jalta", kurā vienu no sešām pasākuma izrādēm spēlējuši arī aktieri no Latvijas.

Atsaucoties uz Krimas medijiem, portāls "Delfi" norāda, ka festivālā ar izrādi "Facebook. Postscriptum" piedalījies Latvijas Jaunatnes teātris no Rīgas. Festivāla organizatori Krimas medijam "MK Krima" atzinuši, ka "Varavīksnes tiltam" Krimā ir "īpaša misija - iekļaut Krimu Pēterburgas kultūras orbītā un pievērst starptautiskās teatrālās sabiedrības uzmanību reģionam".

Kā skaidroja izrādes "Facebook. Postscriptum" autors Andris Bulis, viņu uzaicinājis Sanktpēterburgas festivāls, jo pirms diviem gadiem viņa izrāde "Lidojums" festivālā Krievijā ieguvusi trešo vietu. Bulis sākotnēji uzaicināts piedalīties festivālā ar izrādi "Lidojums", bet viņš piedāvājis jaunāku izrādi "Facebook. Postscriptum". Bulis stāstīja, ka ir neizpratnē par mediju lielo uzmanību notikumam, kas norisinājies maija sākumā. Aktieris tuvākajā laikā plāno notikušo sīkāk izklāstīt savā "Facebook.com" profilā. "Citi izvairās no atbildības, bet es nē," viņš uzsvēra.

"Latvijas Jaunatnes teātra un "Gaļinas Poļiščukas teātra observatorijas" izrāde skatītājus atgriež mūsdienās. Izrāde "Facebook. Postscriptum" ir stāsts par dzīvi virtuālajā pasaulē, kad kāda apveidi datorā pēkšņi ir tuvāki realitātē esošajiem draugiem un radiem. Savukārt otra izrāde "Lidojums" interesanta ar to, ka lugu uzrakstījis pats tās izpildītājs, aktieris Andris Bulis," raksta "MK Krima".

Arī Krimas medijs "Jaunā Krima" vēstī, ka Latviešu Jaunatnes teātra izrāde "Facebook. Postscriptum" kļuvusi par atmiņā paliekošu mākslasdarbu. Tāpat tiek slavēta Buļa izrāde "Lidojums", kura demonstrēta teātrī Jaltā. Bulis medijam "Jaunā Krima" norādījis, ka Jaltā viesojas pirmo reizi. "Veidojot izrādi vispirms man ir svarīga vienota saite ar skatītāju. Nepieciešams parādīt, ka, neskatoties uz to, ka mēs esam dažādi, mums ir vienādas problēmas, atmiņas par skolu, jaunību un pirmo mīlestību," sarunā ar mediju klāstījis Bulis.

Vēl Krimas medijam aktieris stāstījis, ka "krievu valodu mācījies 9.klasē, bet ar režisores Gaļinas Poļiščukas palīdzību to iemācījies vēlreiz". "Jūsu publika ir emocionāla, tā neaiztur asaras un smieklus mūsu izrādēs. Aktierim tas ir svarīgi un patīkami. Mums Latvijā viss ir otrādi - tiek uzskatīts par nepieņemamu paust savas emocijas, tāpēc aktierim cītīgi jāstrādā, lai skatītāji izrādītu savas jūtas. Liels paldies jums par savu patiesumu," sacījis Bulis.

Latvijas Jaunatnes teātra vadītājs Juris Millers "Delfi" sākotnēji paudis pārsteigumu par teātra dalību šajā pasākumā. Elektroniski atbildot uz "Delfi" jautājumiem, viņš skaidrojis, ka "ir radies pamatīgs pārpratums".

"Latvijas Jaunatnes teātris līdz šim nav piedalījies nevienā teātru festivālā. Domāju, ka pārpratums radies, jo Krimas rakstu autori, smeļoties informāciju, nav centušies to pārbaudīt. Vienīgā Jaunatnes teātra saikne ar izrādi "Facebook. Postscriptum" ir tāda, ka šobrīd tā ir iekļauta Jaunatnes teātra izrāžu repertuārā. Tajā ir iekļautas vairāku neatkarīgu producentu veidotās izrādes," portālam "Delfi" pastāstījis Millers.

­

Tāpat teātra vadītājs norādījis, ka Krimas medijos pieminētā "Teātra observatorija" būtībā neeksistē jau kādus piecus gadus. Aicinot publikācijas uztvert kritiski, Millers rezumējis, ka ārzemju mediji sataisījuši "pamatīgu kokteili".

Aktieris Andris Bulis savā Facebook profilā sniedzis situācijas skaidrojumu "Kā es braucu Krimu lūkoties". Publicējam to nerediģētā veidā, saglabājot aktiera lietoto pareizrakstību.

­"KĀ ES BRAUCU KRIMU LŪKOTIES...

-Neņem galvā!Lai rej!Tu nesaki neko!Nekomentē!Aizbrauc kaut kur...(ieteikumi šodien man)

-Sakiet,kā jūs tā...?Vai jūs saprotat,ka jūs...?Īsi komentējiet,kāpēc...?(jautājumi uz kuriem atbildes jau ir uzrakstījusi pirms piezvanīja )

Nolēmu uzrakstīt,nebēgt un neizlikties,ka nepamanīju,kurš spēlēja izradi...

Tad nu lūk "attaisnošanās"kādēļ spēlēju izrādi Facebook.PostScriptum Simferopolē ar dunčiem un kalašņikoviem bruņotiem teātra skatītājiem.

Es nezinu cik iespējams paskaidrot,ko teātriem un aktieriem nozīmē piedalīšanās Starptautiskos teātra festivālos,(tiem kuri to vēlas)...

Tie,kuri seko teātra aktualitātēm sen būs pamanījuši cik daudzos slavenos teātra festivālos piedalās JRT,par pārējiem dzirdams retāk,bet gan jau...

Tad,lūk,saņēmu piedāvājumu(pēc starptautiska,ne Latvijas,ne Krievijas teātra producenta ieteikuma) piedalīties St.Peterburgas teatra festivāla ar izradi-Facebook ....un ja ir iespējams izradi-"Lidojums",jo tā ieguva 3.vietu citā festivāla -Monokl(St.Peterburga).

Kādēļ,ne?Piekritu un pārliecinājos,lai visur ir rakstīts,ka no Latvijas.Festivals uzņēmās visus izdevumus,kas mūsu bagātajai(naudas) kultūras jomai būtu mazāk sāpīgs un kravāju nūjas,vienu(rekvizīts).Bet te zvans no festivāla un jautājums,vai man nav iebildumi spēlēt šī festivāla un St.P. sadraudzības pilsētā Simferopolē un Jaltā...tātad KRIMĀ ???

Tad nu sēdēju un domāju,runāju ar zinošiem ļaudīm,kāds minēja Bregoviča piemēru,re kā tādu zvaigzni Ukrainā "izšāva".Režisore ļāva izvēlēties,jo man uz skatuves jāstāv,teksts jāmācās... Te zvans no Hersonas(Ukrainā) festivāls MelponemaTavri (iespējams kļūdos burtos,tur pirms gada ar Lidojumu uzvarēju kategorijā-mazās formas),lai braucot šogad ari. Godigi norādu,ka būšu Krimā,tātad...

-Super!Tas tepat blakus,varēs ar mašīnu,nebūs biļetes lidmašīnai jāmeklē,jo otrs festivāls jau nokārtos.Bet mana grafika dēļ,jo maijā vel visi Latvijā strādāja nevarēju paspēt un sarunājām nākošogad.

Laikam tad es pieņēmu lēmumu braukt,jo blakus teatris saka,ka apvienojam,tad kaut kur starp politiskiem plauktiem ir cilvēks!

23.maijs 2015 !!!! (MAIJS)

Festivālos Pirms katras izrādes visu piesaka.(skan aplausi)

Tā arī pateica-izrade:Facebook...Lidojums Rez.Galina Poļiščuka

aktieris Andris Bulis

Latvija...

Zālē klusums.

Un te laikam es kļuvu par valsts nodevēju,Kangaru,Jūdu...

Neesmu loti ticīgs,bet noraustījos un pirms izgāju paskatījos uz augšu,varbut sadzird...

Kamēr esi dzīvs ir kāda laba lieta.Agrāk vai vēlāk viss beidzas...ari izrāde.Izrādās zālē bija normāli cilveki,emocionāli prot aplaudēt un kliegt labus vardus...un es egoisma vadīts divreiz teicu paldies.Krieviski un Latviski.

Zālē bija:krievi,ukraiņi,tatāri,igauniete,lietuvieši,baltkrievi un pēc izrādes parunājām(arī angliski,bet to nesakiet nevienam).

Buļa sausais atlikums.

Pēc izrādes festivāla direktore atzinās,ka ir riskējusi neredzot izradi mūs aicināt un vai varam 1.junija nospēlēt Fbook vienā no lielākajiem festivāliem Raduga(Peterburga ) Jauniešiem tā jāredz.Tas viss zem Peterburgas Jauniešu Teatra uzraudzibas (tur M.vaditajs Šapiro,ja kādam tas ko izsaka).

Tā kā grēkā jau biju kritis,teicu-Jā!

Izrādē Fbook...ir fiziski un emocionāli pasmaga,bet vieglu to padara tas,ka tur ne sūda nav politikas,bet Lidojumā tikai Goiko Mitič...

P.S.

Pēc izrades pienāca klāt kads kungs Žaks (Jacques Montaignac) un saka,ka Riga un Latvija var lepoties ar šahistu Mihailu Tālu,viņam nav izdevies uzspēlēt,bet gribējis.Parunājam par izrādi...Prasu,ko francūzis Krievijā dara?Māksla,teātris,cilvēki...tas ir tas kas mūs vel saglabā par cilvēkiem..

Piedāvā atbraukt uz Avinjonu šogad paskatīties vai mūsu izrādei der kada skatuve...šogad nepaspesiet,bet vai ir interese pec gada spēlēt Avinjonā?

...Maucīgā aktiera dvēsele,slavas kāre,nauda,skandāli,raksti,komentāri......kkur tur beigās dzīves jēga

JĀ! Vēlos...loti!

Avinjona...mazs aktiera sapnis!Bet šaubos vai tas maz kādu interese."

LETA / Foto: Rebeka Žeire/Ieva Lūka/LETA