Rīgā bīstamā stāvoklī ir arī "Palladium" ēka un tirdzniecības centrs Lomonosova ielā
Ēku saimniekiem augusta laikā jāiesniedz konkrēti pierādījumi par pasākumiem drošības uzlabošanai.
Sabiedrība
2015. gada 5. augusts, 12:33

Rīgā bīstamā stāvoklī ir arī "Palladium" ēka un tirdzniecības centrs Lomonosova ielā

Jauns.lv

(Ziņa papildināta ar "Palladium" direktores viedokli) Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) konstatējis, ka Rīgā ir vēl divas ēkas, kuru ekspluatācija apdraud cilvēku drošību - koncertzāle "Palladium" un tirdzniecības vieta Lomonosova ielā.

Kā šodien informēja BVKB vadītājs Pēteris Druķis, šajās vietās nav droša konstrukciju nestspēja, kā arī konstatēta patvaļīga būvniecība.

Abu ēku saimniekiem augusta laikā jāiesniedz konkrēti pierādījumi par pasākumiem drošības uzlabošanai.

Kā norādīja ekonomikas ministra Dana Reizniece-Ozola (ZZS), ja tas netiks darīts, šīs vietas nāksies slēgt.

Rīgas cirka ēkas saimniekiem, kur līdzīgi pārkāpumi tika konstatēti iepriekš, pierādījumi par pasākumiem drošības uzlabošanai jāiesniedz līdz 7.septembrim.

Kā ziņots, šā gada aprīlī, veicot sabiedrisko ēku apsekošanu, birojs konstatēja, ka Rīgas cirka ēka, kas ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, ir ļoti sliktā stāvoklī un tai nekavējoties nepieciešams kapitālais remonts un ēkas nesošo konstrukciju stiprināšanas darbi. BVKB informēja, ka slēdzienā par Rīgas cirka ēkas stāvokli ēkas īpašniekiem tika darīts zināms, ka ēku nedrīkstētu izmantot, norādot, ka ēkas īpašnieks uzņemas pilnu atbildību par iespējamām sekām, kas varētu iestāties.

Jūlijā izsludināts iepirkuma konkurss par Rīgas cirka ēkas Merķeļa ielā 4 tehnisko izpēti.

"Palladium" noraida informāciju, ka koncertzālē uzturēties ir nedroši

Publiski izskanējusī informācija, ka koncertzālē "Palladium" uzturēties ir nedroši, nav pamatota, informēja koncertzāles direktore Linda Andersone.

Viņa stāstīja, ka gadskārtējie plānotie darbi koncertzāles kosmētiskai sakopšanai 15.jūnijā, kad Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) veica pārbaudi, jau bija sākti. To laikā tiek novērsts ēkas dabiskais nolietojums.

Kā norādīja Andersone, BVKB 3.augusta atzinumā par publiskas ēkas ekspluatācijas pārbaudi norādīts veikt darbus, no kuriem daļa jau bija iekļauti plānoto darbu sarakstā, savukārt pārējie tiks rūpīgi izvērtēti un iekļauti veicamajos darbos. Kā pirmā tiks veikta koncertzāles ēkas tehniskā izpēte, kurai BVKB devis izpildes termiņu - divi mēneši.

Darbi, kas atzinumā minēti kā neatļauta būvniecība, pēc Andersones teiktā, ir darbi, kas norit pie esošo skatuves konstrukciju apsekošanas un papildu nostiprināšanas saskaņā ar izstrādātu tehnisko projektu, lai jaunajā sezonā nodrošinātu augsta līmeņa drošību. Būvniecības atļauja nav tikusi izņemta, ņemot vērā to, ka veicamie darbi ir uzlabojumi, kas neattiecas uz ēkas būvkonstrukcijām.

Šobrīd koncertzāle nav atvērta publiskam apmeklējumam, jo tiek veikta tehniskā apkope, plānotos darbus ir paredzēts beigt 1.septembrī. Koncertzāle savu darbību sāks 18.septembrī, uzsākot piekto savas darbības sezonu. Pirms sezonas atklāšanas BVKB tiks aicināts apsekot veiktos darbus un novērtēt to atbilstību prasībām publiskas ēkas drošai ekspluatācijai.

LETA / Foto:  Ieva Čīka/LETA