foto: Ekrānuzņēmums no "RIA Novosti"
“Kaujas geji uzbrūk Baltkrievijai!” Krievijas ziņu virsraksts par notikumiem Rīgā sasmīdina internetu
Jāpiebilst ka "RIA Novosti" publikācija par "kaujas gejiem" ilustrēta ar fotogrāfiju, kurā incidentā vien tehniskā darbinieka lomu pildošs, vārdā nenosaukts vīrietis bez skaidras saistības ar šo incidentu kā politisku žestu, nomaina karogus. Jāpiebilst, ka izmantotajā bildē gan redzama nevis Baltkrievijas oficiālā karoga, bet gan Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) karoga nomaiņa.
Sabiedrība
2021. gada 28. maijs, 13:06

“Kaujas geji uzbrūk Baltkrievijai!” Krievijas ziņu virsraksts par notikumiem Rīgā sasmīdina internetu

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (Attīstībai/Par!) un Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) kopīgi veiktā Baltkrievijas karogu nomaiņa galvaspilsētas centrā pamatīgi sašūpojusi prātus Krievijas propagandas mediju pārstāvjiem.

27. maijā – divas dienas pēc tam, kad Rīgā, Brīvības bulvāra liepu alejā izliktais Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Lukašenko opozīcijas lietoto baltsarkanbalto, Krievijas medijos parādījās ļoti skaļš virsraksts.

“Kaujas geji uzbrūk Baltkrievijai no Baltijas” bija teikts “RIA Novosti” autora Filipa Prokudina publikācijā par nedēļas sākuma notikumiem Rīgā.

Līdzās citiem hokeja čempionāta dalībvalstu karogiem Baltkrievijas oficiālo karogu aizstāj ar vēsturisko sarkanbalto

Pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts ...

gallery icon

Tā gan ilustrēta ar Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) karoga, nevis Baltkrievijas karoga nomaiņas brīdi.

Bildē turklāt redzams vārdā nenosaukts vīrietis, domājams, tehniskais darbinieks, kuram nav skaidras citādas saistības ar šo incidentu, un kur nu vēl virsraksta kolorītajām frāzēm.

Savā rakstā žurnālists īsi apskata notikumus Latvijas galvaspilsētā un kā uz tiem reaģēts tuvāk un tālāk ārvalstīs, tostarp, kontekstā ar Rīgā notiekošo pasaules čempionātu hokejā.

Tiek arī izklāstīts Rīgas Stradiņa universitātes profesores, politoloģes Ilgas Kreituses viedoklis, kura asi kritizēja tieši Rinkēviču.

Autors atstāsta arī deputāta Aigara Bikšes ("Attīstībai/Par!") ierosinājumu, reaģējot uz "Ryanair" reisa piespiedu nosēdināšanu un opozicionāra Romāna Protaseviča aizturēšanu, aizturēt Rīgā esošo Baltkrievijas hokeja izlasi.

Tekstā tā īsti netiek paskaidrots, par kādiem tieši kaujinieciski noskaņotiem homoseksuāļiem ir runa un vienīgais pieminētais karoga noņēmējs, par kura netradicionālo seksuālo orientāciju ir skaidri zināms – ir Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Publikācijas beigās arī pierakstīts, ka tās autors ir pret jebkādu – tostarp arī LGBT kopienas – diskrimināciju.

Viņam nez kādēļ arī šķitis par vajadzīgu izcelt paskaidrojumu, ka vārds “gejs” šajā publikācijā nav izmantots un nemaz nav izmantojams, lai aizskartu kāda cieņu.

Tas gan nav atturējis "RIA Novosti" autoru Filipu Prokudinu no mēģinājuma uzjautrināt šī Krievijas medija auditoriju, rakstot: “Kādēļ ministrs-gejs uzlīda uz karoga kāta, paliek neatminēta mīkla.”

Tikmēr uz šo rakstu sociālajos tīklos reaģējuši ar humoru:

Jau ziņots, ka Baltkrievija izsaukusi globālu sašutumu, 23. maijā piespiežot Minskā nosēsties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnai, lai aizturētu baltkrievu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču.

Eiropas Savienības (ES) līderi jau nākamajā dienā nolēma aizliegt Baltkrievijas lidmašīnām lidot ES gaisa telpā, kā arī ieteica ES lidsabiedrībām izvairīties no Baltkrievijas gaisa telpas.

Pagājušajā pirmdienā savu nostāju par Aleksandra Lukašenko rīcību pauda arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, demonstratīvi nomainot dekoratīvajā podestā Rīgas centrā iestiprināto Baltkrievijas oficiālo karogu pret vēsturisko brīvās Baltkrievijas baltsarkanbalto karogu, kuru kopš 2020. gada 9. augusta prezidenta vēlēšanām protestos lieto Lukašenko opozicionāri.