foto: LETA
NEPLP uz gadu aizliedz telekanāla "RTR Rossija" retranslāciju Latvijā
Ivars Āboliņš.
Sabiedrība
2021. gada 8. februāris, 10:58

NEPLP uz gadu aizliedz telekanāla "RTR Rossija" retranslāciju Latvijā

Jauns.lv

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pirmdien, 8. februārī, nolēmusi no 15. februāra uz gadu aizliegt telekanāla "RTR Rossija" rentranslāciju Latvijā. 

Par to mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš, paužot: "Mēs savu informatīvo telpu aizsargājām, aizsargājam un aizsargāsim."
 
Jauns.lv jau ziņoja, ka pērn jūlijā NEPLP, konstatējot naida kurināšanu TV programmas "Rossija RTR", kas reģistrēta Zviedrijā, raidījumā "60 minūtes" uzsāka programmas ierobežošanas procedūru.

NEPLP konstatēja, ka gan diskusijas dalībnieku, gan arī raidījuma vadītājas Olgas Skabejevas lietotie apzīmējumi, iespējams, vērtējami kā naida runa, diskusijas laikā Ukrainu nosaucot par teroristisku valsti un tās bijušo prezidentu Petro Porošenko par teroristu. 

Ukrainas pārstāvis norādīja, ka Krievija gaidot Ukrainas šķelšanos, lai varētu to apkarot. Diskusijas gaitā raidījuma vadītāja piedāvāja Krievijai ieiet Ukrainā, nomierinot abas konfliktā iesaistītās puses.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) 26.panta 3.punkts nosaka, ka "Elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās un raidījumos nedrīkst ietvert mudinājumu uz vardarbību vai naida kurināšanu," šajā gadījumā NEPLP konstatējusi iespējamu pārkāpumu naida kurināšanā pret Ukrainas valsti un tautu, tolaik savu lēmumu pamatoja NEPLP.