Baltā nakts, Kosmosa festivāls, Bānīša svētki - brīvdienu ceļvedis 5.-6. septembrim
Baltā nakts, Kosmosa festivāls, Bānīša svētki - brīvdienās būs ko darīt!
Kultūra
2015. gada 4. septembris, 09:29

Baltā nakts, Kosmosa festivāls, Bānīša svētki - brīvdienu ceļvedis 5.-6. septembrim

Jauns.lv

Rīgā naktī no sestdienas uz svētdienu norisināsies ikgadējais nakts kultūras forums „Baltā nakts”. Alūksnē, Stāmerienē un Gulbenē tiks svinēti Vidzemes mazbānīša svētki. Jelgavā norisināsies Metāla svētki, kas ļaus ielūkoties Metāla laikmetā, bet Cēsīs Kosmosa festivālā varēs izzināt Universa noslēpumus.

Guntars Račs visus savā 50. jubilejas gadā aicina uz vērienīgu koncertu dzimtajā Liepājā. Savukārt gardēži pulcēsies Ķīpsalā uz lielāko pārtikas izstādi Baltijas valstīs – „Riga Food”. Daudz jaunumu arī citās galvaspilsētas izstāžu zālēs – gan paradīze jauniem cilvēkiem un laivas jūrmalā, gan akmeņu arhīvs un Latgales rapsodija.

1. Baltā nakts Rīgā no 5. uz 6. septembri

Kultūras forums „Baltā nakts” ir kļuvis par neatņemamu galvaspilsētas kultūras notikumu, kas notiek katru gadu septembra sākumā. Šogad tas norisināsies jau desmito reizi, sestdienas naktī no 5. uz 6. septembri. Tajā apstiprināti vairāk nekā 20 pamatprogrammas projekti, kurus īstenos vietējie mākslas un kultūras dzīves organizatori, kā arī starptautiski mākslinieki. Programmas norises koncentrēsies Rīgas centrā, Vecrīgā, Spīķeros, Andrejsalā, Miera ielā un centram tuvajā Pārdaugavā.

Foruma programma šogad veidota, iedvesmojoties no tēmas “Gaisma” - atbalstot Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas UNESCO izsludinātā Gaismas un gaismas tehnoloģiju gada ideju.

Baltā nakts var kļūt par radoši pavadītu bezmiega nakti, kad durvis ver muzeji un mākslas galerijas, uz ielām tiek rādīts kino, veidotas performances, teātra izrādes, dejas priekšnesumi un citas radošas aktivitātes. Lūk, daži Baltās nakts pieturpunkti vecpilsētā, bet atcerieties – Baltā nakts norisinās arī citviet Rīgā:

* Rīgas Mākslas telpa (Rātslaukuma pazeme) no pulksten 18.00 līdz 3.00 visus aicina izstādē „Le Cambrioleur/Kramplauzis” iepazīt Francijas laikmetīgo mākslu, ko atklās 56 autoru 78 darbi. Tā ir lielākā Francijas laikmetīgās mākslas izstāde, kāda Latvijā organizēta;

* Vecrīgā, Doma laukumā no pulksten 21.00 līdz 0.30 gaismas milžus pilsētvidē izrādīs lielformāta gaismas leļļu teātris „Dundu” no Štutgartes (Vācija). Dzīvās mūzikas grupas „Dundumusik” pavadījumā labsirdīgie, komunikablie un teju piecus metrus garie gaismas milži klejos pa pilsētu, nevairoties iesaistīties saspēlē ar garāmgājējiem un apkārtējo vidi;

* Anglikāņu baznīcā no pulksten 21.00 līdz 3.00 laikmetīgā avangarda koncertnakti piedāvās nepieradinātās mūzikas biedrība „Skaņu mežs”;

* Lielajā ģildē pulksten 20.00 notiks klasisko vērtību un kultūras gaismas nesēju - Raiņa un Aspazijas - daiļradei veltīts multimediāls koncerts „Pastāvēs, kas pārvērtīsies”, kurā apvienotie izteiksmes līdzekļi – pūtēju orķestra skanējums, dzejas lasījumu īpaši apstrādātas fonogrammas un elektroakustiskā mūzika – radīs vienotu mākslas darbu;

* Latvijas Mākslinieku savienības ēkā 11. novembra krastmalā 35 no pulksten 18.00 līdz pusnaktij gaismas tēma vīsies cauri Mākslinieku savienības muzejam un galerijai, kā arī grafikas un glezniecības radošajām darbnīcām. Apmeklētājiem būs iespēja aplūkot unikālo un iespaidīgo Latvijas 20. gadsimta otrās puses mākslas kolekciju. Visi būs laipni aicināti gleznot mākslinieka Anša Butnora vadībā, kā arī atklāt grafikas dažādo tehniku noslēpumus „Grafikas kameras” darbnīcās.

Sīkāk ar Baltās nakts programmu varat iepazīties internetā: www.baltanakts.lv. Tur arī varat izplānot savu unikālo nakts kultūras programmu.

Baltā nakts Gaismas pilī

2. Bānīša svētki Alūksnē, Stāmerienē un Gulbenē

Sestdien, 5. septembrī, Alūksnē, Stāmerienē un Gulbenē notiks romantiskā Vidzemes mazbānīša svētki, kuru laikā tiks svinēta Bānīša 112. jubileja.

* Gulbenes stacijā visi varēs apmeklēt Mazo Bānīšu izstādi, vizināties ar rokas drezīnu, doties ekskursijās ar elektrovilcieniņu, kā arī nobaudīt Bānīša kafejnīcas gardumus. Savukārt pulksten 13.00 varēs doties Bānīša 112. jubilejas ceļojumā pa maršrutu Gulbene – Stāmeriene – Alūksne.

* Stāmerienē Bānīša svētki sāksies pulksten 12.00 un ilgs līdz vēlai vakarstundai. Tajos varēs dziedāt kopā ar Anmary, Uģi Rozi, popgrupām „Pipari” un „Ledenes”, klausīties kā spēlē Gulbenes kultūras centra pūtēju orķestris, doties līdzi ceļojumā leļļu teātrim „Tims”, skatīties kā dejo deju kopas „Poga”, „Athar”, „Kamene” un „Raganiņas”, piedalīties skrējienā apkārt Stāmerienas ezeram, cilāt svaru bumbas, dejot mazo laupītāju disenītē bērniem „Dūmi pa gaisu”, tirgoties un iepirkties svētku bazārā, pamielot lokomotīvi „Ferdinands” ar līdzpaņemtu 70 cm garu malkas pagali, kā arī pasmieties un atpūsties kopā ar pagasta ļaudīm un ciemiņiem no malu malām.

* Alūksnes stacijā Bānīša sagaidīšanas koncerts sāksies pulksten 15.00, kam sekos Latvijas karaoke čempionāts. Septiņos vakarā Bānīša 112. dzimšanas dienas svētku ballītē muzicēs dziedošā Krūmiņu ģimene un grupa „Putukvass”. Tāpat Alūksnes novada bagāto un daudzpusīgo tūrisma piedāvājumu varēs iepazīt Tūrisma informācijas teltī. Mazajiem apmeklētājiem par prieku darbosies dažādas meistardarbnīcas un atrakcijas.

Sīkāk internetā: www.banitis.lv.

Gunārs un Zane: „Bānītis”

3. Guntars Rača koncerts dzimtajai pilsētai - Liepājai

Liepājas Olimpiskajā centrā sestdien, 5. septembrī, pulksten 19.00 liepājniekus un pilsētas viesus iepriecinās Guntara Rača koncerts dzimtajai pilsētai – „Koncerts manai pilsētai”. Populārās latviešu popmūzikas koncertā skanēs dziesmas ar Guntara Rača vārdiem, kuras izpildīs pašmāju mūzikas slavenības - Raimonds Pauls, Zigfrīds Muktupāvels, „bet bet”, Uldis Marhilevičs, Ainars Virga, Olga Rajecka, Aija Andrejeva, Liene Šomase, Ivo Fomins, Normunds Rutulis, Antra Stafecka, Jānis Moisejs, Andris Ērglis un citi.

Pats koncerta vaininieks Guntars Račs saka: „Liepājas Olimpiskais centrs atrodas vietā, kur es pirmo reizi tā pa īstam apsēdos pie bungām, jo tieši tur agrāk atradās „Metalurgu kultūras pils” jeb tautas valodā - „Meči”, kurā bāzējās grupa „Līvi” un savas gaitas grupā „Vabolītes” sāka arī mani draugi, liepājnieki Ainars Virga un Andris Alviķis. Abi divi un vēl daudzi citi liepājnieki un Liepājas skartie būs mana koncerta viesi. Liepāja man ir visa sākums un viss, ko esmu dzīvē paveicis ir pateicoties šīs pilsētas rūdījumam, kas iegūts sadarbojoties ar „Līviem”, ar „Credo”, spēlējot „Neptūnā” un iedzerot alu ar saviem draugiem kāpās aiz „Pūt, vējiņiem”. Tieši Liepājā ir meklējams pirmsākums grupai „bet bet”, jo jau mūzikas skolas laikā ar Zigfrīdu kopā muzicējām grupā „Saldās sejas”. Un tā kā pats esmu beidzis Liepājas 1. ģimnāziju, esmu priecīgs, ka koncerta viesi būs šīs skolas jauktais koris. Arī tie, kas bija uz manu koncertu „Arēnā Rīga” martā (Guntara Rača 50. gadu jubilejas lielkoncertu), var droši nākt uz šo koncertu, jo esmu izmainījis dziesmu sarakstu, kā arī uzaicinājis māksliniekus, kuri nepiedalījās Rīgas koncertā. Ar nepacietību gaidu šo tikšanos ar savu pilsētu, saviem draugiem un skolotājiem”.

Biļešu cenas: 10 – 40 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.guntarsracs.lv.

Guntars Račs – „Dzimis Liepājā”

4. Kosmosa festivāls Cēsīs

Sestdien, 5. septembrī, Cēsu stadionā jau otro reizi notiks Vislatvijas Kosmosa festivāls, ko rīko bērnu zinātnes centrs „Z(in)oo”. Tā ietvaros pirmo reizi Latvijā dažādu uzņēmumu komandas piedalīsies Kosmosa sacensībās, izgatavojot un palaižot kosmiskās zondes. Uzvarētājs tiks noteikts pēc dažādiem kritērijiem – zondes augstums, atrašanas ātrums, skaistākais video no kosmosa, interesantākais eksperiments un citiem.

„Kosmiskās zondes izgatavošanai vairs nav nepieciešamas īpašas tehniskās zināšanas”, stāsta Pauls Irbins, pirmās Latvijas kosmiskās zondes „Zinoo-1” veidotājs. „Pēdējo trīs gadu laikā esam izgatavojuši un palaiduši četras zondes. Katra nākamā kļūst tehniski pilnīgāka un vienkāršāka – to tagad spēj izdarīt pat vidusskolēni”, turpina Pauls Irbins. Kosmosa sacensības būs izaicinājums komandas saliedētībai, inteliģencei un spējai meklēt radošus risinājumus nestandarta un krīzes situācijās. Sacensību ietvaros komandas no iepriekš sagatavotiem komponentiem izgatavos un palaidīs zondi, kā arī dosies zondes „glābšanas operācijā.

Tāpat festivālā ģimenēm ar bērniem būs iespēja izmēģināt dažādas kosmiskas atrakcijas, piedalīties sacensībās, būvēt raķetes, kā arī vērot zinātniskos šovus.

Kosmosa festivāla aktivitātes Cēsu stadionā 5. septembrī sāksies pulksten 12.00. Sīkāk internetā: www.zinoo.lv.

5. Metāla svētki Jelgavā

Jelgavā, Pasta salā, sestdien, 5. septembrī, valdīs Metāla laikmets, jo tur no pulksten 10.00 līdz 16.00 notiks tradicionālie Metāla svētki, kuru tēma šogad ir „Metāla laikmets”. Svētkos ikvienam būs iespēja iegūt informāciju par metālapstrādi, karjeras iespējām šajā nozarē, iepazīties ar dzelzs laikmeta liecībām, kā arī vērot paraugdemonstrējumus un piedalīties sportiskās aktivitātes.

Svētku laikā tiks atklāts un prezentēts Mašīnbūves un Metālapstrādes rūpniecības asociācijas un „Nordmetall” sadarbības projekts – „TehnoBuss Latvija”, kas ir ar ražošanas un eksperimentu iekārtām un multimediju sistēmām aprīkota ceļojoša mācību laboratorija.

Tāpat sestdien Pasta salā varēs iegādāties dažādus metāla izstrādājumus un rotas, iepazīties ar dzelzs laikmeta liecībām, vizināties ar velokartiem un segveju, apskatīt helikopteru un modernāko traktoru, pārbaudīt savas riepu montāžas prasmes, kā arī gūt emocijas auto avāriju simulācijas stendos.

Metāla svētkos būs metālapstrādes paraugdemonstrējumi un robotu konstruēšana. Aktīvākie pasākuma apmeklētāji varēs pārbaudīt savu stiprumu kopā ar īstiem spēkavīriem un piedalīties veiklības stafetēs. Svētkos būs arī iespēja izmēģināt zinātnes centra „Ahhaa” (Tartu, Igaunija) eksperimentu stacijas, iepazīt Montesori pedagoģijas praktiskos vingrinājumus mazuļu interešu un spēju attīstīšanai, piedalīties prāta un veiklības spēlēs.

Metāla svētki Jelgavā „Metāla laikmets 2015”

6. Pārtikas izstāde „Riga Food” Ķīpsalā

Ķīpsalas izstāžu hallē no trešdienas, 2. septembra, līdz sestdienai, 5. septembrim, notiek plašākā pārtikas izstāde Baltijas valstīs „Riga Food”, kura ik gadu iezīmē nozares attīstību kopumā, izceļ jaunumus un sniedz iespēju iepazīties ar nozares uzņēmumiem. Ķīpsalā ikviens gardēdis var smelties idejas savai ēdienkartei, nogaršot daudz ko jaunu un baudīt pavāru, konditoru un bārmeņu šovus, savukārt profesionāļi – smelties idejas, gūt jaunas zināšanas un informāciju, kā arī veicināt sava biznesa attīstību.

Šogad izstāde „Riga Food” notiks jau 20. reizi un tā pulcējusi rekordlielu dalībnieku skaitu - teju 700 uzņēmumi no 37 valstīm, tostarp arī no ASV, Bangladešas, Indijas, Kazahstānas, Ķīnas, Nepālas, Turcijas un daudzām citām tālām un tuvām zemēm.

* Izstādes apmeklētāji var paviesoties 15 valstu nacionālajās ekspozīcijās. Turklāt Indijas nacionālais kopstends izstādē ir pirmo reizi.

* Jau trešo gadu pēc kārtas Latvijas uzņēmumi būs pārstāvēti ne tikai atsevišķos uzņēmumu stendos, bet arī Latvijas nacionālajā kopstendā un četros reģionu kopstendos. Izstādes apmeklētāji varēs iepazīt un izbaudīt Latvijas reģionu kolorītu, viesmīlību un tradicionālos ēdienus. Izstādē Zemgali pārstāvēs 64, Latgali 22, Vidzemi 15, bet Kurzemi 14 mājražotāji, sīkražotāji, mazie un vidējie uzņēmumi.

* Līdztekus plašajai ekspozīcijai notiks arī virkne prezentāciju, semināru un biznesa tikšanās profesionāļiem. Katrs apmeklētājs varēs būt gan liecinieks dažādajiem gardumu meistaru konkursiem un šoviem, gan pats iesaistīties dažādās aktivitātēs – darboties, mācīties, iedvesmoties un nogaršot visdažādākos produktus.

Izstādes darba laiks: 3. un 4. septembrī no pulksten 10.00 līdz 19.00, 5. septembrī – no 10.00 līdz 17.00. Biļešu cenas: 4,5 eiro, studentiem un pensionāriem – 3,50 eiro, ģimenes biļeta – 13 eiro. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

„Riga Food 2014”

7. Izstāžu ceļvedis: laivu dzīve, akmeņu arhīvs un paradīze jaunam cilvēkam

* Mākslas galerijā „Ilgais ceļš” (Ģertrūdes ielā 60, Rīgā) līdz 11. septembrim skatāma gleznu izstāde „Laivu dzīve”, kurā darbu, kuros attēlotas laivas, autori ir gan pazīstami latviešu glezniecības meistari, gan Mākslas akadēmijas studenti. Vējā sabangotu viļņu muguras. Nevaldāmais prieks mesties pāri upju krācēm. Klusa slīdēšana pāri ezeram piesūcoties ar ūdenszāļu un dūņu smaržu. Smiltīs ieputināti dēļu gali un jūras krastā guļošs nogurums. Piejūras tautai tik atpazīstamais motīvs ielavījies mūsu gleznotāju un mākslinieku darbos visos laikos, tā izstādi piesaka tās rīkotāji.

* Vecrīgas galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12) līdz 3. oktobrim skatāma Kristīnes Markus (dz. 1986) personālizstāde „Vieta”. Pati māksliniece par savu izstādi saka: „Vieta ietver sevī gan fiziskās, gan abstraktās telpas jēdzienu. Tas ir kaut kas konkrēts un reizē netverams, ķermeniski sajūtams, saredzams, bet arī emocijas un pārdzīvojumu raisošs. (..) Interesanti, vai vieta maina savu auru, mainoties telpai? Vai mainās telpas uztvere dažādos gadalaikos, apgaismojumos, izkārtojumā? Kas ir noteicošais – cilvēks, kas skata telpu caur savu sajūtu prizmu vai arī telpas saimnieks, kas atstāj pēdas vidē kā nospiedumus un liecības pārējiem? (..) Cilvēks telpai piešķir jēgu, bet telpa veido cilvēka dzīvi. Pati telpa spēj raksturot cilvēku, jo iekārtojot vidi ap sevi, cilvēks rada stāstu un savu personības atspulgu telpā. Vieta ir telpas portretējumi, sajūtu un mainības atspoguļojums”. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Laikmetīgās mākslas centrā „kim?” (Maskavas ielā 12/1) līdz 27.septembrim skatāma Ievas Epneres personālizstāde „Paradīze jaunam cilvēkam”. Izstādi ierosinājušas mākslinieces no ceļojuma uz bijušo ogļrūpniecības pilsētu Piramīda Norvēģijai piederošajā Svalbāras salā pārvestas dārgas atmiņas – suvenīrs vilkmei pēc nezināmā, dabas diktātam un cilvēka psiholoģijas lokiem. Ieva Epnere īpaši šai izstādei ir radījusi jaunu situāciju, kurā virknēti brīžiem neticamās sakritībās iegūti skati un dati. Atsedzot un pludinot, laužot un iekustinot tiek radīta jauna situācija ar satikto, bet neindividualizēto cilvēku galvenajā lomā. Sīkāk internetā: www.kim.lv.

* Vēl mākslas centrā „kim?” līdz 27. septembrim skatāma projekta „Akmeņu arhīvs, kuru periodiski aktivēt, pārdomāt, sabojāt un visbeidzot – izrotāt ar izdomājumiem” izstāde. Izstādes projekts pievēršas akmeņu lietojumam un nozīmei laikmetīgajā mākslā. Šis projekts nav nedz izstāde, nedz lekcija šo vārdu ierastajā izpratnē. Drīzāk to varētu dēvēt par arhīvu, kuru paredzēts aktivēt caur naratīvu, spekulācijām un neizbēgami kļūdainu interpretāciju, paskaidrot mākslas centrā redzamo cenšas projekta kurators Kriss Šārps. Sīkāk internetā: www.kim.lv.

* Galerijā „Māksla XO” (Elizabetes ielā 14, Rīgā) līdz 22. septembrim skatāma Gļeba Panteļejeva izstāde „Latgales rapsodija”. Tajā tēlnieks turpina apmierināt savu interesi par materiālās un nemateriālās pasaules attiecībām. Šoreiz viņa darba tēlus iedvesmojusi Latgales daba, cilvēki, vēsture, tās unikālā garīgā telpa. Sīkāk internetā: www.makslaxogalerija.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Ieva Lūka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Vida Press