Latvijas Pasts izdod pastmarku bloku veltītu Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai
2015.gadā aprit 150 gadi, kopš dzimuši laika un dzīves biedri – Rainis un Aspazija.
Sabiedrība
2015. gada 9. septembris, 17:29

Latvijas Pasts izdod pastmarku bloku veltītu Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai

Jauns.lv

2015.gada 11.septembrī tirdzniecības centrā Galerija Centrs, Audēju ielā 16, Rīgā, no plkst. 10.00 līdz 18.00 notiks Pirmās dienas zīmogošana pastmarkām „Rainim un Aspazijai 150”. Savukārt plkst. 12.30 notiks Latvijas Pasta Rainim un Aspazijai veltītā pastmarku bloka prezentācijas pasākums, kurā piedalīsies Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Arnis Salnājs, Memoriālo muzeju apvienības vadītāja Rita Meinerte, Kultūras ministrijas pārstāvji un Galerija Centrs vadība.

Latvijas Pasts un Dzejas dienu organizatori, atzīmējot izcilo literātu 150.jubileju, aicina interesentus apmeklēt Dzejas pastu, kas tieši Raiņa dzimšanas dienā, 11.septembrī darbosies tirdzniecības centrā Galerija Centrs, lai izveidotu savu unikālo pastkarti, apzīmogojot to ar īpaši Dzejas dienām veidotu zīmogu. Latvijas Pasta izdoto pastmarku Rainim un Aspazijai 150 nomināls ir 0,50 € un bloka tirāža 30 000 eksemplāru. Pastmarku un aploksnes dizaina autore ir Lilija Dinere. Speciālā aploksne izdota 1 500 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas drukātas tipogrāfijā Baltic Banknote (Latvija).

Dzejas pasts visas dienas garumā, no plkst. 10.00 līdz 18.00, darbosies Rīdzenes ielā. Atklātnes izveidē Galerijā Centrs piedalīsies kaligrāfi  no Latvijas Kaligrāfu biedrības, kas izvēlēto Raiņa vai Aspazijas citātu padarīs par unikālu mākslas darbu un dāvanu ikvienam adresātam. Latvijas Pasts pastkartes bez maksas piegādās adresātiem visā Latvijas teritorijā.

Galerijas Centrs stiklotajā pasāžā jeb bijušajā Rīdzenes ielā no 2. līdz 14. septembrim būs aplūkojama Memoriālo muzeju apvienības (MMA) izstāde “Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists. Divu latviešu dzejnieku stāsts”. Ar Dzejas dienu programmu varat iepazīties šeit.

Latvijā 2015.gads pasludināts par Raiņa un Aspazijas gadu. 2015.gadā aprit 150 gadi, kopš dzimuši laika un dzīves biedri – Rainis un Aspazija. Rainis un Aspazija ir Eiropas un pasaules mēroga literāti un sabiedriskie darbinieki. Vairāk nekā simts gadu šīs personības un viņu daiļrade ir bijusi mēraukla latviešu literatūrā un sabiedriski politiskajā domā. Neatsverams ir abu dižgaru ieguldījums rietumu filozofiskās domas tuvināšanā un attīstībā Latvijā, kā arī idejas par brīvu un neatkarīgu Latviju izauklēšanā. Novērtējot šo dzejnieku ieguldījumu, UNESCO iekļāvis abu dižgaru 150.gadadienu UNESCO svinamo dienu kalendārā 2014. – 2015.gadā.

Regīna Zommere / Publicitātes foto