foto: Zane Bitere/LETA
Valsts kontroliere aicina Covid-19 krīzes laikā veiktajās revīzijās secināto uztvert konstruktīvi
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa.
Sabiedrība
2020. gada 16. novembris, 07:22

Valsts kontroliere aicina Covid-19 krīzes laikā veiktajās revīzijās secināto uztvert konstruktīvi

Jauns.lv / LETA

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa aicina Covid-19 krīzes laikā veiktajās revīzijās secināto uztvert konstruktīvi.

Valsts kontroles mājaslapā publicētajā Krūmiņas paziņojumā norādīts, ka šī gada pavasarī, valdībai izsludinot ārkārtējo situāciju saistībā ar epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos, Valsts kontrole sāka veikt revīzijas par piešķirto līdzekļu izlietojumu Covid-19 izplatības ierobežošanai un ārkārtējās situācijas radīto seku mazināšanai.

"Apstākļos, kad ne tikai Latvija, bet visa pasaule saskaras ar nebijušu resursu mobilizāciju, Valsts kontrole skaidri ir definējusi šo revīziju mērķi - pārbaudīt, vai līdzekļi tiek izlietoti tam paredzētajam mērķim, un sniegt ieteikumus valdībai un atbildīgajām institūcijām jomās, kurās plānoto pasākumu īstenošanai būtu nepieciešami uzlabojumi," skaidroja valsts kontroliere.

Viņas vērtējumā, kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas 12.martā ir paveikts apjomīgs darbs - Valsts kontrole ir vērtējusi individuālo aizsardzības līdzekļu iepirkumus veselības, aizsardzības un iekšlietu resoros, par ko sagatavoti un publiskoti ziņojumi. Ministru kabinetam tika sniegti priekšlikumi risku mazināšanai, ārkārtējās situācijas laikā nepiemērojot Publisko iepirkumu likumu, kā arī revidenti aicināja izvērtēt iespēju Latvijā izveidot akreditētu testēšanas laboratoriju medicīnas ierīcēm un individuālajiem aizsardzības līdzekļiem.

Valsts kontrole arī vērtēja, kā tika aprēķinātas un veiktas Ministru kabineta piešķirtās piemaksas publiskā sektora darbiniekiem par darbu paaugstināta riska apstākļos. Saskaņā ar Valsts kontroles sniegtajiem ieteikumiem Iekšlietu ministrija ir sākusi piemaksu pārrēķinu.

Krūmiņa informēja, ka tuvākajā laikā Valsts kontrole publiskos rezultātus par pārbaudēm Ieslodzījuma vietu pārvaldē un līdz gada beigām - arī veselības resorā.

Novembra beigās plānots publiskot ziņojumu par Valsts ieņēmumu dienesta administrētajiem dīkstāves pabalstu piešķīrumiem, kā arī Labklājības ministrijas pārraudzībā esošajiem dīkstāves palīdzības pabalstiem un atbalsta instrumentiem ģimenēm ar bērniem.

Tuvākajā laikā tiks arī pabeigtas pārbaudes par pašvaldību piešķirtajiem pabalstiem krīzes situācijā, kā arī revidenti nāks klajā ar vērtējumu par medijiem un informatīvās telpas stiprināšanai piešķirtā finansējuma Covid-19 apstākļos izlietojumu.

Tiek arī vērtēti ieguldījumi pamatkapitālā Satiksmes ministrijas kapitālsabiedrībās - VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" un "Latvijas gaisa satiksme" un AS "Air Baltic Corporation", kā arī Izglītības un zinātnes ministrijai piešķirtais atbalsts sportam un kultūrai.

"Valsts kontrole turpinās veikt pārbaudes par līdzekļu izlietojumu, izvēloties jomas ar lielākajiem riskiem un tādas, kurās Valsts kontroles ieteikumi var sniegt vislielāko pievienoto vērtību. Vienlaikus ir ārkārtīgi svarīgi, lai revīzijās gūtie secinājumi mobilizē risinājumiem un tiek izmantoti situācijas uzlabošanai un labāku risinājumu ieviešanai. Tas attiecas gan uz konstatēto Covid-19 pārbaudēs, gan lietderības un atbilstības revīzijās, kuras Valsts kontrole turpina īstenot," pauda Krūmiņa.

Viņa uzsvēra, ka, pat ja revīzijās konstatētais visiem nebūs patīkams, krīzes apstākļos un ne tikai, iesaistītās puses aicinātas Valsts kontroles revīzijas ziņojumus uztvert konstruktīvi, lai tie mobilizē visai sabiedrībai būtiskiem risinājumiem.