foto: Zane Bitere/LETA
Levits ar Cildinājuma rakstu un medaļu sveic kardinālu Pujatu 90 gadu jubilejā
Romas Katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats.
Sabiedrība
2020. gada 14. novembris, 17:24

Levits ar Cildinājuma rakstu un medaļu sveic kardinālu Pujatu 90 gadu jubilejā

Jauns.lv / LETA

Mēs visi esam gandarīti par ciešajām attiecībām starp valsti un baznīcu un novērtējam dažādu reliģiju mierīgu līdzāspastāvēšanu un kopdarbību mūsu Latvijas labumam, pasniedzot Cildinājuma rakstu un medaļu Romas katoļu baznīcas kardinālam Jānim Pujatam 90 gadu jubilejā, sestdien sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, prezidents pauda lepnumu par to, ka Pujats ir viens no diviem mūsu tautas garīdzniekiem, kuram Romas pāvests ir uzticējis kardināla titulu un atbildību.

"Jūsu paša stiprā ticība, dzīves gudrība, apbrīnojamās darbaspējas un cilvēciskā pieticība ir leģendāra ne tikai ticīgo saimē, bet visā Latvijas sabiedrībā. Jūs ar savu dzīvi un darbu varat kalpot par iedvesmojošu paraugu visiem, kuri meklē atbildes uz lielajiem dzīves jautājumiem tieši baznīcas mācībā," uzsvēra Levits.

Prezidents pauda pārliecību, ka Pujats šodien var ar prieku atskatīties uz aizvadītajiem gadu desmitiem un būt patiesi gandarīts par paveiktajiem darbiem un to nestajiem augļiem.

Viņš uzsvēra, ka Pujats kā katoļu garīdznieks ir bijis kopā ar savu tautu smagajos okupācijas gados, kad Latvija nebija brīva un arī cilvēku ticības brīvība un baznīcas darbība tika būtiski ierobežota. "Var apbrīnot Jūsu paaudzes garīdznieku ticības spēku un pārliecību, izvēloties savu kalpošanas ceļu apspiestības gados un spēju uzturēt cilvēkos ticību un kristīgās vērtības," sacīja Levits.

Viņš akcentēja, ka katoļu baznīcas darbība arī okupācijas gados un saglabātie kontakti ar Svēto Krēslu ļāva saglabāt un stiprināt mūsu cilvēkos arī ticību Latvijas neatkarības un brīvības atgūšanai.

Viņš piebilda, ka pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Pujata jau kā Rīgas arhibīskapa metropolīta vadībā Romas katoļu baznīca Latvijā sekmīgi iesaistījās sadarbībā un dialogā ar Latvijas valsti un sabiedrību. "Cilvēks kā ticīgais, kā kristietis cenšas īstenot kristietības ideālus, kā pilsonis viņš ir pakļauts valsts likumiem, tādēļ sadarbība un savstarpējs respekts starp valsti un baznīcu - visām mūsu baznīcām - ir ārkārtīgi svarīgs, lai sabiedrība varētu auglīgi un harmoniski attīstīties," uzsvēra Levits.

Novēlot Pujatam stipru veselību, izturību šajos sarežģītajos laikos un možu prātu, Levits pasniedza viņam Valsts prezidenta Cildinājuma rakstu un Valsts prezidenta medaļu par mūža darbiem un kalpojumu mūža garumā mūsu cilvēkiem un Latvijai.