foto: ventspil.lv
Pārsteidzošās valsts svētku gaismas instalācijas visā Latvijā. FOTOREPORTĀŽA
Ventspils svētku rotā.
Sabiedrība
2020. gada 18. novembris, 06:16

Pārsteidzošās valsts svētku gaismas instalācijas visā Latvijā. FOTOREPORTĀŽA

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ārkārtējās situācijas dēļ valsts svētku – 18. novembra svinības šogad būs pieticīgas: atcelti gājieni, uguņošanas, svinīgie pasākumi un koncerti. Teju vai vienīgā iespēja, kā pašvaldības var iedzīvotājiem radīt svētku sajūtu, ir radīt neaizmirstamus noformējumus un svētku iluminācijas pilsētas laukumos, parkos un ielās. Jauns.lv aicina aplūkot skaistākos 18. novembra svētku noformējumus dažādās pilsētās – no Kurzemes rietumiem līdz Latgales austrumiem.

Oriģinālākie un pārsteidzošākie valsts svētku noformējumi Latvijas novados

Ārkārtējās situācijas dēļ Latvijas 102. dzimšanas diena tiek svinēta pieklusinātos toņos, bet ne mazāk svinīgi un krāšņi kā citkārt. Šogad ...

gallery icon

* Gatavojoties valsts svētkiem Jelgavā jauni gaismas dekori uzstādīti Hercoga Jēkaba laukumā, dekori Latvijas karoga krāsās priecē Raiņa parkā, bet optiskie dekori ar latvju zīmēm izvietoti Dobeles šosejā pie Mīlestības alejas. Dobeles šosejā uzstādīti trīs optiskie dekori, kas caur sarkanbaltsarkano gammu atspoguļo latvju zīmes un Latvijas valsts karogu. Hercoga Jēkaba laukuma zaļajā zonā gaismas bumbas tiek iedegtas reizē ar pilsētas ielu apgaismojumu un plānots, ka šīs bumbas laukumā tiks atstātas arī gada nogales svētkos. Latvisku noformējumu – rakstainas lentas – ieguvuši dekoratīvie puķu podi tūtu veidolā Lietuvas šosejas un Miera ielas krustojumā, kā arī Stacijas ielas rotācijas aplī.
 

foto: preili.lv
Svētku noskaņās izgaismota Preiļu pils.

* Preiļu iedzīvotājus un viesus pārsteidz izgaismota Preiļu pils pilsētas parkā, kura izgaismosies līdz 22 novembrim. Preiļu pils logi izgaismoti no iekšpuses, radot sajūtu, ka pilī atkal ir dzīvība, kā senos laikos.

* Aknīstē uzstādīti izgaismoti vides objekti - latvju spēka zīmes Auseklis, Laimas krusts un Jumis.

* Grobiņā visas Lielās ielas garumā 28 apgaismes stabos izvietoti sarkanbaltsarkani karodziņi, bet Grobiņas centra laukumā - ar Latvijas valsts karogiem rotāts Austras (Gaismas) koks, kas simbolizē Saules ceļu un pasaules kārtību – laika ritumu: mūsu pagātni, tagadni un nākotni.

* Kuldīgas Pilsētas laukumā foto stūrītī izvietota kompozīcija ar grandiozu lielizmēra Latvijas karogu, lai ģimenes un draugi varētu iemūžināt kopā būšanu Latvijas dzimšanas dienā. Ar egļu vai priežu zaru vītnēm un Latvijas karoga krāsas lentēm rotātas veikalu, biroju, iestāžu, uzņēmumu un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju parādes durvis Kuldīgas vecpilsētā. Visbeidzot, svētku noformējuma veidotāji radījuši fundamentālu vides objektu “Kuldīga Latvijas kartē”, kas apskatāms Rātslaukumā.

Daudz skaistu noformējumu un gaismas objektu izvietots arī pārējās Latvijas pilsētās un pagastos. Tā kā Latvijas dzimšanas dienas noskaņu var izbaudīt arī bez lieliem publiskiem pasākumiem, koncertiem un vērienīgas uguņošanas.