Sabiedrība
2020. gada 7. septembris, 21:13

Tiesas priekšā stājies Niks Endziņš, kuram draud cietumsods par sabiedrību satraucošu video publicēšanu

TV3 ziņas

Nika Endziņa apsūdzību klāsts – nacionālā naida kurināšana, huligānisms. Lai gan sākotnēji šķita, ka spriedums varētu tikt pieņemts, šodien lieta tomēr ievilkās, šovakar vēsta TV3 Ziņas.

Saskaņā ar apsūdzību 30. janvārī Niks Endziņš savā dzīvesvietā uzņēma un vēlāk publicēja "Facebook" ierakstu ar nosaukumu "Koronavīruss ir Latvijā. Lūdzu, dalies un brīdini citus". Autors video klāstīja, ka ķīniešus un Ķīnu kā valsti vajag likvidēt, jo "ķīnieši prot tikai izgatavot viltotas preces un viltotus mobilos telefonus".

Prokuratūras ieskatā šajā video tīši izplatītas viltus ziņas par koronavīrusa izplatību Latvijā. Endziņa apgalvojumi neatbilda patiesībai, jo konkrētajā periodā oficiāli netika reģistrēts neviens saslimšanas gadījums Latvijā.

Šorīt tiesas zālē pulcējās prokuri, advokāti un juriskonsulti, kas pārstāv Veselības ministriju. Šī valsts iestāde atzīta par cietušo. Endziņš tiesas zālē ieradās ar kavēšanos un lūdza liegt medijiem filmēt procesu. Respektējot apsūdzētā vēlmi, filmēt neatļāva.

Pēc pusotras stundas tiesas durvis atvērās. Izskatīšana atlikta, jo Endziņš lūdzis uzklausīt kādu liecinieku. "Ja es būtu zinājis, ka kaut kas tāds vispār varētu notikt es vispār ne kaut kādus video  būtu filmējis, ne kaut ko publicējis sociālajos tīklos.

Es atzīstu vainu par to, ka es kļūdījos publicējot video, ka es neapdomāju un neapzinoties to, ko es esmu izdarījis esmu izraisījis nacionālu naidu. Tāds nebija mans mērķis," saka Endziņš, uz žurnālistes jautājumu, kāds tad bija video publicēšanas mērķis atbildot, ka to šobrīd nevar komentēt.

Plašāk skatieties raidījumā TV3 Ziņas.