foto: LETA
Par sava drauga slepkavību 2016.gadā notiesātais Gabrieļans jau atbrīvots no cietuma, neizciešot pat pusi soda
Arams Gabrieļans
112
2020. gada 19. augusts, 22:09

Par sava drauga slepkavību 2016.gadā notiesātais Gabrieļans jau atbrīvots no cietuma, neizciešot pat pusi soda

LTV Panorāma

Par sava drauga, Teikas vidusskolas skolnieka Kristiana Čirpusa noduršanu notiesātais Arams Gabrieļans, neizcietis pat pusi no tiesas piespriestā desmit gadu cietumsoda, atkal ir brīvībā. Izskatot Jēkabpils cietuma iesniegumu, Zemgales rajona tiesa viņu atbrīvojusi, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Nepilnu sešu ieslodzījuma gadu vietā viņam piemērota elektroniskā uzraudzība uz 12 mēnešiem. Nogalinātā Kristiana ģimene par šādu pavērsienu ir šokēta un lūdz ģenerālprokuroru vērtēt šādu tiesas lēmumu.

Pirms deviņiem gadiem tā bija skaļa lieta. Arams un Kristians bija draugi. Abiem tikai sešpadsmit gadi, iesaistīta apreibinošā viela jeb spaiss. Arams Kristianu nodūra viņa guļamistabā, tiesā savu vainu neatzina, teica, ka aizstāvējies. Viņam piesprieda desmit gadus cietumā - maksimālo sodu, jo viņš nozieguma brīdī bija nepilngadīgs.

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
Arams Gabrieļans

Kad soda izpildei bija jāstājas spēkā, Arams Gabrieļans aizbēga uz Armēniju. Bēguļoja desmit mēnešus, kamēr policija viņu aizturēja un izdeva Latvijai. Cietumā viņam bija jāatrodas līdz 2026. gada februārim, taču 6. jūlijā Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī izskatīja Jēkabpils cietuma iesniegumu par Gabrieļana pirmstermiņa atbrīvošanu, un tiesnese Līga Batlmane-Zepa pieņēma lēmumu atbrīvot Gabrieļanu no soda izciešanas nosacīti pirms termiņa, uz neizciesto soda laiku 5 gadi 7 mēneši un 12 dienas piemērojot elektronisko uzraudzību uz 12 mēnešiem.

Par vienaudža slepkavību apsūdzētā Arama Gabrieļana tiesas prāva

gallery icon

Mirušā Kristiana ģimene ir šokā. Kristiana māte Irēna Cīrule sarunā ar "Panorāmu" stāsta: "Mēs ilgi nevarējām saprast, kā tā, jo mēs arī ar jurista palīdzību ieskatījāmies likumdošanā, ka teorētiski un faktiski nebija nekāda pamata viņu izlaist. Ne viņš mums ko ir kompensējis, kā minēts lēmumā, plus bija vainu pastiprinošs apstāklis - viņš vairākus gadus bēguļoja. Par to viņam vispār nav doti gadi klāt."

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
Nogalinātā Kristiana māte

Gabrieļanam bija jāatlīdzina nogalinātā ģimenei arī kaitējums - 110 tūkstoši eiro. Kristiana mamma apstiprina, ka nav saņemts neviens cents. Tā vietā viņš atmaksājis valstij 853 eiro, ko cietušie saņēma kā valsts kompensāciju. Šo summu tiesnese piemin savā lēmumā. 

"Likums neparedz tiesnešiem vispār pienākumu iedziļināties. Likums paredz ieslodzījuma vietas administrācijas pieteikumu tiesā, likums neprasa cietušo viedokļu uzklausīšanu, likums neprasa cietušo aicināšanu un informēšanu par tiesas sēdi. Kā redzams, iziet cauri pat tāds tiesas lēmums, kur redzams, ka nekas no piespriestās kompensācijas nav samaksāts! Pat tas netiek ņemts vērā," komentēja advokāts Aldis Alliks. 

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
Nogalinātā Kristiana ģimene par šādu pavērsienu ir šokēta un lūdz ģenerālprokuroru vērtēt šādu tiesas lēmumu.

Tiesnese Līga Baltmane-Zepa šobrīd ir atvaļinājumā un darbā atgriezīsies pirmdien. Līdz ar to tikai nākamnedēļ būs iespējams iegūt pašas tiesneses skaidrojumu par to, kāda bija viņas motivācija ieslodzījumu aizstāt ar elektronisko uzraudzību. Tiesnese norāda, ka tiesības un nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu ar elektronisko uzraudzību Gabrieļanam radušās 2019.gada 20.jūnijā. 

Tiesneses lēmumā teikts: "No notiesātā paskaidrojuma tiesas sēdē izriet, ka notiesātais analizējis sevi, noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas cēloni, sapratis, ka jākontrolē sava uzvedība. Lai arī atkārtots noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas risks ir novērtēts kā vidējs, tomēr tas samazinājies gandrīz uz pusi. Notiesātais ieslodzījuma vietā ir izglītojies, ieguvis specialitātes, apmeklējis psihologu, notiesātajam pēc atbrīvošanās no ieslodzījuma vietas ir nodrošināta dzīvesvieta, kā arī darba vieta."

Pirmstermiņa atbrīvošanu atbalstīja gan cietuma administrācija, gan Valsts probācijas dienests. 

Taču Kristiana ģimene uzskata, ka lēmums par Gabrieļana atbrīvošanu ir klajā pretrunā ar Kriminālprocesa likumu un lūdz ģenerālprokuroru to izvērtēt.