foto: Ieva Leiniša/LETA
Progresīvie galvaspilsētas restartētāji Rīgu sola pārvērst par Ziemeļeiropas metropoli
„Attīstībai/Par!” un „Progresīvo” apvienotais saraksts vēlas restartēt Rīgu līdz Ziemeļeiropas metropoles līmenim.
Politika
2020. gada 7. augusts, 04:02

Progresīvie galvaspilsētas restartētāji Rīgu sola pārvērst par Ziemeļeiropas metropoli

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tuvojoties Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanām, Jauns.lv piedāvā rakstu sēriju, kurā iepazīstina ar partiju sarakstiem un tajos atrodamiem vēstījumiem. Šoreiz par „Attīstībai/Par!” un „Progresīvo” (AP/P) apvienoto sarakstu, kurš pašlaik ir vēlētāju aptauju līderos un pat apsteidz ilgus gadus galvaspilsētā valdošo „Saskaņu”. Saraksts sola Rīgu padarīt par Ziemeļeiropas metropoli.

AP/P saraksts ir viens no diviem (vēl Nacionālas apvienības un Reģionālās apvienības saraksts) tā dēvēto latvisko partiju sarakstiem, kuros startē divi populāri salīdzinoši spēcīgi politiskie spēki, kuri vēlēšanās ar panākumiem varētu startēt būdami arī atsevišķās listēs. Tas partijām var būt gan ieguvums, gan zaudējums.

Aptaujājot vairākus rīdziniekus, Jauns.lv vairākkārt izdzirdēja viedokli: „Es gribētu balsot par „Progresīvajiem”, bet man nepatīk, ka viņi ir kopā ar „Attīstībai/Par!””, vai arī otrādi. Katrā ziņā vēlētāji nu nostādīti dilemmas priekšā: tiem, kuri grib balsot par jaunajiem, jāizvēlas „Progresīvie”, bet tiem, kuri grib balsot par pārbaudītām vērtībām, jāskatās uz „Attīstībai/Par!” pusi. Bet vai viņi abi ir savienojami?

Ja varbūt arī politiskā ideoloģija abiem spēkiem daudzmaz ir vienāda, tad politiskā reputācija gan krasi atšķirīga. „Progresīvie” ir jaunpienācēji, kuri vēl nav uzvarējuši nevienās vēlēšanās un nav sašmucējušies politiskajās rebēs, bet „Attīstībai/Par!” izpelnījusies neskaitāmas uzslavas un arī skarbu kritiku, piemēram, par savu ministru darbību valdībā: veselības ministre Ilze Viņķele taču kūrē Covid-19 politiku, bet vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ir atbildīgs gan par ievārīto pašvaldības reformas ķezu, gan bija atbildīgs par atlaistās Rīgas domes uzraudzību.

Tomēr, kā izskatās, šī politiskā laulība abām pusēm ir izdevīga. Augusta sākumā pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma veiktā SKDS aptauja liecina, ka AP/P saraksts rīdzinieku vidū ir vispopulārākais, un tikai aiz tā seko „Saskaņa”.

Saraksta līderpozīcijās ir abu partiju līderi: no AP - Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Staķis, bet no „Progresīvajiem” – aktīvais jaunais politiķis, optikas salonu īpašnieks Mārtiņš Kossovičs. Ar trešo numuru startē pazīstamā basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota, kurai gan valstsvienības komandā uz krekliņa bija „tikai” 10. numurs.

foto: Paula Čurkste/LETA
Viens no AP/P priekšvēlēšanu saukļiem ir „Par sievietēm politikām”, ko aktīvi izmanto sarakstā iekļautā Baiba Bļodniece, kura pašlaik ir bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tālāk jau seko citi vairāk vai mazāk zināmi personāži, starp kuriem redzamākie ir: * dzejniece un skolotāja Iveta Ratinīka, kura 2015. gadā iekļuva ažiotāžā par tā dēvēto tikumības likumu, jo skolēniem prezentēja Agneses Krivades dzejoli, kura tekstā bija sulīgs krievu valodas lamuvārds, kas daļai vecāku dikti nepatika; * mākslinieks Ivars Drulle, kura radošajā kontā ir veidojumi Latvijas Bankas kolekcijas monētām; * tēlnieks Aigars Bikše, kurš īsi pirms vēlēšanu saraksta izsludināšanas pamanījās iepretim Nacionālajam mākslas muzejam uzsliet ar Covid-19 cīnītājas-medmāsas statuju; * Latvijas Teoloģijas fakultātes Teoloģijas fakultātes profesore Laima Geikina; * bārmenis un uzņēmējs Arnis Bikšus, * kādreizējais Latvijas Televīzijas žurnālists un  Eirovīzijas fans, tagad „Progresīvo”  ģenerālsekretārs  Miroslavs Kodis.

Tāpat kā visas partijas (izņemot „Saskaņu”) AP/P teic, ka pagājušajā desmitgadē Rīgā viss ir bijis slikti un tagad pilsēta jārestartē un tā „jāatver cilvēkiem”: „Mūsu komanda apvieno moderni eiropeiskus un sociāli atbildīgus spēkus. Rīga būs sakārtota, atvērta, zaļa un cilvēkiem draudzīga Ziemeļeiropas metropole”. „Pilsētas ekonomika un bagāta pilsēta ir ļoti svarīga. Nākamie Rīgai būs iespēju gadi. Latvijas, tas nozīmē arī Rīgas, virzienā plūdis vairāki simti miljonu, un Rīgai ir jāspēj šo naudu dabūt. Es pats sev nespēšu piedot, ja mēs šo izdevību palaidīsim garām,” teic uz Rīgas mēra amatu cierējošais Staķis.

Saraksta mērķi ambiciozi: Rīgas iestādēs nebūs vienreiz lietojamās plastmasas, Rīgai jākļūst par Baltijā pirmo klimatneitrālo galvaspilsētu, visiem Rīgas bērniem no pusotra gada vecuma vieta bērnudārzā, skolās būs veselīga bioloģiska pārtika, divas jaudīgas dienas aprūpes slimnīcas - centrā un Pārdaugavā, samazināta īres cena, vienota transporta sistēmu ar Pierīgu, uzbūvēt laikmetīgās mākslas muzeju!
 
Laime teju visiem, arī gejiem. Par ko savu sašutumu paudis otra apvienotā saraksta ideoloģiskais tribūns – Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars: “Ja AP/P vadīs Rīgu, tad tā būs varavīksnes un praida Rīga. Ja Maskavas-Austrumu bloks vadīs Rīgu, tad tā būs 9.maija Rīga. Bet, ja Rīgu vadīs VL-TB/LNNK, tad tā būs 18.novembra Rīga”.

Tomēr šis nav vienīgais pārmetums AP/P. Pret šo apvienoto sarakstu iestājas arī daļa Jaunciema iedzīvotāju, kaut gan AP/P lepojas ar to, ka listē iekļāvuši virkni apkaimju aktīvistu – no Teikas, Mežaparka, Sarkandaugavas, kā arī apvienībām „Pilsēta cilvēkiem” un „Pierīgas partnerība”, Jaunciemu laikam gan nevies nepārstāv.

Jūlija vidū AP/P savos sociālo tīklu kontos publicēja videoreklāmu, kurā deputāta kandidāts, pensionēts zinātņu doktors Ojārs Judrups pauda: „Ir skolas, ko skolēnu trūkuma dēļ nevar ekonomiski saglabāt. Mazajās skolās nereti cieš izglītības kvalitāte”, bet Iveta Ratinīka ar roku rādīja uz fonā esošo Rīgas 7. (Jaunciema) pamatskolu un teica: „Strādāt lielā skolā ir skolotājam izdevīgāk. Atrast labu skolotāju mazai skolai attālā apkaimē ir sarežģīts uzdevums”. Tas saniknoja Jaunciema bērnu vecākus, kuri uzskata, ka AP/P publiski jāatvainojas Jaunciema iedzīvotājiem.

Jaunciema skolas vecāku padomes locekle Ilze Kristapa uz to reaģēja: “Šī reklāma ir maldinoša un melīga. Tās fonā esošās Rīgas 7. pamatskolas skolēnu eksāmenu rezultāti ir ievērojami augstāki nekā valstī vidējie, tajā skaitā virknē Rīgas lielo skolu. To apliecina publiski pieejami statistikas dati. Skolā valda draudzīgs un katra skolēnu izaugsmi veicinošs mikroklimats. Nav nevienas sūdzības par fizisko un emocionālo vardarbību, kas bieži sastopamas lielajās skolās. Lūdzam nekavējoties atsaukt šo reklāmu un atvainoties par morālā kaitējuma nodarīšanu skolas pedagogu kolektīvam, skolēniem, skolēnu vecākiem un apkaimes iedzīvotājiem!”

Pret AP/P lielu pretenziju gan nevarētu būt feministēm, jo šis saraksta, kurā šajās Rīgas pašvaldības vēlēšanās ir vislielākais sieviešu īpatsvars – 42,95 jeb 27 kandidātes no 63 iespējamām vietām.