Deputāts Kiršteins rosina neatcelt liegumu pārdot ebreju kopienai nodotu īpašumu
Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins.
Sabiedrība
2015. gada 2. novembris, 15:20

Deputāts Kiršteins rosina neatcelt liegumu pārdot ebreju kopienai nodotu īpašumu

Jauns.lv

Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK) rosinājis neatcelt liegumu atsavināt jeb pārdot Rīgas Ebreju kopienai nodotu īpašumu Rīgā.

Saeima iepriekš konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz atcelt Rīgas Ebreju kopienai pašlaik piederošam īpašumam Rīgā noteiktos apgrūtinājumus - aizliegumu atsavināt vai ieķīlāt attiecīgo zemesgabalu un ēku.

Parlamenta atbalstītie grozījumi paredz arī no likuma izslēgt nosacījumu, ka attiecīgais nekustamais īpašums nododams valstij, ja Rīgas Ebreju kopiena beidz pastāvēt. Izmaiņas attiecas uz 1122 kvadrātmetru zemesgabalu un ēku Skolas ielā 6.

Savukārt Kiršteins aicina atteikties no jebkādu izmaiņu veikšanas likumā, saglabājot spēkā aizliegumu atsavināt vai ieķīlāt šo īpašumu, kā arī nosacījumu - ja Rīgas Ebreju kopiena beidz pastāvēt, tad minētais nekustamais īpašums nododams valstij.

Deputāta otrajam lasījumam iesniegtais priekšlikums vēl būs jāskata Ārlietu komisijai un Saeimai.

Kā ziņots, attiecīgie likuma grozījumi virzīti kopā ar pieciem likumprojektiem, kas paredz piecu īpašumu nodošanu ebreju kopienai.

Īpašumus plānots nodot, lai mazinātu vēsturiskās netaisnīgās sekas Latvijas ebreju draudzēm un biedrībām, kas radušās nacistiskās Vācijas veiktā holokausta un padomju okupācijas režīma darbības rezultātā Latvijas teritorijā.

LETA / Foto: Sintija Zandersone/LETA