Mākslas mīļotāji sumina Kasparu Zariņu izstādē "Tiešraide". FOTO
Finansiste Ilze Jurkāne Kaspara Zariņa izstādē žilbināja, ierazdamās košsarkanā mētelī.
Kultūra
2015. gada 5. novembris, 16:04

Mākslas mīļotāji sumina Kasparu Zariņu izstādē "Tiešraide". FOTO

Jauns.lv

4. novembra vakarā sabiedrībā pazīstami mākslas mīļotāji galerijā „Daugava” sveica slaveno mākslinieku Kasparu Zariņu gleznu izstādes „Tiešraide” atklāšanas svinībās.

Izstādes atklāšanā pulcējās daudz prominentu viesu, tostarp miljonāre Margarita Dāve, politiķis Mārtiņš Bondars ar kundzi Ievu Bondari, gleznotāja Ilze Avotiņa, māksliniece Ieva Iltnere, režisore Māra Ķimele, finansiste Ilze Jurkāne, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, profesors Aleksejs Naumovs, galerijas „Putti” īpašniece Agita Putāne un daudzi citi. Viesus sagaidīja vakara namatēva kundze māksliniece Vija Zariņa.

Kaspara Zariņa daiļrade izpelnījusies daudzu Latvijas mākslas cienītāju atzinību un mākslinieka gleznu iegādei līdzekļus nežēlo neskaitāmi pašmāju turīgie ļaudis. Vienu no Zariņa gleznām savulaik iegādājies arī pasaulslavenais latviešu izcelsmes baletdejotājs un mākslas darbu privātkolekcionārs Mihails Barišņikovs. Pieci Kaspara darbi aizceļojuši uz „Wiertz” mākslas muzeju Bavārijā, Vācijā.

Par savu jaunāko darbu personālizstādi Kaspars Zariņš atzina, ka šajā izstādē kā pamatu izvēlējies stāstu par to, kā cilvēks spēj nolasīt dabas vēstījumu [Tiešraidi] saskaņā ar savu dvēseles stāvokli un uztveres jūtīgumu.

„Cilvēks uztver un sajūt dabas tiešraidi, tās pieskārienu, vērojot un ienirstot dabā, jo pats ir tās daļa. Mēs visi esam gājuši gar jūru un vienmēr mūs interesē tur atrodamās vērtības, kā gliemenes jeb pērlenes. Gleznās redzamās gliemežnīcas pats salasīju. Kā izrādās, Latvijā tās ir pat ļoti dažādas. Tās jau no bērnības esam likuši pie auss, lai dzirdētu dabas un savējo balsi. Cits aspekts manā izstādē ir krāsa, kā cilvēka un dabas viela. Tā ir un var būt daļa no pasaules matērijas, un ir mūsu domu sastāvdaļa. No vienas puses es fiksēju mirkli, bet no otras puses tas transformējas krāsu tiešraidē, kļūstot dzīvs informācijas avots. Mani interesē tas, kas dzimst manas radītās gleznas iekšpusē, jo noteikti tā ir.

Mākslas darbs ir pasaules garīgās informācijas tiešraidījums. Daudzslāņu gleznojums ir kā romāns ar daudzām nodaļām. Vēstījums atklājas, iedziļinoties attēlā, izēdot to ar acīm un sirdi. Darbos esmu izvēlējies pāru principu, lai parādītu to, ka viens lielums ārēji var būt atšķirīgs iekšēji. Katrs no mums, uztverot vienu un to pašu informāciju, tulko to dažādi,” atzīst mākslinieks Kaspars Zariņš.

Kaspara Zariņa izstāde „Tiešraide” galerijā „Daugava”, Ausekļa ielā 1 apskatāma līdz 5. decembrim.

Kasjauns.lv/Foto: Inta Mengiša