Jaunā Rīgas teātra pagrabs bīstami izrūsējis un ož pēc pelējuma
Sagaidāms, ka 2016.gada vasarā vai rudenī sāksies JRT ēkas pārbūves un restaurācijas darbi.
Sabiedrība
2015. gada 10. novembris, 19:38

Jaunā Rīgas teātra pagrabs bīstami izrūsējis un ož pēc pelējuma

Jauns.lv

Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēka Lāčplēša ielā 25 Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) apkopotajā slikto ēku sarakstā iekļauta pagrabstāva neapmierinošās situācijas dēļ.

Kā  informēja Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Bērziņa-Bebriša, BVKB teātra ēku apsekoja šā gada maijā, noformējot aktu, kurā pausti vairāki aizrādījumi.

KM Investīciju un projektu nodaļas vecākā referente Ilze Zubova skaidroja, ka pārbaudes laikā ēkas pagrabstāva atsevišķās vietās konstatēti būtiski rūsas bojājumi nesošiem tērauda profiliem, kā arī pagrabstāvā jūtama izteikta pelējuma smaka.

Jūlijā "Valsts nekustamo īpašumu" Būvniecības pārvaldes Būvekspertīzes daļas būveksperts apsekoja JRT ēkas pagrabstāva pārsegumu un konstatēja, ka JRT, kas ir ēkas nomnieks, jau veicis pagraba velves pārseguma sarūsējušās metāla sijas pastiprināšanu. Pārseguma sija pastiprināta ar metāla siju, balstītu uz metāla statņiem.

Savukārt pelējuma veidošanos pagrabstāvā izraisa tas, ka tur atrodas telpas ar paaugstinātu mitruma iedarbību - sanitārie mezgli, apkopēju telpa, siltumtrase un ūdensvada maģistrālā tīklu ievade, kā arī atsevišķām pagraba sienām ir bojāta vai nav izveidota hidroizolācija. Mitrums kopā ar nepietiekamo gaisa apmaiņu tad arī izraisa pelējuma veidošanos.

Patlaban situācijas risināšanai JRT ir informēts par nepieciešamību veikt pagraba telpu pastāvīgo vēdināšanu, tomēr pilnvērtīgai situācijas atrisināšanai nepieciešams veikt hidroizolācijas izbūvi un pagrabstāva ventilācijas sistēmas pārbūvi, īstenojot ēkas komplekso pārbūvi, klāstīja Zubova.

Sagaidāms, ka 2016.gada vasarā vai rudenī sāksies JRT ēkas pārbūves un restaurācijas darbi. Patlaban jau ir veikta ēkas Lāčplēša ielā 25 tehniskā projekta izstrāde. JRT pārcelšanās uz pagaidu telpām Miera ielā 58a plānota 2016.gada vasarā, kad tiks pabeigti pagaidu telpu pielāgošanas darbi teātra vajadzībām.

Jau ziņots, ka novembra sākumā BVKB nāca klajā ar paziņojumu, ka Rīgā ir septiņas bīstamas ēkas, kuru ekspluatācija nekavējoties jāpārtrauc, un 23 sliktā stāvoklī esošas ēkas jeb tādas, kurās būtu jāuzlabo drošība.

LETA / Foto: Ieva Lūka/LETA