Premjere: "Matīss bija labs ministrs, taču iedzina valdību stūrī"
Satiksmes ministrs, kurš pēkšņi zaudēja valdības vadītājas uzticību un tika atlaists, tomēr neesot bijis slikts ministrs, televīzijā sacīja Straujuma.
Politika
2015. gada 11. novembris, 08:47

Premjere: "Matīss bija labs ministrs, taču iedzina valdību stūrī"

Jauns.lv

Bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss bija labs ministrs, taču iedzina valdību stūrī jautājumā par Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" investoru, trešdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

"Kopumā Matīss nebija slikts ministrs - viņš bija labs ministrs, taču nedrīkst vienā vēlā vakarā iedzīt valdību stūrī jeb bezizejā. Ir jāpieņem lēmums un to nedrīkst atlikt uz nākošo dienu," teica Straujuma, skaidrojot Matīsa demisijas pieprasīšanas iemeslus.

Viņa atklāja, ka iemesls lēmuma steidzamībai par investora piesaisti bija neatliekama maksājuma veikšana.

Kā zināms, valdība aiz slēgtām durvīm 3.novembrī pēc vairāk neka četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru "airBaltic" - Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš aviokompānijā gatavs ieguldīt 52 miljonus eiro pie nosacījuma, ka valsts investēs 80 miljonus eiro. Valsts ieguldījumu paredzēts nodrošināt, "airBaltic" aizņemoties Valsts kasē un pēc tam attiecīgo aizdevumu kapitalizējot. Par aizdevumu gan vēl būs jālemj Saeimā, ko plānots darīt kopā ar nākamā gada valsts budžetu.

Līdz ar attiecīgo darījumu paredzēts, ka attiecīgā privātā investora Latvijā dibināts uzņēmums iegūs 20% "airBaltic" kapitāldaļu, savukārt valstij stratēģiskā investora piesaistes gadījumā būs tiesības attiecīgas akcijas izpirkt. Par dažādiem nosacījumiem, ko investors sagaida no valsts, tostarp iespēju pārdot vairākas Krievijā ražotas lidmašīnas "Sukhoi Superjet", paredzēts diskutēt, strādājot pie akcionāru līguma. Pats investors gan paudis, ka viņa ieguldījums "airBaltic" nav atkarīgs no tā, vai aviokompānija iegādāsies attiecīgās lidmašīnas.

Tāpat vēstīts, ka Zaļo un zemnieku savienība pirmdien, 9.novembrī, valdes un frakcijas kopsēdē premjerei Laimdotai Straujumai paudusi neapmierinātību par valdības lēmumu piešķirt aizdevumu "airBaltic", kas vēl būs jāapstiprina Saeimai, un rosināja par šo jautājumu balsot atsevišķi no nākamā gada budžeta jautājumiem.

Savukārt Nacionālā apvienība uzskata, ka "Prudentia" ir pilnībā zaudējis reputāciju, sniedzot finanšu konsultācijas saistībā ar "airBaltic".

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA