Klāt kārtējā melnā piektdiena - 13. datums. Ko tā mums sola?
Šogad jau trešo reizi piektdiena iekrīt 13. datumā. Ar tik daudzām melnajām piektdienām gadā mēs tiekam apveltīti ne īpaši bieži. Vai tas mūs pakļauj lielākām nelaimēm, vai mudina būt piesardzīgiem, atkarīgs no katra paša.
Sabiedrība
2015. gada 13. novembris, 05:21

Klāt kārtējā melnā piektdiena - 13. datums. Ko tā mums sola?

Jauns.lv

Ja 13. novembrī neplānojat makšķerēt Šrilankas piekrastē, tad šī melnā piektdiena jums visdrīzāk nesagādās nekādas raizes. Astrologi gan aicina būt piesardzīgiem un nekādus lielos darbus neuzsākt. Tomēr krievi to neņem vērā – Krievijā 13. novembrī prāto pirmajā lasījumā pieņemt nākamā gada valsts budžetu.

Tautas ticējumi un leģendas jau gadu tūkstošiem mūs aicina īpaši uzmanīties melnajās piektdienās, kas var sagādāt neskaitāmas nelaimes un pārpratumus. Ik gadu vienu līdz trīs reizes 13. datums iekrīt piektdienā un māņticīgie šajā dienā cenšas īpašu aktivitāti neizrādīt. Tomēr, kā liecina vēsture, piektdiena 13. datums nav ne labāka, ne sliktāka par citām gada dienām, protams, ja paši tā neuzskatām. Viss slēpjas mūsu galvā! Tomēr lieka piesardzība nekad nav par ļaunu.

13. novembrī gaidāma amerikāņu kosmiskā „dāvana”

Šoreiz īpašu piesardzību jāievēro tiem, kuri plāno kuģot vai makšķerēt Indijas okeānā, netālu no Šrilankas krastiem. Gan NASA, gan Hārvardas universitātes zinātnieki brīdina, ka 13. novembrī ap pusdeviņiem no rīta pēc Latvijas laika Indijas okeānā pārsimts kilometru attālumā no Šrilankas krastiem varētu iekrist kosmiskais objekts WT1190F.

WT1190F ir kosmiskie atkritumi, ko radījuši amerikāņu kosmiskie lidaparāti, kuri savulaik devās Mēness ekspedīcijas. Tika uzskatīts, ka tie sadegs atmosfēras augšējos slāņos. Tomēr nu izrādījies, ka daļa no šiem atkritumiem tomēr var nokrist uz Zemes.

Krievu ekonomisti ignorē pasaules finanšu krīzi

Mūsdienu folklorā leģendu par melno piektdienu pirmavots ir 1927. gada maijs, kad piektdienā, 13. maijā, pasaules biržās strauji kritās akciju cenas un tas bija pirmsākums Lielajai depresijai. Par šo nelaimīgo dienu pirmās brīvvalsts laikā rakstīja arī respektablais Rīgas žurnāls „Ekonomists”. Tā nu arī nopietni biznesmeņi sāka piesargāties no piektdienas, 13. datumā. Protams, krievi iet pret visu pasauli un to neņem vērā.

Šogad 13. novembrī Krievijas valsts domē ieplānots pirmajā lasījumā pieņemt nākamā gada valsts budžetu. Un Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs pat uzskata, ka tas ir veiksmīgs datums.

„Budžeta izskatīšana arī ieplānota šajā īpašajā datumā. Ceru, ka viss notiks labvēlīgi,” valdības sēdē optimistiski paziņoja Medvedevs. Cik tas Krievijai būs veiksmīgi, protams, rādīs laiks.

Tomēr šīs pasaules viedie gan neiesaka neko lielu piektdienās neiesākt jau kopš Ādama un Ievas laikiem, jo tieši piektdienā Ādams iekodās Ievas pasniegtajā grēka ābolā. Savukārt musulmaņi piektdienu pasludinājuši par svēto dienu, jo tajā neko nozīmīgu nedrīkstot uzsākt. Arī fen šui piekritēji it labi zina, ka piektdienās, 13. datumā, jāpiesargājas no darījumiem ar naudu.

Jābūt optimistiski piesardzīgiem

Astrologs Kristaps Baņķis aicina 13. novembra norises vērtēt piesardzīgi optimistiski. To gan nevarot teikt par novembra nogali.

„Lai arī tā sauktās melnās piektdienas esmu pētījis kopš 2006. gada un neko ārpus normas neesmu atklājis, šoreiz mudinātu visus iekšēji savākties un neļauties sajūtām, iekārēm un baudām pār mēru! Savu emociju kontrolēšana šajā piektdienā ir izšķiroša,” Kasjauns.lv informēja astrologs.

13. novembra devumu un pavērsienus Kristaps Baņķis prognozē šādi: „Zīmīgi, ka nakts uz piektdienu ir trauksmaināka par pašu dienu dēļ „sagūstītā” Mēness Saturna valgos. To pastiprinās nakts melnumā notikusī Marsa pāreja Svaru zīmē, kur tas jūtas neomulīgi un tādēļ līdz pat gadumijai uzvedīsies kā zilonis trauku veikalā. Svārstības starptautiskajās attiecībās un vēl jo vairāk privātās attiecībās tieši piektdien var notikt dēļ šī Marsa diskomforta. Īpaši svarīgi ir neļauties provokācijām, neielaisties garās sarunās un neskaidroties attiecībās, jo taisnība būs katram sava.

Visādi citādi diena sola aktīvu rosību, kam gan var atrasties opozicionāri un pretinieki, tomēr tas nemazinās darbīgumu. Rīta puse būs trauksmaina ceļu satiksmē. Īpaša dienas pazīme ir tā, ka vairāk nekā citkārt jūtam iracionālā, noslēpumainā klātbūtni. Un arī tādēļ šai dienai ir daudzi debesu aizbildņi jeb planetārie stāvokļi, kas liedz notikt kaut kam īpaši traģiskam. Tā teikt, bez Dieva ziņas ne matiņš nenokrīt...”

„Ja kāds 13. datumā pamostas ar domu, ka būs slikti, tad palielinās varbūtība, ka kaut kas tāds arī notiks. Domas ir kā uz noteikta viļņa noregulēta antena, kas agri vai vēlu savu kanālu noķers! Pats rada situāciju, un pats pēc tam priecājas, ka viss apstiprinās. Ja pieņem, ka „13” nes nelaimi, padomājiet, kā klājas cilvēkiem, kuri šajā datumā ir dzimuši. Tur taču būtu jābūt iemiesotām visām nelaimju nelaimēm! Taču tā nav! Tomēr pastāv iespēja, ka šiem cilvēkiem konkrētā cipara piesātinātā diena var radīt lielāku un atbildīgāku notikumu gūzmu,” piebilst Baņķis.

Astroloģiski vistrauksmainākais periods gaidāms uzreiz pēc valsts svētkiem - no 19. līdz 29. novembrim, kad planētu mijiedarbība sola kaitniecisku enerģētiku privāti un globāli - kā kulaks uz acs. „Tādēļ vienalga, kas notiktu 13. novembrī, tas ir tikai pumpuriņš novembra beigu notikumiem, kas var atnest gan epidēmijas, gan katastrofas, gan karadarbību, gan finanšu sfēru satricinājumus, gan lielāku risku avio pārvadājumos. Laiks kļūst elektrizēts un notikumu plūsma ir tik neprognozējama, ka meklēs „zibens novedēja” vietu, lai izlādētos. Būtu pārsteigts, ja novembra beigas dēļ saspringtā planētu stāvokļa pavadīsim mierīgi, bet tas ir tieši tas, uz ko personīgi ceru,” uzsver astrologs.

Kosmiskais objekts WT1190F, kurš 13. novembrī var nokrist Indijas okeānā


Elmārs Barkāns/Foto: Vida Press