Ojārs Kalniņš pieļauj, ka bēgļu krīze varētu sabrucināt Šengenas zonas projektu
Kalniņš neizslēdz iespēju, ka bēgļu krīzes ietekmē varētu sabrukt Šengenas zonas projekts.
Politika
2015. gada 13. novembris, 23:21

Ojārs Kalniņš pieļauj, ka bēgļu krīze varētu sabrucināt Šengenas zonas projektu

Jauns.lv

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš ("Vienotība") neizslēdz iespēju, ka bēgļu krīzes ietekmē varētu izjukt Šengenas valsts zonas projekts.

"Es gan negribu ticēt, ka tas [Šengenas zona] ir apdraudēts, bet jāatzīst, ka tas saskaras ar lieliem izaicinājumiem," sacīja Kalniņš.

Viņš arī uzsvēra, ka būtu nepieciešams darīt visu iespējamo, lai Šengenas valstu zonu saglabātu.

Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Lolita Čigāne ("Vienotība") atzina, ka "šī migrācijas krīze ir Eiropas Savienībai sagādājusi īpašu izaicinājumu, tā ir īpaši smaga krīze".

Politiķe norādīja, ka lielākā problēma saistībā ar migrācijas krīzi ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sadalīšanās. "Eiropas Savienības dalībvalstis ir sadalītas lielākā mērā, nekā jebkad agrāk," viņa pauda.

Par piemēru Čigāne minēja ES valūtas krīzi, kad tomēr izdevies panākt vienošanos. "Bet tagad mēs arvien vairāk redzam, ka valstis sadalās blokos, un ka tā retorika paliek arvien naidīgāka, tāpēc ir jārēķinās, ka mēs neesam vieglu laiku priekšvakarā," atklāja komisijas vadītāja.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien brīdināja, ka migrantu krīzes dēļ Šengenas zona ir uz sabrukuma robežas. "Šengenas glābšana ir sacensības ar laiku, un mēs esam apņēmušies šajās sacensībās uzvarēt," žurnālistiem sacīja Tusks pēc ES un Āfrikas samita Maltā. Migrantu krīzes dēļ Austrija, Slovēnija, Ungārija, Vācija un Zviedrija ir paziņojušas par robežkontroles pasākumu atjaunošanu vai žogu būvēšanu uz robežām.

Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā mūsu valstī uzņemot līdz pat 776 patvēruma meklētājus.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA