Liepājā bebri šoruden jau nogāzuši pirmos kokus, Rīgā vēl tikai gaida to "uzbrukumu"
Liepājā bebri jau nograuzuši pāris koku „Olimpijas” stadiona apkārtnē. Savukārt galvaspilsētas kanālā mītošā bebru ģimenīte vēl nav sākusi apskādēt kanālmalas stādījumus.
Novadu ziņas
2015. gada 15. novembris, 06:08

Liepājā bebri šoruden jau nogāzuši pirmos kokus, Rīgā vēl tikai gaida to "uzbrukumu"

Jauns.lv

Liepājā un Valmierā bebri šoruden jau nograuzuši pirmos kokus. Rīgas kanālā mītošā bebru ģimene vēl nav sākusi apskādēt centra apstādījumus, bet drīzumā viņi no alām varētu izlīst un doties uzgrauzt kādu koksnes gabalu. Tieši tagad sākusies sezona, kurā bebri sāk gāzt kokus.

Bebru uzdarbošanos laukos sevišķi nepamanām, bet, ja tie nogāž koku pašā pilsētas centrā, tad pastrādātais nonāk visas sabiedrības uzmanības centrā. Rīgā pirms dažiem gadiem pat tika rīkotas īpašas kampaņas koku pasargāšanai no bebriem. Tagad jau labu laiku par Rīgas centrā dzīvojošajiem bebriem nekas nav dzirdēts. Kasjauns.lv skaidroja, kā bebri dzīvo Latvijas pilsētu ūdeņos. Tā īsti viņus deportēt uz attāliem lauku ezeriņiem vai izmedīt nevar. Ja iznīdēs bebru ģimeni, kura pašlaik mīt pilsētas centrā, vieta tukša nepaliks, jo daba jau tukšumu nemīl.

Liepājā bebri apgrauž kokus „Olimpijas” stadiona apkārtnē

Teju pašā Liepājas centrā – „Olimpijas” stadiona ūdenskrātuves apkārtnē uzdarbojas bebri. „Viens koks atkal nogāzts, citi krietni apšķibīti – bebri turpina aktīvi darboties. Izskatās, ka te daudz nav līdzējuši arī kokiem apvilktie stiepļu sieti,” raksta Liepājas laikraksts „Kurzemes Vārds”. Kopumā pilsētā varētu būt ap pussimts bebru, lēš pašvaldības aģentūras "Nodarbinātības projekti" direktors Zigmunds Cīrulis.

Iespēju robežās ap kokiem turpinās izlikt sietus, informē pašvaldība. Tomēr ūdensmalā redzams, ka koki ir grauzti uz nebēdu, neraugoties uz to aptīšanu ar sietiem. Lai šo Liepājā jau sen aktuālo jautājumu risinātu, patlaban notiekot sarunas ar pašvaldības vides speciālisti, kura pētot likumdošanas piedāvātās iespējas piesaistīt mednieku spēkus.

Rīgas kanāla bebri vēl ir pieklājīgi un kokus negrauž

Savukārt Rīgas dome ir samierinājusies ar galvaspilsētas centrā mītošo bebru ģimeni un no tās nedomā atbrīvoties.

Rīgas domes Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš Kasjauns.lv pastāstīja, ka daba iekārtojusi tā, ka bebriem kokus sāk gribēties grauzt rudenī. „Tagad mēs kuru katru brīdi gaidām, kad viņi izrādīs interesi par kādu kanālmalas koku. Pēc visa spriežot, Liepājā tas jau ir sācies. Tikko bebri izrāda interesi par kādu koku, tā mēs tam apkārt apsienam sietu un apkārt saliekam zarus. Tad viņi ņemās ar tiem zariem. Mēs jau esam piešāvušies un sadzīvojam ar bebriem. Salīdzinoši ar cilvēku dabai nodarīto postu, bebri izdara praktiski neko. Apgrauž tikai kādu kociņu,” teic Kļaviņš.

Rīgas kanālā bez bebriem neiztiks, jo Daugava jau esot pilna ar bebriem, saka Kļaviņš. Rīgas centrā mīt tikai viena bebru ģimene. Ja to iznīdēs, tad tās vietā nākšot cita. Līdz šim kanāla bebru ģimene bija iekārtojusi sev divas mājvietas – vienu alu pie brīvostas pārvaldes, bet otru pie Nacionālās operas. Tagad palikusi tikai viena – pie operas. Cik ģimenei ir mazo bebrēnu, Kļaviņš gan nezināja teikt - neviens neesot līdis alā, lai mazos bebrēnus pārskaitītu. Mazie pie vecākiem dzīvo līdz viņiem piedzimst jauni bērni, un tad vecāki savus vecākos bērnus izdzenot no mājām, lai viņi meklē sev citu apmešanās vietu ārpus galvaspilsētas centra, jo bebri ir izteikti savas teritorijas dzīvnieki un citus sugasbrāļus savā „apdzīvojamā platībā” neielaiž.

Ar bebriem jāsadzīvo arī citās pilsētās. Piemēram, Valmierā vairums koku Gaujas krastā lejpus pilsētas tilta ir apjozti ar stiepļu sietu, tomēr bebri divus neaizsargātos ir pamanījuši un nesen svaigi nograuzuši.


Elmārs Barkāns/Foto: liepājniekiem.lv, Evija Trifanova/LETA