Starptautiskā meklēšanā esošā Ārija Stabiņa grib tiesāties par pensijas saņemšanu
Bijusī Rīgas domes amatpersona Ārija Stabiņa gribējusi saņemt Latvijā nopelnīto pensiju.
Sabiedrība
2015. gada 15. novembris, 23:24

Starptautiskā meklēšanā esošā Ārija Stabiņa grib tiesāties par pensijas saņemšanu

Jauns.lv

Starptautiskajā meklēšanā izsludinātā bijusī Rīgas domes amatpersona Ārija Stabiņa vērsusies tiesā par vecuma pensijas saņemšanu, liecina TV3 raidījuma “Nekā personīga” rīcībā esošā informācija.

Raidījums vēsta, ka Stabiņa gribējusi saņemt Latvijā nopelnīto pensiju. Viņa Administratīvajā rajona tiesā sūdzējusies par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras atteikumu viņai šo vecuma pensiju izmaksāt.

Šā gada 3.novembrī tiesa noraidījusi Stabiņas prasību. Tiesas ieskatā, lai arī viņa dzīvesvietu deklarējusi Latvijā, Stabiņa nav iesniegusi nevienu pierādījumu, ka viņa arī faktiski šeit dzīvotu.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt. Stabiņas vārdā pieteikumu tiesā bija iesniegusi viņas pilnvarota persona.

Jau ziņots, ka Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas mediķim Ojāram Rubenam pērn tika piespriests 6400 eiro naudas sods par kukuļdošanu, personiski nododot materiālu valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu kādas darbības un pieļautu bezdarbību kukuļdevēja interesēs. Tāpat Rubens izgatavoja tiesības piešķirošus viltotus dokumentus un tos izmantoja mantkārīgā nolūkā.

Rīgas pilsētas Centra rajona spriedumā teikts, ka Rīgas domes Mājokļu un vides pārvaldes priekšniece un Dzīvojamo telpu maiņas komisijas priekšsēdētāja Stabiņa 2012.gada 17.februārī tikusies ar apsūdzēto Rubenu, kurš gribējis izīrēt Rīgas pašvaldībai piederošu dzīvokli. Zinot Stabiņas ieņemamo amatu, Rubens ar Stabiņu viņas darba kabinetā pārrunājis iespējas, kādā veidā viņš varētu savā īpašumā iegādāties pašvaldībai piederošo dzīvokli. Stabiņa uz to atbildējusi, ka tādi dzīvokļi netiek pārdoti, un pašvaldība tos izīrē tikai personām, kuras stāv rindā speciālos reģistros. Vienlaikus viņa minējusi, ka šos dzīvokļus ir iespēja "izīrēt maiņas ceļā".

Stabiņa 2012.gada 12.martā Rīgas domes Dzīvojamo telpu maiņas komisijas sēdē piekrita apmainīt dzīvojamās telpas - dzīvokļus no privātīpašnieka mājas bez ērtībām uz vienistabas dzīvokli pašvaldības mājā ar ērtībām. Tādējādi Stabiņa izdarīja darbības kukuļdevēja interesēs, teikts spriedumā. Savukārt Rubenam tika piešķirtas beztermiņa īres tiesības uz pašvaldībai piederošu dzīvokli.

Pēc Stabiņas lēmuma pieņemšanas 2012.gada 12.martā Rubens Stabiņai viņas darba kabinetā nodevis aploksni, kurā atradušies 9800 eiro. Tajā pašā dienā Stabiņa savā kabinetā trīs aploksnes, kurās attiecīgi bijuši 7000 eiro, 1500 eiro un 500 eiro - nodevusi savam radiniekam ar norādēm, kam tā nogādājama par sniegtajiem pakalpojumiem dzīvokļu maiņas darījuma realizēšanai. Savukārt atlikušo naudas summu - 800 eiro - Stabiņa paturējusi sev.

KNAB 2012.gada septembrī paziņoja, ka ir sākts kriminālprocess saistībā ar iespējamu Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu. Šajā kriminālprocesā tika aizturētas vairākas personas, tostarp Stabiņa un divi pārvaldes darbinieki.

Pēc prokuratūras lēmuma par saukšanu pie kriminālatbildības Stabiņa pazuda. Tiesībsargājošās iestādes viņu izsludinājušas starptautiskajā meklēšanā.

Šī nav vienīga reize, kad Rīgas domes minētajā departamentā ir aizdomas par korupciju. 2013.gada vasarā KNAB saistībā ar iespējamo kukuļņemšanu piemēroja aizdomās turētā statusu toreizējam Mājokļu un vides departamenta direktoram Anatolijam Aļeksejenko (GKR). Vēlāk Aļeksejenko tika atstādināts no amata, savukārt drīzumā jau varētu tajā atgriezties.

Viņš pats aģentūrai LETA 9.novembrī apgalvoja, ka tuvāko nedēļu laikā pret viņu sāktā krimināllieta tiks izbeigta. To viņam esot apliecinājis gan prokurors, gan izmeklētājs.

Komentējot pret viņu ierosināto kukuļošanas krimināllietu, Aļeksejenko sacīja, ka "lieta ir nobeigumā un pēc divām līdz četrām nedēļām tiks izbeigta". "Jau no paša sākuma bija skaidrs, ka tā ir tukša lieta," pauda Aļeksejenko.

Taujāts, vai tādā gadījumā neplāno, piemēram, vērsties tiesā, lai pieprasītu kompensāciju saistībā ar to, ka viņam nācies divus gadus pavadīt, esot atstādinātam no amata pienākumu pildīšanas, Aļeksejenko atbildēja noraidoši. "Es pats esmu strādājis Iekšlietu ministrijā. Dzīvē notiek kļūdas - galvenais, ka viss beidzas. Departaments strādā, kolektīvs strādā, es atgriežos darbā - viss notiek," pacilāti sacīja amatpersona.

Aļeksejenko aģentūrai LETA apliecināja, ka no 1.decembra atgriezīsies darbā Rīgas domē.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA