Krastmalā atrakts senais Rīgas aizsargmūris. Satiksmes murgs turpināsies vēl ilgāk. FOTO
Jau gandrīz divas nedēļas autobraucēji „pīķa stundās” nīkst milzīgos sastrēgumos Vecrīgā pie Akmens tilta. Tur rok jaunu kanalizācijas tranšeju, kura gan pirms pāris dienām aizbērta. Tas noticis, lai no postīšanas pasargātu atraktās senā Rīgas aizsargmūra konstrukcijas.
Sabiedrība
2015. gada 16. novembris, 07:05

Krastmalā atrakts senais Rīgas aizsargmūris. Satiksmes murgs turpināsies vēl ilgāk. FOTO

Jauns.lv

Kopš mēneša sākuma autobraucējiem jāsamierinās ar sastrēgumiem, nobraucot no Akmens tilta Vecrīgas pusē. Tur izbūvē jaunu kanalizācijas tīklu. Tagad darbi ir apsīkuši un daļa izraktās tranšejas aizbērta. Autobraucēji nesaprot, kas īsti notiek? Vēsturnieki tur atraduši senā Rīgas bastiona konstrukcijas.

Teju divas nedēļas autobraucēji piedzīvo lielus sastrēgumus un, varētu teikt, pat murgainu satiksmes nejēdzību. Agrāko divu joslu vidū atstāta tikai viena, bet iesāktie rakšanas darbi aprimuši, izraktā tranšeja aizbērta. Autovadītāji sašutuši par absurdo situāciju. Viņiem sastrēguma stundās ceļš no Pārdaugavas līdz pilsētas centram nu ir vismaz divas reizes ilgāks.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 11.novembra krastmalas un Mārstaļu ielas sadurē atradīsies viesnīca un tās būvnieki vēlējās jauno kanalizācijas cauruļvadu pārnest no trotuāra uz ielu. Tika veikti visi nepieciešamie saskaņojumi ar Rīgas domi un uzsākti darbi, kurus bija paredzēts pabeigt līdz decembra beigām. Nu izrādās, ka tie varētu ieilgt.

Jaunās kanalizācijas rakšanas darbu vietā uzietas, pēc visas spriežot, 17. gadsimta būvētās Rīgas aizsargmūra konstrukcijas, kuras aizbērtas 19. gadsimta vidū. Tagad darbi ir apturēti, un tos pilnā apjomā varēs turpināt tikai pēc Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) un arheologu atzinuma saņemšanas, jo atraktās vēsturiskās liecības ir ļoti nozīmīgas un tās noteikti jāfiksē.

VKPAI Arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja Sandra Zirne Kasjauns.lv pastāstīja, ka pašreiz veicamo darbu vietu uzrauga arheologs un lai gan pasargātu atraktā mūra fragmentus, gan izraktajā tranšejā kāds neiekristu, tā pagaidām ir aizbērta. Kā rīkoties turpmāk, būs zināms nākamnedēļ, kad vēsturnieki un arheologi būs izanalizējuši atrakto vērtību nozīmību.

Pagaidām arī simtprocentīgi nevar pateikt, ko kanalizācijas racēji uzgājuši, bet, pēc visa spriežot, tas varētu būt Mārstaļu bastions, kas būvēts vietā, kur kādreiz bija Rīgas robeža un tecēja Rīdzenes upe. Katrā ziņā atradums esot vēsturiski nozīmīgs, apstiprināja VKPAI.

Uz cik ilgu laiku jaunais atradums un tā izpēte iekavēs kanalizācijas izbūvi, pagaidām neviens konkrēti pateikt nevar. Zirne teica, ka darbi arī varētu neaizkavēties mēnešiem ilgi, jo tagad arheologiem ir arī citas izpētes metodes, nekā dienām ilgi sēdēt izrakumos, piemēram, daudz modernāka izpēte ir veicama ar skenēšanu. Uzņēmuma „Rīgas ūdens” pārstāvis Arturs Mucenieks cer, ka nozīmīgais atradums varētu darbus paildzināt tikai par dažām dienām.


Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Maizītis