Latvijā jaunieši alkoholu sāk lietot jau no 12 gadu vecuma
Latvijā jaunā paaudze grādīgajiem dzērieniem pievēršanas jau agrīnajos 12 gados, liecina pētījums.
Sabiedrība
2015. gada 20. novembris, 15:58

Latvijā jaunieši alkoholu sāk lietot jau no 12 gadu vecuma

Jauns.lv

83% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju alkoholu sākuši lietot vecumā no 12 līdz 18 gadiem, liecina Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) pētījuma dati.

Divas trešdaļas lietotā alkohola ir vieglais - alus, vīns, sidrs vai kokteiļi, bet 29% respondentu atzina, ka lieto tikai stipros dzērienus, kuri satur vismaz 35% alkohola, informēja pētījuma autori.

Vienlaikus 84% respondentu norādījuši, ka alkohola lietošana jauniešu vidū uzskatāma par nopietnu problēmu. Tikai 3,5% nesaskatīja problēmu tajā, ka jaunieši pāragri sāk pievērsties stipriem dzērieniem. Tāpat katrs trešais aptaujas dalībnieks uzsvēra, ka jauniešus no alkohola lietošanas varētu atturēt vienīgi stingrāka uzraudzība tirdzniecības vietās.

Iedzīvotāji par sekmīgākajiem pasākumiem, kas veicami alkohola patēriņa samazināšanai nepilngadīgo vidū, minēja veselības mācības atjaunošanu skolās, izglītojošus pasākumus valsts līmenī, brīvā laika pavadīšanas alternatīvas. Tāpat daudzi atzina, ka par nepilngadīgu bērnu atrašanos alkohola reibumā būtu jāsoda arī vecāki.

Kā norādīja Latvijas Alkohola nozares asociācijas vadītājs Genādijs Kļepikovs, pārmērīga alkohola lietošana rada daudzas sociālas sekas, samazinot darbaspējas un kopumā radot neveselīgu sabiedrību.

"Esam izveidojuši projektu "atbildīgi.lv", kur ir apkopota informācija par alkoholu un tā lietošanu. Mājaslapā ar testa palīdzību ir iespēja noteikt savu alkohola patēriņa risku, kā arī atrast informāciju, kur meklēt palīdzību problēmu gadījumā," norādīja Kļepikovs.

Minētais pētījums veikts interneta vidē, izmantojot tirgus un sabiedriskās domas pētījumu kompānijas SIA "Predicta" interneta pētījumu paneli "eSample". Pētījums veikts 2015.gada aprīlī, tajā piedalījās 912 respondenti vecumā no 16 līdz 60 gadiem.

LANA izveidota 2013.gada septembrī, apvienojot lielākos nozares uzņēmumus, piemēram, AS "Latvijas balzams", SIA "Altia Latvia , SIA "Liviko". Asociācija darbojas kā alkoholisko dzērienu industrijas eksperts, pārstāvot nozares kompāniju intereses, un iestājas par atbildīgas un saprātīgas alkohola lietošanas vidi Latvijā.

LETA/Foto: Shutterstock