Bērnu uzticības tālrunis akcijas pirmajā nedēļā saņem vairāk nekā 600 zvanu
Bērni biežāk stāsta, ka viņi tiek apsaukāti rupjiem vārdiem vai tiek izstumti no klases kolektīva.
Sabiedrība
2015. gada 20. novembris, 17:18

Bērnu uzticības tālrunis akcijas pirmajā nedēļā saņem vairāk nekā 600 zvanu

Jauns.lv

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 rīkotās akcijas "Redzi, Dzirdi? Nepaliec vienaldzīgs!" pirmajā nedēļā saņemti 617 zvani un sniegtas 298 konsultācijas, informēja Labklājības ministrijā (LM).

24 gadījumos zvanītāji stāstījuši par emocionālu vardarbību, tajā skaitā 12 gadījumos par mobingu skolas vidē. 13 gadījumos zvanītāji informējuši par fizisku vardarbību.

LM norāda, ka ļoti bieži bērni zvanot stāsta, ka jūtas bezspēcīgi, vientuļi un apjukuši, kā arī vīlušies, jo nav saņēmuši pietiekošu atbalstu no pieaugušo puses, arī no vecākiem. Bērni, zvanot uz uzticības tālruni, bieži minējuši, ka ir atmetuši cerību, ka kaut kas viņu dzīvē mainīsies, jo no skolotāju un citu pieaugušo puses esot bijusi noraidoša attieksme un vienaldzība.

Bērni biežāk stāsta, ka viņi tiek apsaukāti rupjiem vārdiem vai tiek izstumti no klases kolektīva, piemēram, ar viņiem nesarunājas vai netiek nodota svarīga informācija, kas saistīta ar mācību procesu vai ārpusklases aktivitātēm.

Tāpat bērni stāstīja, ka emocionālā vardarbība nereti pārtop fiziskā vardarbībā, kad bērni tiek sisti, pazemoti, viņiem tiek atņemtas un bojātas personiskās mantas.

Bērni saistībā ar emocionālu vardarbību izjutuši arī sekas, kad viņiem zudusi interese par mācībām, sākuši kavēt skolu.

Reizēm bērni stāsta arī par dažādu fizisku simptomu parādīšanos, piemēram, regulārām galvassāpēm, vēdera sāpēm, sliktu dūšu. Tāpat sekas var būt nomāktība un depresijas simptomi.

Savukārt vecāki stāstīja, ka bērni no emocionālas vardarbības cieš ilgstoši, pat vairākus gadus. Vēršanās pie skolas administrācijas ir bijušas veltīgas, jo nekas nav mainījies. Tāpat kā bērni, arī vecāki jūtas bezspēcīgi un nereti pieņem lēmumu nomainīt mācību iestādi.

Akcija sākās 9.novembrī un ilgs līdz 27.novembrim.

BNS / Foto: Shutterstock