206 valstij piederoši tukši dzīvokļi piedāvāti bēgļu izmitināšanai. Vietvaras atsakās - pārāk dārgi!
Tukšo dzīvokļu uzturēšana valstij ik gadu izmaksā "desmitus vai pat simtus tūkstošu" eiro, vēsta LNT. Tiem jēgpilnu pielietojumu neizdodas atrast.
Sabiedrība
2015. gada 23. novembris, 05:52

206 valstij piederoši tukši dzīvokļi piedāvāti bēgļu izmitināšanai. Vietvaras atsakās - pārāk dārgi!

Jauns.lv

Vairāk nekā 200 tukšo dzīvokļu uzturēšana valstij ik gadu izmaksā prāvas naudas summas. Taču precīzas izmaksas Privatizācija aģentūra (PA) pat nevar nosaukt, vien norādot, ka runa ir par "desmitiem tūkstošu vai pat simtiem tūkstošu" eiro. Tā svētdien vakarā vēstīja raidījums "LNT Ziņu TOP 10".

Kopumā patlaban valstij pieder 206 tukši dzīvokļi, un šos dzīvokļus aģentūra iepriekš piedāvāja pašvaldībām, lai tajos varētu izmitināt gaidāmos bēgļus. Taču pašvaldības tos pārņemtu tikai tad, ja valsts piedāvātu finansējumu dzīvokļu savešanai kārtībā, jo tie ir sliktā tehniskā stāvokli.

Dzīvokļu remonts neesot PA uzdevums, tāpēc tukšie dzīvokļi kļūst aizvien nolaistāki. Komunālie rēķini un nodokļu maksāšana, graustu iekonservēšana valstij katru gadu izmaksā prāvu naudas summu. Tiesa, precīzas izmaksas PA nevar nosaukt. "Mēs runājam par kādiem desmitiem tūkstošu vai pat simtiem tūkstošu gadā no izmaksu viedokļa, kas prasa tikai uzturēt un maksāt nodokļus," norādīja PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

PA uzdevums ir no dzīvokļiem atbrīvoties, tos pārdodot vai nododot pašvaldībām. Aģentūra tos nedrīkstot izīrēt, taču arī likt sludinājumus tādos portālos kā "ss.lv" nav iespējams, jo likums noteic, ka dzīvokļus var tikai pārdot izsolē vai nodot pašvaldībai.

"Tie 200 ir tukši, arī ļoti atšķirīgā stāvoklī. Dažos var dzīvot jau šodien, citos nepieciešams remonts, citi ir jau pusgraustu stāvoklī, kur vieglāk ir iznīcināt, nevis remontēt. Mēs tomēr nerunājam, ka šie dzīvokļi ir Rīgas klusajā centrā. Dzīvokļi ir pa visu Latviju un arī pieprasījums no iedzīvotājiem katrā reģionā, mazā pilsētiņā vai ciematiņā ir atšķirīgs," norādīja Loginovs.

PA uzskata, ka labākais risinājums būtu dzīvokļus savest kārtībā, dalot izmaksas starp valsti un pašvaldībām. Ekonomikas ministrijā gan raidījumam norādīja, ka pašlaik netiek apsvērta doma piešķirt finansējumu šādam mērķim.

Kasjauns.lv/LNT Ziņas/Foto: Lita Krone/LETA

Tēmas