Vai nežēlība cirkā turpinās? Krokodila muti izrādes laikā aizlīmē ar līmlenti. VIDEO
Dzīvnieku aizstāvju sašutumu atkal izraisījusi cirka dresētāju attieksme pret dzīvniekiem. Pa Latviju braukā ukraiņu ceļojošais cirks, kura izrādes laikā Nīlas krokodilam deguns tiek aizlīmēts ar līmlenti.
Sabiedrība
2015. gada 23. novembris, 11:45

Vai nežēlība cirkā turpinās? Krokodila muti izrādes laikā aizlīmē ar līmlenti. VIDEO

Jauns.lv

Jau kopš jūnija pa Latviju braukā ukraiņu ceļojošais cirks „Zoo impērija”, kurā krokodils Gogi uzstājas ar aizlīmētu degunu. Šādu neparastu drošības paņēmienu savam „audzēknim” izvēlējies dresētājs Sergejs Ļapins.

Sašutumā par redzēto kāda Limbažu sākumskolas skolotāja ziņojusi patversmes „Dzīvnieku draugs” darbiniekiem. Viņa kopā ar saviem skolniekiem apmeklējusi „Zoo impērijas” izrādi. Trauksmi par necienīgu izturēšanos pret kustoni sacēlusi arī organizācija „Dzīvnieku brīvība”, vēršoties pie Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD).

Krokodilu ar aizlīmētu muti „Dzīvnieku brīvības” pārstāvjiem izdevās nofilmēt 16. novembra izrādē Mārupē. Ierakstā redzams, ka priekšnesuma laikā dzīvnieku publikai izrāda, nēsājot pa arēnu, un uzstāšanās kulminācijā tas dabū buču uz deguna. „Zoo impērijas” reklāmas afišās šis pieteikts kā viens no „ekstremālākajiem numuriem”, raksta „Latvijas Avīze”.

Dresētājs Sergejs Ļapins skaidrojis, ka „līmlente vajadzīga nevis manai, bet skatītāju drošībai”. Pēc viņa teiktā, līmlente dzīvniekam sāpes nesagādājot, jo nepieguļ blīvi degunam, savukārt jebkuru uzpurni Gogi ar kāju noķeksējot, pirms vēl tas kārtīgi uzlikts.

Nīlas krokodili tiek uzskatīti par vieniem no cilvēkam visbīstamākajiem kustoņiem. „Tie arī nepakļaujas apmācībai, tas varbūt pat ir vienīgais dzīvnieks, kuru nedresē,” stāstījis Ļapins. Viņš apgalvojis, ka pats iepriekš spējot paredzēt katru Gogi rīcību, jo cirka priekšnesumam dzīvnieku iegādājies jau sešu mēnešu vecumā no kādas Gruzijas audzētavas.

Par skatītāju un dzīvnieku aizsardzības biedrības pārmetumiem trupas vadītājs juties pārsteigts, jo viņu darbību katrā uzstāšanās vietā pārbaudot PVD darbinieki, un aizrādījumi par līmlentes izmantošanu no viņiem neesot izskanējuši - arī ne pēc pēdējā apciemojuma, kas rīkots, atsaucoties uz protestiem par krokodila mutes aizlīmēšanu.

PVD veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa stāstījusi, ka līdz šim trupā konstatēti pārkāpumi, kas būtiski neietekmē dzīvnieku veselību un dzīvību, piemēram, pārbaudes brīdī dzīvnieka miteklī neatradās ūdens bļoda.

„Saņemot informāciju par krokodilu, veiksim pārbaudi arī pašā pasākuma laikā un, ja tiks konstatēts kādu labturības prasību pārkāpums, kas uzskatāms par neatbilstošu izturēšanos pret dzīvnieku, tiks sastādīts gan pārbaudes protokols, gan uzsākta administratīvā lietvedība par dzīvnieku labturības prasību neievērošanu,” solījusi PVD pārstāve. „Aizlīmēta mute kā tāda, nebūtu labturības prasību pārkāpums, ja tas nebūtu darīts ar skoču jeb lipīgo līmlenti,” precizēja Riekstiņa.

Savukārt „Zoo impērijas” pārstāvji paziņojuši, ka Gogi arēnā vairs neuzstāsies ar aizlīmētu degunu.

Mutes aizlīmēšanu par izplatītu drošības paņēmienu krokodilu transportēšanā nosauc Latvijas Universitātes vadošais pētnieks, rāpuļu un abinieku speciālists Andris Čeirāns. „Pastāv viedoklis, ka tas dzīvniekam nenodara fizisku ļaunumu, taču, cik piedienīgi un ētiski šādas lietas lietot cirkā, tas jau ir cits jautājums,” viņš piebilst.

Izrāde "Zoo impērija" Mārupē (atrakcija ar krokodilu Gogi no 0.40 min.)

Kasjauns.lv, LETA/Foto: ekrānuzņēmums no video