Straujuma: "Algu palielināšana valdībai ir pareizs solis, tomēr diena bija neētiska"
Premjere todien - skolotāju streika dienā - nemaz nebija Latvijā, viņa akcentēja.
Viedokļi
2015. gada 30. novembris, 16:39

Straujuma: "Algu palielināšana valdībai ir pareizs solis, tomēr diena bija neētiska"

Jauns.lv

Algu palielināšana valdībai ir pareizs solis, tomēr pedagogu streika diena, kad šāds lēmums tika pieņemts Saeimas Budžeta, finanšu (nodokļu) komisijā rada ētikas problēmas, pirmdien Saeimas namā žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Lēmumu palielināt atalgojumu Ministru prezidentam, ministriem, Saeimas frakciju un komisiju vadītājiem, kā arī parlamentārajiem sekretāriem par 600,700 eiro piektdien, kad Latvijā rosinājās pedagogu brīdinājuma streiks, kura mērķis bija saņemt papildu finansējumu skolotāju algām, pieņēma Saeimas Budžeta, finanšu (nodokļu) komisija. Galīgajā lasījumā šādus grozījumus pirmdien atbalstīja Saeima.

"Es tajā laikā nebiju Latvijā. Diena, kad lēmums tika pieņemts, protams, rada zināmas ētikas problēmas," teica Straujuma.

Reizē viņa atzina, ka šāds lēmums ir bijis pareizs, jo Latvijā Ministru prezidentam un ministriem ir zemākās algas un jau ilgstoši ticis diskutēts par to, ka tās ir nepieciešams palielināt.

Kopumā tas ir pareizs solis, bet, protams, es nevaru atbalstīt veidu, kā tas notika," pauda valdības vadītāja.

Jau vēstīts, ka no nākamā gada par 600 līdz 700 eiro tiks palielināts atalgojums Ministru prezidentam, ministriem, parlamentārajiem sekretāriem, kā arī Saeimas frakciju un komisiju vadītājiem, šādus grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā pirmdien pieņēma Saeima.

Par grozījumiem balsoja 51 deputāts no trim koalīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem, savukārt pret bija 30 parlamentārieši no opozīcijā esošajām partijām "Saskaņa" un "No sirds Latvijai", kā arī Nacionālās apvienības pārstāve Inguna Rībena. Latvijas Reģionu apvienības deputāts Jānis Ruks balsojumā atturējās.

Premjera mēnešalgu pielīdzinās Saeimas priekšsēdētājas atalgojumam, ministru - Saeimas spīkera biedru algai.

Šobrīd Ministru prezidenta atalgojums ir 3098 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet līdz ar grozījumiem alga tiks palielināta par aptuveni 670 eiro, tādējādi premjera atalgojums no 2016.gada būs 3771 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Savukārt ministru algas pieaugs par aptuveni 780 eiro - no līdzšinējiem 2781 eiro uz 3580 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Aprēķināts, ka parlamentāro sekretāru atalgojums palielināsies par aptuveni 600 eiro, savukārt parlamenta frakciju un komisiju vadītājiem - 730 eiro.

BNS/Foto: AFP/LETA