foto: LETA
Ar piemiņas pasākumiem un koncertiem visā Latvijā atzīmēs Lāčplēša dienu un Bermontiādes simtgadi
Sabiedrība
2019. gada 11. novembris, 07:41

Ar piemiņas pasākumiem un koncertiem visā Latvijā atzīmēs Lāčplēša dienu un Bermontiādes simtgadi

Jauns.lv / LETA

Ar plašu piemiņas pasākumu un koncertu programmu Latvijā šodien tiks atzīmēta Lāčplēša diena un Bermontiādes simtgade.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919.gada 11.novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums - Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi - "Par Latviju". Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Brīvības cīņās vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Pasākumi Rīgā

Lāčplēša dienas piemiņas pasākumi sāksies plkst.9 ar Ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā, pēc kura plkst.10.30 notiks svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija laukumā pie Brīvības pieminekļa. 

Plkst.12 aizsardzības nozares vadība un parādes dalībnieki noliks vainagus Rīgas Brāļu kapos pie Mūžīgās uguns, ar klusuma brīdi godinot Latvijas karavīrus, kuri atdevuši savas dzīvības par Latvijas brīvību un neatkarību. 

No plkst.16 līdz plkst.23 vakarā notiks pasākums "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem". Tas sāksies ar lāpu gājienu no Rīgas Brāļu kapiem līdz Brīvības piemineklim, kur notiks latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis.

Krastmalā pie Lielā Kristapa skulptūras skanēs vīru kopas "Vilki", folkloras draugu kopas "Skandinieki", kā arī folkloras un seno cīņu kopas "Vilkači" izpildītās dziesmas. 

11.novembra krastmalā uz Rīgas pils fasādes būs skatāmi vēsturiski video materiāli un slīdrāde, kas stāstīs par teju 100 gadus seniem notikumiem un ļaus izprast 1919.gada nozīmi Latvijas vēsturē.

Plkst.19 pie Lielā Kristapa skulptūras Daugavā tiks ielaists tradicionālais uguns plosts, bet plkst.19.30 11.novembra krastmalā notiks Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde un tautas gājiens pāri Akmens tiltam uz Latvijas Nacionālo bibliotēku, pie kuras būs koncerts. 

Savukārt pie Rīgas pils notiks sadziedāšanās vīru kopas "Vilki" vadībā.

Jau tradicionāli plkst.15.30 atceres pasākums Rīgas atbrīvotājiem notiks arī Sudrabkalniņā, Imantā, piemiņas vietā 1919.gada novembra kaujās kritušajiem Rīgas sestā kājnieku pulka karavīriem.

No plkst.13 līdz 18 pie kultūras pils "Ziemeļblāzma" notiks NBS organizētas aktivitātes un būs skatāma Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstāde.

Plkst.17 Dailes teātrī notiks koncertuzvedums "Div' dūjiņas", kurā piedalīsies Zemessardzes orķestris, Zemessardzes koris "Stars" un Uldis Marhilevičs. Koncertuzvedumā izskanēs gan senas karavīru dziesmas jaunās apdarēs, gan arī jaunas, vēl nedzirdētas Marhileviča kompozīcijas.

Šajā dienā notiks arī vairāki izglītojoši pasākumi - radošās darbnīcas skolēniem Latvijas Kara muzejā, Nacionālo Bruņoto spēku tehnikas un karavīru prasmju paraugdemonstrējumi, svecīšu nolikšana un latviešu dziesminieku koncerts Kultūras pilī "Ziemeļblāzma".

VEF Kultūras pilī skanēs kokļu mūzika koncertā "Satikšanās gaismā", bet kultūras centrā "Mazā ģilde" klausītāji gaidīti koncertā "Par zemi, ko mīlam", kur dziedās "Tenoru trio" un instrumentālā grupa. 

Šajā dienā būs iespēja apmeklēt arī kora mūzikas koncertu "Latvijai un Drosmei", kas skanēs Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā. Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcā būs dzirdama koncertprogramma "Daugavmalā mierīgs vakars".

Šodien Daugavgrīvas cietoksnī notiks tematiskas ekskursijas, būs skatāmas video, foto un skaņu instalācijas, kā arī dokumentālā filma "Astoņas zvaigznes" un fragments no spēlfilmas "Lāčplēsis" par Brīvības cīņu notikumiem Bolderājā.

Lāčplēša dienai veltīts pasākums "Vai tādēļ nedziedāju?" ar folkloras kopu piedalīšanos, animācijas un dokumentālo filmas skatīšanos notiks arī kultūras centrā "Ritums".

Brīvības cīņu atcerei Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs skatāma izstāde "Nosargāt brīvību. Lielbritānijas militārais un diplomātiskais atbalsts Latvijai 1918.-1920. gadā".

Cilvēki noliek svecītes pie Rīgas pils mūra Lāčplēša dienā 2018. gada 11. novembrī

gallery icon

Pasākumi novados

Šovakar, godinot Lāčplēša dienu, Jaunaglonā norisināsies nakts orientēšanās. Reģistrēšanā skrējienam notiks no plkst.16 Rušonas ielā 11, bet starts pasākumam "Lāpu skrējiens" tiks dots plkst.16.15. Komandā jābūt četriem cilvēkiem, līdzi jāņem atstarojošās vestes. Pasākumā varēs iepazīt Aglonu un latviskās tradīcijas.

Vakarā plkst.17.30 būs lāpu gājiens no Balvu pamatskolas un atceres pasākums pie pieminekļa Latgales partizānu pulka kritušiem karavīriem, bet Ludzā gaismas gājiens norisināsies plkst.17, tāpat paredzēts atceres brīdis Ludzas domes laukumā "Iedegsim gaismiņu karavīru piemiņai!" un koncerts tautas namā "Apvij jostu apkārt Latvijai!".

Daudzveidīgi pasākumi šodien norisināsies Rēzeknē. Plkst.13.30 paredzēta Zemessardzes 32. kājnieku bataljona zvēresta došanas ceremonija pie pieminekļa "Latgales kongresam 100", savukārt plkst.14.30 - ziedu nolikšana un piemiņas brīdis Miera ielas kapos pie obeliska Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem. Plkst.15 tiks aizvadīts aizlūgums par karavīriem Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē, bet plkst.16 no dievnama sāksies lāpu gājiens līdz piemineklim "Vienoti Latvijai", kur notiks svinību saiets "Par Latviju".

Plkst.17.15 lāpu gājiens sāksies Līvānos, no novada kultūras centra. Vēlāk notiks piemiņas brīdis pie Līvānu atbrīvošanas pieminekļa. Savukārt plkst.18.30 paredzēta Lāčplēša dienai veltīta uguns plostu palaišana Daugavā pie Turku pagasta mājām "Kļavas".

Preiļos plkst.17 iedzīvotāji aicināti piedalīties ziedu nolikšanā pie pieminekļa politiski represētajiem, bet vēlāk notiks lāpu gājiens. Savukārt plkst.17.20 sāksies gaismas objekta "Es atnācu uguntiņu…" veidošana Preiļu Svētku laukumā un piemiņas brīdis.

Krāslavā lāpu gājiens no Baznīcas ielas startēs plkst.17, virzoties uz pieminekli "Māte Latgale raud". Pēc tam, plkst.18, kultūras namā notiks koncerts "Zynu, zynu tāva sātu".

Daugavpilī atceres pasākumi sāksies plkst.10 ar ziedu nolikšanu karavīru piemiņas vietās Daugavpils kapos. Plkst.17 notiks Lāčplēša dienas lāpu gājiens no Dubrovina parka līdz Vienības laukumam, kur norisināsies grupas "Ducele" koncerts.

Bauskas novada skolu audzēkņi un pedagogi šodien plkst. 13 sadosies rokās zibakcijā "Brīvības ceļš". Zibakcijā "Brīvības ceļš" piedalīsies skolēni un pedagogi no Bauskas Valsts ģimnāzijas un Bauskas sākumskolas, kas pulcēsies Uzvaras ielā, no Bauskas 2.vidusskolas, piepildot Dārza ielu gar Korfa dārzu līdz Salātu ielai, kā arī Dārza un Slimnīcas ielu līdz Plūdoņa ielai. Savukārt Bauskas pilsētas pamatskolas pārstāvji pulcēsies Plūdoņa ielā.

Šodien plkst.12 Latgales Kultūrvēstures muzejā notiks vēstures mirkļu pietura ""Ņem, Tēvzeme, tavs esmu viss!" 9. Rēzeknes kājnieku pulkam 100". Muzeja krājumā glabājas bagātīgs materiāls par pulka vēsturi, ir daudz fotogrāfiju. Sagaidot pulka simtgadi, muzeja speciālistiem radās doma izdot fotoalbumu. Šodien, Lāčplēša dienā, paredzēta izdevuma prezentācija.

Cēsu pils tornī šodien varēs skatīt multimediālas projekcijas par strēlniekiem un Latvijas karogu. Jau astoto gadu tas mākslinieciskā veidā stāstīs patriotisku stāstu par latviešu strēlnieku cīņām pirms vairāk nekā 100 gadiem un to nozīmi jaunākās Latvijas vēstures lappusēs. 

Jūrmalā notiks lāpu gājieni, svētbrīdis Slokas baznīcā un piemiņas brīdis pie kapteiņa Paula Zolta pieminekļa Kaugurciemā. Pasākumi Jūrmalā sāksies plkst.16 ar svētbrīdi Slokas evaņģēliski luteriskajā baznīcā, bet pēc svētbrīža notiks ziedu nolikšana pie piemiņas plāksnes Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem. Plkst.17.30, izgaismojot novembra krēslu, jūrmalnieki dosies lāpu gājienā no Raiņa ielas (pretī Slokas pamatskolai) līdz kapteiņa Paula Zolta piemineklim Kaugurciemā, kur plkst.18 notiks piemiņas brīdis Latvijas brīvības cīnītājiem.  Muzikālu priekšnesumu pasākuma laikā sniegs Ieva Akuratere, Matīss Akuraters un Leons Sējāns. Piemiņas pasākuma noslēgumā varēs sasildīties pie ugunskura un tases karstas tējas. Pieminot brīvības cīnītājus, notiks arī lāpu gājiens uz kritušo karavīru atdusas vietām Ķemeros. Gājiens sāksies plkst.17 no Ķemeru bibliotēkas.

Jelgavā plks.14 pie Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja atklās Lāčplēša kara kavalieriem veltīto piemiņas plāksni un grāmatu "Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri. Savukārt plkst.17 sāksies lāpu gājiens no Pulkveža Kalpaka ielas pie Ozolskvēra, kas noslēgsies Stacijas parkā pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem, kur notiks piemiņas brīdis un koncerts. 

Jēkabpilī lāpu gājiens sāksies plkst.17.30 no Kļavu ielas pie Kena parka, bet plkst.18 norisināsies piemiņas brīdis pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju".

Plkst.18 sāksies arī lāpu gājiens no Aizkraukles kultūras nama līdz stēlai "Lāčplēša cīņa", bet Bauskas iedzīvotāji plkst.18.30 aicināti pulcēties uz piemiņas brīdi pie pieminekļa "Par Latvijas brīvību kritušajiem" Bauskā.

Dobelē gaismas gājiens sāksies plkst.17.30 no vēsturiskā Tirgus laukuma, virzoties uz Dobeles Atbrīvošanas pieminekli, kur paredzēts svinīgs mirklis.

Bet Tukumā, Pauzera pļavās, jau no plkst.14 būs skatāmi Zemessardzes 51.kājnieku bataljona militārās tehnikas un ieroču paraugdemonstrējumi. Bet plkst.17.30 no laukuma Talsu ielā 4 sāksies lāpu gājiens.

Olainē plkst.18 notiks Neatkarības kara atceres pasākums Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršrutā Olainē, bet Ķeguma evaņģēliski luteriskajā baznīcā plkst.17.30 būs Lāčplēša dienas dievkalpojums un Ķeguma ģitārstudijas koncerts, un tiem sekos lāpu gājiens.

Lāčplēša dienai veltīts lāpu gājiens 2018. gada 11. novembrī

gallery icon