Lembergs domā, ka Straujumai "vislielāko stresu rada viņas pašas partija"
Ventspils mērs pauda uzskatu, ka Straujumas valdība ir tik stabila, cik viņa pati ir noskaņota tālāk strādāt.
Politika
2015. gada 3. decembris, 08:23

Lembergs domā, ka Straujumai "vislielāko stresu rada viņas pašas partija"

Jauns.lv

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) valdība ir tik stabila, cik viņa pati ir noskaņota tālāk strādāt un cik ilgi to ļauj partija "Vienotība", savā iknedēļas preses konferencē atzina Zaļo un zemnieku savienības sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs Ventspils mērs Aivars Lembergs.

"No pirmās dienas, kad Straujumu pārvēlēja par premjeri, es visu laiku esmu teicis, ka Straujumas valdība ir tik stabila, cik viņa pati ir noskaņota tālāk strādāt un cik viņai ļauj strādāt partija "Vienotība"," uzsvēra Lembergs. Viņš gan atzina, ka esot vērojams zināms Straujumas nogurums, un viņš to labi saprotot.

"Viņa tomēr vada valdību gandrīz divus gadus, kas nebūt nav mazs laiks, turklāt vada valdību pie divām sarežģītām koalīcijām," savas pārdomas izklāstīja Lembergs, paužot viedokli, ka vislielāko stresu premjerministrei radot viņas pašas partija. Ventspils mērs arī norādīja, ka Straujuma "Vienotībā" ir ienācēja un nav "savējā". Ņemot vērā visus šos apstākļus Straujumas situācija Lemberga vērtējumā ir "ļoti diskomfortabla".

Ja Straujuma izlemtu demisionēt, pēc Lemberga domām, labas izredzes kļūt par premjeru būtu iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim, ja viņš tiktu izvirzīts, savukārt ja "Vienotība" izšķirtos par premjera kandidāti virzīt partijas vadītāju Solvitu Āboltiņu, tad ZZS biedriem varētu būt jautājumi, uz kuriem tie vēlētos saņemt atbildes. Vienmēr ir jāvērtē, kādi ir argumenti, lai par premjera kandidātu virzītu politiķi, kuram ir zems pozitīvais vērtējums, un ko viņš darīs, lai šis novērtējums mainītos, norādīja Lembergs, piebilstot, ka parasti uz premjera amatu kandidē politiķi, kuriem ir augsts sabiedrības vērtējums. "Te varētu būt otrādi, bet nekad nevajag teikt nekad. Beigu beigās Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir tas, kurš nosauc [premjera kandidātu], un kamēr viņš nav nosaucis, viss pārējais ir tikai spekulācijas," norādīja Lembergs.

"Ja būs pārmaiņas, tad ZZS gaidīs, ko "Vienotība" izvirza, savukārt, ja pārmaiņu nebūs, ZZS neko negaidīs, bet strādās," piebilda Lembergs.

"Kā es jau esmu teicis, ja situācija veidosies kaut kā savādāk, tad ZZS arī, protams, ir gatava nosaukt savu premjera kandidātu," norādīja Lembergs.

Koalīcijas partneri oficiāli izvairās runāt par iespējamo valdības nomaiņu, tomēr neoficiāli politikas kuluāros tiek spriests par dažādiem iespējamajiem scenārijiem, pieļaujot, ka izmaiņas gaidāmas jau šogad un ka pašreizējai valdībai klupšanas akmens var būt kāds no pašreiz darba kārtībā esošajiem strīdīgajiem jautājumiem.
LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA