Holivudas kino dejas, rokenrola karalis un liepājnieku cirks: ko darīt 5. un 6. decembrī?
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2015. gada 4. decembris, 10:15

Holivudas kino dejas, rokenrola karalis un liepājnieku cirks: ko darīt 5. un 6. decembrī?

Jauns.lv

Visā Latvijā notiek dažādi Ziemassvētku gaidīšanas pasākumi – koncerti un egļu iedegšana, tirdziņi un rotaļas. Arī šajā nedēļas nogalē ikviens aicināts sagatavoties un gaidīt ziemas saulgriežus. Kalnciema kvartālā visus iepriecinās brīnišķīga Liepājas ceļojošā cirka izrāde.

Ķīpsalas hallē Holivudas kino grāvējus izdejos mūsdienu deju grupa „Buras”, bet koncertzālē „Palladium” uzstāsies britu rokenrola zvaigzne Karls Barats. Ventspilī pirmo reizi noritēs taustiņmūzikai veltītais festivāls „Takts”. Savukārt Jelgavas Jaunais teātris izrādīs popularitāti ieguvušā Jāņa Joneva romāna „Jelgava 94” dramatizējumu. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs.

1. Ziemassvētku gaidīšanas pasākumi: koncerti, izrādes, tirdziņi, rotaļas un lielo egļu iedegšana

Visā Latvijā tiek iededzinātas pilsētu lielās Ziemassvētku egles, notiek svētku tirdziņi un koncerti, spēlētas ziemas saulgriežu pasakas un iets ķekatās. Lūk, tikai daži Ziemassvētku gaidīšanas laika pasākumi:

* Jūrmalā, Dubultu laukumā, sestdien, 5. decembrī, svinīgi tiks iedegta Jūrmalas galvenā egle. Būs svētku tirdziņš, radošās darbnīcas, amatnieku meistarklases lieliem un maziem, muzikālie priekšnesumi un bērnu ballīte, uzstāsies grupa ,,Raxtu Raxti" un bērnu vokālais ansamblis ,,Knīpas un Knauķi". Egle kopā ar Jūrmalas teātra aktieriem tiks iededzināta pulksten 16.00.

* Valkas galvenās egles iedegšana Lugažu laukumā sestdien, 5. decembrī, sāksies pulksten 15.15 ar koncertu „Divpadsmit mēneši” un tam sekojošo Rūķu skrējienu. Pirms tam pulksten 14.00 Valkas kultūras namā notiks izrāde bērniem „Sunītis un Kaķīte”, kurā Sunītis un Kaķīte centīsies noskaidrot, kā jāsvin Ziemassvētki.

* Madonas kultūras namā sestdien, 5. decembrī, pulksten 17.30 izrādīs muzikālo pasaku bērniem „Ziemassvētku vecīša cimdiņš”, ko iestudējis Nacionālā teātra aktieris Jānis Skanis, piedaloties dziedātājiem Samantai Tīnai un Atim Auzānam. Izrādes pamatā ir latviešu tautas pasaka „Vecīša cimdiņš”, izrādē skan Nika Matvejeva mūzika no albuma „Vēstules Dievam". Biļešu cenas: 2 - 5 eiro. Nākamās izrādes: Mazsalacā – 7. decembrī, Valmierā – 8. decembrī, Valkā – 19.decembrī un Aizputē - 20. decembrī.

* Priekuļu novada Bērzkrogā sestdien, 5. decembrī, no pulksten 9.00 līdz 15.00 tiks organizēts tirgus ar kultūras programmu „Ziemassvētku ieskaņās”. Programmā: dziesmas, dejas un dažādas izklaides bērniem, sveču liešana, degustācijas, kā arī daudz citu labumu tirdziņā.

* Sestdien, 5. decembrī, pulksten 17.00 Katlakalnā - Bauskas šosejas 12. kilometrā - pa Bērzu ielu uz Pļavniekkalna ielu vilks ziemas saulgriežu bluķi. Pēc sešiem vakarā pie Katlakalna tautas nama tiks iedegta lielā svētku egle. Uz pasākumu aicina pašmāju folkloras kopa „Rāmupe” un viesi no Lietuvas - „Kepekemis”.

* Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” sestdien, 5. decembrī, pulksten 18.00 uz koncertprogrammu „Ziemassvētku dziesmas” aicina vokālā grupa „Putni” un arfiste Jekaterina Suvorova (solistes - Iveta Romancāne, Agnese Urka un Ilona Dzērve). Koncerta centrā būs divu angļu komponistu  - Bendžamina Britena un Džona Ratera dziesmu cikli sieviešu balsīm un arfai un citu skaņražu radītās Ziemassvētku dziesmas. Biļešu cenas: 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

* Svētdien, 6. decembrī, pulksten 16.00 Rēzeknē, Latgales vēstniecības „Gors” Lielajā zālē, uz svētku gaidīšanas laika koncertu aicina Rēzeknes kamerorķestris. Koncertā piedalīsies arī pūšamo instrumentu orķestra „Rēzekne” bigbends un solisti. Biļešu cenas: 3 - 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

* Leļļu teātrī (Krišjāņa Barona ielā16/18,Rīgā) svētdien, 6. decembrī, pulksten 15.00 notiks Edgars Kaufelda lugas „Jūlijonkuliņa Ziemassvētki” pirmizrāde. Tajā stāstīts par onkuliņu Jūliju, kuram ļoti patīk Ziemassvētki - viņš tos sāk gaidīt jau jūlijā, pašā vasaras karstumā, tāpēc arī Ziemassvētku eglīti noskata jau vasarā. Nākamās izrādes 25. un 31. decembrī.. Biļešu cenas: 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

2. Deju kino „Popokorns” Ķīpsalas hallē

Ķīpsalas izstāžu hallē sestdien, 5. decembrī, pulksten 15.00 un 19.30 mūsdienu deju grupa „Buras” piedāvās interesantu un neparastu koncerta programmu „Popkorns”, kurā viena vakara laikā varēs piedzīvot četrus atšķirīgus deju uzvedumus, katru veidotu iedvesmojoties no kādas kinofilmas. Skatītājiem tiks radīta īsta kinoteātra atmosfēra, tikai viņa iemīļotās filmas sižets tiks izstāstīts dejas valodā.

Uzvedumos izdejos populāro trilleri „Bada spēles”, juteklisko un neparasto traģēdiju „Amerikāņu skaistums”, piedzīvojumu filmu „Pamestais”, kā arī humora pilno filmu „Ko vēlas sievietes”.

Katrs no šiem uzvedumiem ir unikāls un emocionāli atšķirīgs. Tāpat koncertā piedalīsies arī ģitāras virtuozs Gints Smukais piedāvājot jaunu un interesantu baudījumu – vērot deju dzīvās mūzikas pavadībā. Koncertā piedalīsies 25 dejotāji (uzvedumu horeogrāfe un deju grupas vadītāja - Edīte Ābeltiņa).

Salaspils kultūras nama „Rīgava” mūsdienu deju grupa “Buras” ir dibināta 1997. gada decembrī, kopā sanākot vien pieciem dejotājiem. Desmit gadu garumā par buriniekiem ik sezonu sevi saukuši 10 - 14 dejotāji, bet nu jau trešais gads sākts gandrīz 100 cilvēku sastāvā – „Burās” strauji aug jaunā paaudze. „Buru” moto – labs dejotājs prot dejot dažādi. „Burās” tiek nojauktas robežas starp dažādiem deju stiliem – mūsdienu deju, hip-hopu, breiku, šovdeju – radot krāsainus, dzīvespriecīgus un pārsteidzošus stāstus, kas saprotami jebkuras paaudzes skatītājiem. „Buru” radošās izpausmes veido izsmalcināta horeogrāfija kopā ar gaumīgiem tērpiem, pārdomātu skatuves noformējumu, gaismu un video sniegtajām iespējām.

Biļešu cenas: 8 – 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.buras.lv.

3. Britu rokenrola karalis Rīgas koncertzālē „Palladium”

Rīgas koncertzālē „Palladium” svētdien, 6. decembrī, pulksten 20.00 uzstāsies britu rokenrola karalis Karls Barats kopā ar savu jaunizveidoto apvienību „Carl Barat and the Jackals”.

Karls Barets ir piedzimis ar rokenrola devu asinsritē, ģitārmūzikas nospiedumu DNS un nerimstošām alkām radīt mūziku, kas spēj aizraut pūļus, vēsta koncerta reklāma. Pēc mīlas un naida pilnā pirmsākuma ar „The Libertines” – šo grupu viņš izveidoja divatā Pītu Dohertiju – viņš kļuva par rokenrola zvaigzni Pēc tam Karls Barats turpināja savu rokmūzikas ceļu, izveidojot „Dirty Prety Things”, ierakstot solo albumus un, vienlaicīgi ar otro „The Libertines” atdzimšanu, radot jauno „Carl Barat and the Jackals”.

„The Jackals” tapa pavisam rūpnieciski, sarīkojot publisku mūziķu noklausīšanos, kā rezultātā tagad uz skatuves Karls Barats, kad nestrādā pie „The Libertines” materiāla, kāpj kopā ar mūziķiem no Londonas underground grupām, kuru vārdi vēl pirms kāda laika lielākajai daļai neizteica pilnīgi neko. Tiesa, lielākā daļa kompozīciju no „The Jackals” debijas albuma „Let It Reign”, kas dienas gaismu ieraudzīja 2015. gada sākumā, ir sacerētas vēl pirms grupas izveidošanas, līdz ar to zināmā mērā to var uzskatīt par savdabīgu Karla Barata solo karjeras turpinājumu

„The Jackals” savā ziņā ir „The Libertines” un pārējo Karla Barata grupu tradīciju mantinieki, kas spēlē dūmakainu, pancisku britu roku, atļaujoties iezīmes arī no barokāli teatrālā Karla Barata solokarjeras perioda. Skaļi, dinamiski, pārliecinoši, turklāt ar pamatīgu vērienu un zināmu heroisma devu – „Carl Barat and the Jackals” skanējumā ir ietverta visa britroka esence.

Biļešu cenas: 20 - 25 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.palladium.lv.

Karls Barats: „Glory Days”

4. Jāņa Joņeva romāna „Jelgava 94” dramatizējuma pirmizrāde Jelgavas Jaunajā teātrī

Jelgavas kultūras namā „Rota” (Garozas ielā 15) sestdien, 5. decembrī, pulksten 14.00 savu jauno sezonu atklās Jelgavas Jaunais teātris ar latviešu kulta romāna - Jāņa Joņeva „Jelgava 94” dramatizējumu. Gan grāmata, gan arī izrāde vēsta par kāda pusaudža gaitām deviņdesmito gadu Jelgavā, kad, citējot romāna autoru, „laiki bija citādāki, mati garāki, mūzika skaļāka un bandīti bīstamāki”.

Jelgavas Jaunā teātra komanda atzīst, ka Jāna Joņeva „Jelgava 94” ir ļoti precīzs un daudzslāņains materiāls gan savas sulīgās valodas, gan laikmeta attēlojuma dēļ. „Romāna dramatizējuma tapšanas gaitā pret materiālu izturējāmies ar ļoti lielu pietāti, lai stāsts nezaudētu savu pirmatnējo, niansēto emocionālās pasaules atklāsmi. Tā kā dramaturģija un romāns pieprasa atšķirīgu tehniku, tad no ķirurga naža nevarēja izvairīties, bet mēs darbu veidojam tā, lai izrāde būtu baudāma un saprotama kā romāna cienītājiem, tā arī tiem, kas ar literāro darbu nav iepazinušies,” stāsta režisors un dramatizējuma autors Rihards Svjatskis.

„Jelgava 94” galvenā varoņa ikdiena saistīta ar mītiem un stereotipiem apaugušo smagā metāla kultūru. „Jelgava 94” nav tikai dokumentāls stāsts par pilsētas vēsturi un laikmeta attēlojumu pusaudžu ikdienā. Izrāde vēsta par katram cilvēkam pazīstamo vēlmi būt pieņemtam un atzītam vienaudžu vidū, un uzdod jautājumu, vai vēlme pēc konkrētas sociālās piederības pazūd, izaugot no tīņu vecuma? Iestudējuma centrālais varonis Jānis savos trīsdesmit piecos gados nonāk krustcelēs – starp pagātni un pusaudža sapņu īstenošanu un tagadnes realitātes rutīnu, kas viņam liek uzdot jautājumu, vai sapņi ir piepildījušies vai arī tās ir bijušas tikai puikas iedomas.

Nākamā izrāde plānota tikai nākamgad – 30. janvārī. Biļešu cenas: 2 eiro (pensionāriem, studentiem un skolniekiem - 1 eiro). Sīkāk internetā: www.jaunaisteatris.lv.

5. Taustiņmūzikas festivāls „Takts” Ventspili

Ventspils teātra namā „Jūras vārti” no piektdienas, 4. decembra, līdz svētdienai, 6. decembrim, notiek pirmais starptautiskais taustiņmūzikai veltītais festivāls „Takts”. Tā ietvaros notiks seši koncerti. Programmā:

* piektdien, 4. decembrī: pulksten 19.00 – „Urban trio” (Latvija); 20.20 – „Grandbrothers” (Vācija);

* sestdien, 5. decembrī, pulksten 18.00 – Korijs Smits (ASV) un „Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets; 19.20 – „Radioland” (Lielbritānija/ Francija); 20.40 - Hauschka (Vācija);

* svētdien, 6. decembrī, pulksten 16.00 – Vladislavs Nastaševs (Latvija).

Piektdien uzstāsies laikmetīgās mūzikas projekts „Urban trio”, kurā apvienojušies talantīgie mūziķi Edgars Raginskis (klavieres), Arvīds Kazlausks (saksofons) un DJ Krii (elektronika). Programmā būs „Lielpilsētas stāsts”, ko paši mūziķi dēvē par „ceļojumu pa pilsētas džungļiem”, būs klausāmi arī citi skaņdarbi. Vēlāk piektdienas vakarā uzstāsies duets „Grandbrothers”, kurā muzicē džeza pianists Erols Sarps un sintezatoru konstruktors Lūkass Fogels. Abu mūziķu radošā izpēte ir minimālisma, ambientās mūzikas, IDM un tehno mūzikas vidē.

Sestdien īpašs festivāla notikums būs amerikāņu pianista un komponista Korija Smita uzstāšanās kopā ar „Sinfonietta Riga” stīgu kvartetu. Jaunās, klasiskās un improvizētās mūzikas talants no Ņujorkas Latvijā viesosies pirmoreiz, lai kopā ar stīgu kvartetu atskaņotu gan savus un citu autoru darbus. Vēl sestdien, atzīmējot leģendārās vācu elektroniskās mūzikas apvienības „Kraftwerk” albuma „Radio-Activity” četrdesmito gadskārtu, britu taustiņmūzikas dūzis Metjū Borns kopā ar franču mūziķi Fanku Vigrū un video instalāciju mākslinieku Antuānu Šmitu projektā „Radioland” radīs savu audiovizuālu šī ieraksta interpretāciju. Sestdienas koncertu ciklu noslēgs Folkers Bertelmans, kurš pēdējos desmit gadus pazīstams ar skatuves vārdu Hauscha. Ne viens vien mūzikas mīļotājs, profesionālis un domubiedrs viņu uzskata par vienu no ievērojamākajiem šīs tūkstošgades sagatavoto klavieru meistariem.

Festivāla pēdējā dienā – svētdien - sevi prezentēs Vladislavs Nastavševs, viens no Latvijas izaicinošākajiem teātra režisoriem. Līdzīgi kā pagājušā gada nogalē uz Jaunā Rīgas teātra skatuves notikušajos autorvakaros „Eskeipista dienasgrāmata”, arī Ventspilī Nastavševs izpildīs paša radītos skaņdarbus saviem iestudējumiem.

Biļešu cenas: 5,50 – 14eiro (pieejamas dažādas biļešu kategorijas, abonementa biļete uz visiem koncertiem – 14 eiro,, „Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

Amerikāņu pianists un komponists Korijs Smits

6. Liepājas ceļojošais cirks Kalnciema ielas kvartālā

Pārdaugavā, Kalnciema ielas kvartālā, svētdien, 6.decembrī, pulksten 12.00 Brūnās mājas (kafejnīcas) zālē norisināsies Liepājas ceļojošā cirka „Beztemata” izrāde ģimenēm ar bērniem „Alise un Brīnumzemes Ziemassvētki”.

Luisas Kerolas populārās grāmatas varone Alise atgriežas Brīnumzemē, lai piedzīvotu visai traku un brīnumu pilnu Ziemassvētku jampadraci kopā ar dullajiem draugiem, „Alises Brīnumzemes” varoņiem. Ziemassvētku Brīnumzemē viņa tiek ierauta maģijas pilnās svinībās kopā ar Balto trusi, Cepurnieku un Sulaini, kas rādīs burvju trikus, trauksies uz monocikliem, žonglēs ar visneticamākajiem priekšmetiem un galu galā – radīs Ziemassvētku prieku. Mazā Alise uzzinās, ka brīnumi notiek ne tikai pasakās, bet arī ikdienā, un tos iespējams paveikt ikvienam no mums.

Savukārt pēc nedēļas – nākamās nedēļas svētdienā, 13. novembrī, pulksten 12.00 Kalnciema ielas kvartāla Liepājas ceļojošais cirks izrādīs izrādi „Ziemassvētki Rūķu ciemā”, kas tapusi pēc Margaritas Stārastes pasaku motīviem. Mazie rūķi, kas izkāpuši no sendienām un brīnumainajā Ziemassvētku laikā nokļuvuši mūsdienās, lasīs skaistākās un sirsnīgākās Margaritas Stārastes svētku pasakas. Pasaku varoņi skatītājiem parādīs, kā Ziemassvētki tiek svinēti Rūķu ciemā, un piedzīvos maģiskas svinības ar noslēpumainiem burvju trikiem, žonglēs ar sniega pikām un ne tikai tām, trauksies kupenās uz monocikliem...

Liepājas ceļojošais cirks „Beztemata” jau vairāk nekā desmit gadus sniedz priekšnesumus un cirka performances visā Latvijā. Pirms pāris gadiem šī cirka ļaudis saņēmuši atzinību no Pasaules cirka asociācijas un apsveikumu no asociācijas patroneses – Monako princeses Stefānijas par cirka mākslas popularizēšanu un attīstīšanu pasaulē, kā arī par iesaistīšanos Pasaules cirka dienu organizēšanā Liepājā un citās Latvijas pilsētās. Cirka pārstāvji īpaši uzsver, ka tā izrādēs neizmanto dzīvniekus, jo brīnumi lielāki, ja parādīs, ko iespējams paveikt mūsu pašu – cilvēka ķermenim un fantāzijai.

Biļešu cena: 7 eiro, ģimenes biļete (4 personas) – 25 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.

Liepājas ceļojošais cirks „Beztemata”

7. Izstāžu ceļvedis: zeme no kosmosa, papīra iepakojums un Annas Heinrihsones „Summa”

* Rīgas Centrāltirgus spīķeros - laikmetīgās mākslas centrā „kim?” - sestdien, 5. decembrī, pulksten 19.00 atklās jaunas izstādes: „Izeja, stostīšanās & miglājs”, Donnas Huankas personālizstādi „Polijas Stairīnas zobu skavas” un Ezra Vubes personālizstādi „Palindroms”. Bolīviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieces Donnas Huankas un Etiopijā dzimušā Ezras Vubes personālizstāžu centrā ir tādas tēmas kā migrācija, mobilitāte un piederība, kas caur nepārtrauktas piesaistes tēlam un figūrai palīdzību atklāj šo mākslinieku attiecības ar vēsturisko un iemiesojošos atmiņu. Savukārt izstāde „Izeja, stostīšanās & miglājs” piedāvā ieskatu septiņu mākslinieku - Frenka Boida, Īrisas Erbses, Vivjenas Grifinas, Ingas Ģibietes, Miko Kuorinki, Heninga Lindkvista, Ouena Rajena - tūrei cauri miglājam. Sīkāk internetā: www.kim.lv. * Pārdaugavā, jaunajā Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā (Torņakalnā, Jelgavas ielā), līdz 12. decembrim ir skatāma Francijas institūta Latvijā un Latvijas Universitātes kopīgi izveidotā izstāde „Zeme satelīta attēlos”. Izstāde pedagoģisku spēļu veidā stāsta par satelītu lomu zinātnes attīstībā un meklē atbildes uz daudziem jautājumiem, tostarp: kur atrodas satelītu orbīta?, kā iepazīt Zemi?. kā prognozēt klimatu? Interaktīvā izstāde ar satelīta attēlu palīdzību ļauj paskatīties no augstuma un ar saprotamu paskaidrojumu un vienkāršu eksperimentu palīdzību ieraudzīt šo attēlu detaļas. Sīkāk internetā: www.institut-francais.lv.

* Vēl tikai dažas dienas – līdz 10. decembrim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā var apskatīt unikālu izstādi „Papīra transformācija iepakojumā”, kura stāsta par papīra un kartona iepakojumu – gan tā vēsturi un šodienu, gan nākotni un dizaina risinājumiem. Sīkāk internetā: www.lnb.lv.

* Liepājas muzejā līdz 27.decembrim ir skatāma vērienīga mākslinieces Annas Heihrihsones personālizstāde „Summa”. Tajā skatāmi darbi, kas tapuši no 1998. līdz 2015. gadam, un kas apvieno piecus vizuālus stāstus, kurus māksliniece pauž caur gleznām un priekšmetiem. Māksliniece skatītājam atklāj ļoti personīgus stāstus par ikdienišķām dzīves norisēm un procesiem. Tās ir atmiņas, mirkļa sajūtas, vērojumi, kas rosinājuši mākslinieces iztēli un kļuvuši par ierosmi viņas darbiem. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Cēsu Izstāžu nams līdz 31. decembrim piedāvā tikšanos ar divu lielisku, pasaulē slavenu 20. gadsimta pirmās puses gleznotāju daiļradi izstādē „Aleksandrs Drēviņš un Nadežda Udaļcova. Laiku virpulī”. Pirmā pasaules kara bēgļu gaitas mākslinieku Aleksandru Drēviņu aizveda uz Maskavu, kur viņš nonāca krievu avangarda aktīvajā kultūras dzīvē un 1920. gadā viņš apprecējās ar vienu no „krievu avangarda amazonēm” – mākslinieci Nadeždu Udaļcovu. Sīkāk internetā: www.cesupils.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Vida Press, Ieva Lūka/LETA, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA