Drīzumā debesīs vienas stundas laikā varēs redzēt pat 100 krītošu meteoru
Šogad vērošanai solās būt laba Geminīdu meteoru plūsma, īpaši jāielāgo nakts uz 14.decembri.
Sabiedrība
2015. gada 7. decembris, 09:06

Drīzumā debesīs vienas stundas laikā varēs redzēt pat 100 krītošu meteoru

Jauns.lv

Šomēnes debesīs būs vērojama Geminīdu meteoru plūsma, kura varētu būt diezgan labi redzama, liecina "Starspace.lv" informācija.

Geminīdu plūsma gaidāma naktī uz 14.decembri. Tiek prognozēti aptuveni 100 meteori stundas laikā.

Aptuveni 3% no Geminīdu meteoriem aiz sevis atstāj ar aci pamanāmu švīku, kas vērojama vēl kādu brīdi pēc tam, kad meteors jau apdzisis. Šo meteoru avots nav komēta, bet gan "3200 Phaethon", kas ir "Apollo" grupas asteroīds un dažkārt lido tuvu garām Zemei.

Decembrī būs vērojamas arī citas "krītošās zvaigznes" jeb meteoru plūsmas.

Nākamnedēļ gaidāma Monocerotīdu un Chi Orionīdu plūsma, taču neviena no šīm plūsmām nav pietiekami spēcīga. Tāpat būs vērojama Sigma Hidrīdu plūsma - tie ir vieni no ātrākajiem meteoriem, kurus labos apstākļos var novērot pēc pusnakts līdz pat rīta ausmai. Šogad novērojumiem netraucēs Mēness.

Savukārt 16.decembrī gaidāma Piscīdu plūsma, kas tika atklāta 1973.gadā. Šī ir jauna un maz izpētīta, kā arī ļoti vāja plūsma. Sagaidāmi ne vairāk kā astoņi meteori stundas laikā.

Naktī uz 23.decembri gaidāma Ursīdu plūsma. Tā kā tas ir nenorietošais zvaigznājs, meteorus var skaitīt visu nakti, bet labāk tos vērot ap plkst.23 vai agri no rīta. Šīs plūsmas izcelsmes avots ir Tatla komēta. Ja debesis ir tumšas, stundas laikā varot saskaitīt līdz pat 20 meteoriem, taču šoreiz novērojumiem traucēs Mēness.

LETA/Foto: Reuters